Aj keď sú Alice in Chains najčastejšie spájaní s grungeom, v ich hudbe nájdeme stopy všetkých možných žánrov od sludgeu, cez doom, až po blues. To všetko nájdeme aj v ich skvelej novinke.

Magnet týždňa

Alice in Chains sú na scéne od konca osemdesiatych rokov. Ako jedna z mála kapiel prežili aj nedobrovoľnú výmenu na poste frontmana, potom čo sa Layne Staley predávkoval v apríli 2002. Tri roky na to sa skupina dala opäť dokopy a rok na to sa na ich čelo postavil William DuVall. Aj napriek tejto zmene si zachovali svoj nezameniteľný zvuk a v 2009 vydali úspešný album Black Gives Way to Blue. Štyri roky na to sa vrátili s nahrávkou The Devil Put the Dinosaurs Here, ktorá v USA dokonca debutovala na druhom mieste. Teraz sa Alice in Chains vracajú so skladbou The One You Know. Od prvých sekúnd vám bude jasné, o koho sa jedná. Verše postavené na disharmonických riffoch striedajú príjemné melodické refrény so zdvojeným vokálom DuValla a Cantrella. The One You Know aj napriek tomu znie sviežo a aktuálne. Nový album zatiaľ ohlásený nie je, kapela čaká, až bude mať dostatok materiálu. Ale vyzerá to, že to dlho trvať nebude. (pm)


Šrot týždňa

Ak ste sa okolo hudby čo i len obšmietli, určite poznáte aj značku Gibson. Predovšetkým rada gitár Les Paul zožala enormný úspech a zoznam hudobníkov, ktorí na nich hrali, by ste zbierali veľmi dlho (keby ho niekto nespravil na Wikipedii). Firma má už dlhšie finančné problémy a teraz začala s rozsiahlou reštrukturalizáciou. Hlavným dôvodom sú dlhy, ktoré dosiahli astronomických 500 miliónov dolárov. Firma sa preto vzdá väčšiny vedľajších projektov najmä v elektronike a sústrediť sa bude na to, čo jej ide najlepšie – výrobu gitár. Informácie priniesol New York Post. (pm)

Novinky

Nový singel nemeckej kapely Lucifer California Son je skvelý retro-rock nasiaknutý slnkom. Eklektická kapela na čele s charizmatickou speváčkou Johannou Sadonis v lete vydáva druhý album jednoducho pomenovaný Lucifer II. a v klipe plnom dobových efektov prináša atmosféru šesťdesiatych rokov. (ak)


Brooklynské power trio Mutoid Man sa stalo spoľahlivým cover bandom. Po tom, čo v minulosti nahrali songy od Toma Jonesa či Prince-a, sa aktuálne vytasili s hardcorovo tvrdou verziou hitu Communication Breakdown od Led Zeppelin. Názov poupravili ako Mutation Breakdown a hudobne takisto zostali verní svojej zbesilej vízii. Veď posúďte sami. (ak)


A pri tej hudobnej zbesilosti a neurvalosti ešte zostaneme. Pretože Mike Patton! Jeho párty grindový projekt Dead Cross totiž vydal rovnomenný EP album. Ide v podstate len o dve skladby plus dva remixy. No ústredná singlovka My Perfect Prisoner je fantastickým mindfuckom, v ktorom sa striedajú naozaj grindové blastbeaty s rockovejším feelingom známym z Pattonových projektov. Ale ten klip! Ten klip je teda niečo extra. Nevhodný k raňajkám, no zábavný až po okraj. (ak)


Montrealskí metalisti Kataklysm pília, ako keby sa 90s nikdy neskončili. Nový album Meditations promujú krátkou skladbou Narcissist, ktorá má slušný nu-metalový vibe. Krátka jednohubka poteší, no my chceme viac. Album kapele vychádza 1. júna. (ak)


Americkí hardrockeri Mr. Big, ktorí majú na konte deväť štúdioviek (posledná z minulého roku), vydajú živý album Live from Milan, z ktorej zverejnili vypaľovák Alive and Kickin. Živák vyjde 13. júla vo všetkých audio-vizuálnych formátoch. Tento koncert bol jedným z posledných vystúpení perkusionistu Pata Torpey-ho, ktorý zomrel vo februári 2018, kedy podľahol Parkinsonovej chorobe. (ak)


Pravidelnú dávku grooveu a hopsania nám tento týždeň prinášajú Harvester. Ich skladba Lovers je typickou ukážkou moderného metalizovaného hardcoreu. Ak potrebujete niečo, pri čom sa môžete dostatočne vyventilovať, určite si ju obľúbite. Album No Bastards vychádza o týždeň, kľudne si ho ale predobjednajte. (pm)


V podobnom duchu sa nesie aj Gatekeeper od Cancer Bats. Ako bonus však prichádza s výborným retro animákovým videom. Album The Spark that Moves vyšiel len nedávno, takže ak ste si ho ešte nekúpili, spravte tak. (pm)


A na záver ešte jedna HC vec, ktorú v rámci svojej sólo kariéry vydal Jamey Jasta. Do songu 13 Appears si na pomoc zavolal gitaristu a vokalistu Tommyho Victora (Prong, Danzig) a gitaristu Joeyho Concepciona (The Absence). Na písaní sa podieľal aj Doc Coyle z Bad Wolves. (pm)



Haluz týždňa

Sam Paulicelli, bubeník Decrepit Birth, na YouTube tiež známy ako 66Samus, sa rozhodol zapojiť do hodinovej výzvy na výrobu skladby. Prezradím, že sa mu to podarilo za 54 minút a proces si môžete pozrieť nižšie. Nebojte sa, video nemá hodinu a určite sa oplatí pozrieť. (pm)


Vek je len číslo. Si tak starý, ako sa cítiš. To sú len dve z množstva klišé, ktoré kolujú o veku. 68-ročná Jenny Darren však dokazuje, že na tom bude niečo pravdy. V aktuálnom vydaní Británia má talent to odpálila s AC/DC a legendárnou skladbou Highway to Hell roztancovala celé publikum. (pm)


A na záver ešte jeden mashup. DJ Cummerbund je už svojimi výtvormi celkom známy, takže na kvalitu sme sa mohli spoľahnúť aj pri kombinácii Freak on a Leash od KornWant U Back od Cher Lloyd. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/aliceinchains

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains