Český festival Brutal Assault patrí už tradične k najväčším metalovým festivalom v Európe. Aj tento rok prilákal vyše stovku kapiel vrátane viacerých zvučných mien. A prvýkrát v histórii sa vypredal ešte pred samotným začiatkom.

Magnety týždňa

Metal je v našich končinách čoraz populárnejší. Nedávny rakúsky festival Nova Rock prekročil hranicu 200 tisíc predaných lístkov a pritiahol skvelý line up. Veľkej obľube sa teší aj slovenský Gothoom. A v Česku zas majú Brutal Assault. Jeho organizátori môžu už predčasne oslavovať. Vôbec prvýkrát v jeho histórii sa podarilo podujatie vypredať ešte pred jeho začiatkom. Ročník 2017 ozdobia také mená ako Emperor, Carcass, The Dillinger Escape Plan, Devin Townsend Project a mnohí ďalší. Počas štyroch dní si účastníci naozaj budú mať z čoho vyberať. A nás to samozrejme veľmi teší. (pm)


V septembri vydajú Motörhead album coverov Under Cöver. Ich líder, Lemmy Kilmister, už medzi nami bohužiaľ nie je. Rovnako ani autor prvej zverejnenej skladby z tejto dosky. Heroes od Davida Bowieho je skvelá skladba, ktorá bola prerobená mnohými. Tento cover je ale ešte o čosi lepší a pripomína, ako veľmi títo dvaja hudobníci na scéne chýbajú. (pm)


Vystúpenia v najrôznejších talentových súťažiach sa u nás väčšinou dostanú nanajvýš tak do haluzí. Táto však nie. Milena Canova v bulharskej verzii The Voice odspievala Can You Feel My Heart od Bring Me the Horizon tak, že prekonala snáď aj pôvodnú verziu skladby. Ručím vám za to, že počas refrénu budete mať zimomriavky úplne všade. (pm)


Šrot týždňa

Keďže basák Adam „Nolly“ Getgood vynechal ostatné turné Periphery, nie je veľkým prekvapením, že sa rozhodol kapelu oficiálne opustiť. Podľa Nollyho vyjadrenia nedáva kapele maximum a je to teda nefér voči ostatným členom, celému tímu a fanúšikom. (pm)

Novinky

Najnovšie vydanie magazínu Metal Hammer prichádza aj so špeciálnym CD Metal Hammer Goes '90s. Nájdete na ňom 15 skvelých coverov, ako napríklad Stone Sour so skladbou Bombtrack (Rage Against the Machine), HatebreedRefuse / Resist (Sepultura), či EnslavedJizzlobber (Faith No More). (pm)


Tri koncertné avíza: Koncom septembra sa v BratislaveKošiciach predstavia deathmetalisti Immolation v tandeme s kapelami MelecheshAzarath. Deathové sviatky budeme sláviť 21. a 23. septembra. 25. októbra v Randali svoj unikátny randál predvedie Igorrr – francúzsky projekt Gautiera Serre-a, ktorý vo svojom laptope mieša breakcore, black metal i chorály a tvorí tak najpodivnejšiu hudbu na svete. Do Bratislavy zavíta so skupinkou spevákov a predstaví nový album Savage Sinusioid. Začiatkom budúceho roku sa všetci priaznivci heavy/power metalu zídu na koncertoch nemeckej stálice Rage, ktorej bude sekundovať grécka powermetalová partia Firewind. Nemci do KošícBratislavy 14. resp. 16. januára prinesú najnovšiu štúdiovku Seasons of the Black. (ak)




Na Brutal Assaulte okrem iných zahrajú aj SikTh, prinášajúci nové video. Progresívni Angličania po jedenástich rokoch mlčania vydali tretiu štúdiovku The Future in Whose Eyes? a prezentujú sa druhým videoklipom k skladbe Crack of the Light. Rozjímavá, ale i poriadne úderná je táto kompozícia – Vaše myšlienky odkáže na všetky djentové spolky dneška, ktoré od SikThov inšpiráciu naberali lopatami. V skladbe hosťoval vokalista Periphery Spencer Sotelo. (ak)


Mastodon nevydali regulérny videoklip, ale kaleidoskopickú vizualizáciu, ktorú keď si dáte na celú obrazovku, pekne Vám domotá hlavy. Skvelý chytľavý refrén songu Streambreather sa k motanici pridá a zažijete fajn jazdu aj bez drog. (ak)



A neulieva sa ani mastodontie príbuzenstvo. Dvaja podgurážení aristokrati si vo vizuálne podmanivom videoklipe projektu Gone is Gone zažijú svoj vlastný trip, ako z filmu Strach a hnus v Las Vegas. Cirkusová freakshow v lesoch, kam obaja protagonisti zablúdia, im totiž ponúkne pančované drinky a také nerobia dobrotu na žiadnej párty. Projekt basgitaristu Mastodon Troya Sandersa (a iných) vydal v januári debutový album Echolocation. (ak)


Kylver je inštrumentálne progressive rockové kvarteto z anglického Newcastle-upon-Tyne, farbiace svojím zvukom bez slov celú paletu príbehov a emócií. Tá paleta je farbená gitarou, rytmickým duom a organom – kombinácia vcelku nevídaná, no funguje perfektne. Príbeh videoklipu je naproti tomu celkom evidentný: čiernobiely film sleduje príbeh stroskotanca, blúdiaceho dedinou, hľadajúceho spojenie so svojím predošlým životom. Jemne artové video pasuje k hudbe a na sedem minút dokáže pohltiť. Kylver svoj debutový album uviedli v októbri minulého roku a ak Vás klipovka The Great Race zaujala, môžete si dosku vypočuť celú na Bandcampe. (ak)


Legendárni Primus uviedli vydanie nového albumu The Desaturating Seven a to titulnou skladbou ktorej názov je skrátený na The Seven. Americkí rockeri hrajú veľmi unikátny mix prog rocku, funky a freak rocku. Basgitarový virtuóz Les Claypool je hlavným pôvodcom smiešno-satirického vyznenia skupiny, ktorej zvuk mimochodom spoznáte okamžite – keď Vám poviem, že stvorila zvučku do seriálu South Park. Claypoolová hra na basu je jednoducho nezameniteľná. The Desaturating Seven nahrala pôvodná zostava skupiny, ktorá naposledy spolupracovala v roku 1995. (ak)


Vypočujte si úplne celý album Doom Side of the Moon, ktorý je dostupný na Youtube. Za projektom s veľavravným názvom stojí gitarista The Sword Kyle Shutt, ktorému pomohli kamoši z domovskej kapely, ale tiež spriaznení ľudia z kapiel Brownout, Hard Proof či Croy and the Boys. Kvôli licenčným obmedzeniam je distribúcia fyzických kópií albumu limitovaná len na Severnú Ameriku, tak si ho dajte aspoň digitálne. Inak medzi nami, nie je to až taký doom, aký doom to mohol byť. (ak)


Obľúbení Trivium nespia na vavrínoch a dva roky po vydaní predošlej štúdiovky dávajú do éteru nový, takmer šesťminútový singel The Sin and the Sentence. Poriadne silná pieseň vo svojom videu uvádza lídra Matta Heafyho, ako Cézara, ktorý rozhoduje o hranici dobra a zla. Táto floridská partička nikdy nebola v mojom hľadáčiku, ale musím povedať, že skladba o ktorej sa tu bavíme, je jednoducho fantastická. Konkrétnejšie správy o novom albume ešte nie sú, ale to je len otázkou času. (ak)


Polospití lesní mužíci z Korpiklaani natočili živý videoklip na českom festivale Masters of Rock. Ba čo klip - celý koncert, ktorý tam minulý rok odohrali, vydávajú na DVD a BluRay. Obľúbená kapela, ktorej názvy skladieb sú napríklad Vodka, alebo Beer Beer, sa tam zastavila s poslednou štúdiovkou Noita. Ak ľúbite gajdy, dredy a pálené, klikajte nižšie. (ak)


A keď už máme tento týždeň kapelky z Brutal Assaultu, spomenieme aj Eluveitie, folkerov s výraznou vokalistkou za mikrofónom. Do svojej novej skladby Lvgvs zakomponovali aj tradičnú ľudovku z Bretónska Son Ar Chistr. Švajčiari svoju siedmu štúdiovku Evocation II. – Pantheon ladia do poloakustickej podoby, tak som zvedavý, v akej polohe sa predstavia v Jaroměři. (ak)


Rovnomenný album Obituary vyšiel už pred nejakým časom, ale je taký dobrý, že mi vôbec nevadí, že sa s ním páni stále pripomínajú. Tentokrát so živým videom ku skladbe Sentence Day v rozlíšení 4K. Čiže ak by ste chceli počítať, koľko majú kapelníci chlpov v nose, kľudne môžete. (pm)


Po piatich rokoch sme sa dočkali novinky od Dyscarnate. A musím povedať, že skladbou Iron Strengthens Iron vynahradili každý jeden deň čakania. Album With All Their Might vychádza v polovici septembra. Verím, že bude aspoň trochu tak dobrý, ako táto skladba. (pm)


Haluz týždňa

Aký by to bol týždeň, keby sme tu nemali nejaké vtipné prerábky? Však by sa nám ani do roboty nechcelo! Lars von Retriever dáva na YouTube covery najrôznejších skladieb. Vtip je v tom, že sú poskladané najmä so smiechu členov daných kapiel. A ako to teda znie? Takto. Vlastne je to dosť zlé a detinské, ale stále to mohlo byť aj horšie. (pm)




Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: https://www.facebook.com/brutalassault.cz

Súvisiaci interpreti: Bring Me The Horizon, Primus