Vo veku 55 rokov zomrel basgitarista, skladateľ a textár Braňo Alex, ktorý bol v 80. rokoch spoluzakladateľom dvoch najznámejších slovenských punkových kapiel. Vo štvrtok večer o tom informovala na sociálnej sieti jedna z nich - Slobodná Európa.

"S veľkou bolesťou v srdci Vám oznamujeme, že zomrel náš priateľ a celoživotný súputník Braňo Alex. Zbohom, priateľu. Ťažko sa hľadajú slová," napísali členovia skupiny Slobodná Európa a k statusu pridali jednu zo starších fotografií hudobníka.

Pri zrode tejto punk rockovej legendy stál Braňo Alex v roku 1989. Ešte predtým, v roku 1984, spoluzakladal kapelu Zóna A. Aj preto býva "Lord Alex" označovaný za nestora či krstného otca slovenského punku.


Členom Slobodnej Európy bol 23 rokov a je spoluautorom viacerých skladieb z jej repertoáru. Hudobnú kariéru nútene zavesil na klinec v marci 2012 kvôli problémom so šľachami v rukách.

"Ruky ma postupne prestali poslúchať, strácal som v nich cit, nemohol som už ani poriadne ohýbať prsty. Nie že sa už takto ďalej nedalo hrať na base, ale som ju už bohužiaľ poriadne ani neudržal v rukách... Nebolo inej možnosti, ako basu po celých tých dlhých desaťročiach zavesiť na klinec. Hlava chcela ísť ďalej, ale telo bohužiaľ protestovalo," priblížil v roku 2016 problémy, kvôli ktorým sa na na čas z hudobnej scény vytratil.

Práve vtedy, pred piatimi rokmi, sa na hudobné pódiá na niekoľko týždňov vrátil - ako spevák 
v rámci svojho vlastného projektu This Is Punkrock From Transylvania, čo bol tiež názov jeho sólového albumu z roku 1999 (v roku 2019 vyšiel aj na vinyle). Spolu s bývalým kolegom zo Slobodky Sveťom Korbeľom a jeho kapelou Jeho Skromnosť & Personál absolvoval začiatkom roka 2016 v rámci Mysterious Tour jedenásť klubových koncertov v slovenských a českých mestách.

V roku 2019 sa Braňo Alex predstavil v bratislavskom klube MMC ako hosť na špeciálnom koncerte Slobodnej Európy venovanom legendárnemu albumu Pakáreň.


Text: Hudba.sk
Foto: Facebook.com/branoalex

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa