Slovenská skupina Čisté Tvary predstavuje singel Prach Prikryl Nás, ktorým štartuje novú etapu svojej tvorby. Potvrdzuje to aj vizuál, ktorý je jednoznačne najvýpravnejším audiovizuálnym dielom v histórii kapely. V novinke so silnou filmovou atmosférou hviezdia populárni herci Zuzana Kanócz a Ľuboš Kostelný.

Singel Prach Prikryl Nás bude súčasťou nového albumu, ktorý vyjde v októbri a ktorý sme zaradili medzi 20 najočakávanejších nahrávok jesene. V poradí už štvrtá zverejnená skladba z albumu vznikla veľmi spontánne. Hudbu zložili členovia skupiny Juraj Péč, Oskar Rózsa, Matej Pliešovský a Ondrej Gregor spoločne.

"Od začiatku sme cítili, že sa nám podarilo vytvoriť niečo špeciálne. V rámci našej tvorby môžeme hovoriť o ďalšom medzníku, či etape. Myslím si, že touto skladbou sme sa tvorivo aj výrazovo dostali do polohy, ktorá je pre nás veľmi vzrušujúca a nová, a zároveň nám aj veľmi sedí. Vždy sme chceli napísať veľkú popovú skladbu, ktorá nebude slepo kopírovať módne hudobné trendy, ale bude nadčasová, pravdivá a vnútorne veľmi silná. Skladba Prach Prikryl Nás hovorí o odvrátenej strane mesiaca, o slnku aj tme, o vášni a odcudzení, o príbehoch niekde hlboko v nás, ktoré navždy zostanú nedopovedané," vysvetlil líder skupiny, spevák, gitarista a klávesák Juraj Péč, ktorý je zároveň autorom textu. 

Čisté Tvary novinku zverejnili spolu s atraktívnym videoklipom, ktorý je taktiež výrazným medzníkom v ich tvorbe. Scenár klipu napísal mladý a mimoriadne úspešný spisovateľ a scenárista Peter Balko (Kandidát). O réžiu sa postaral doteraz málo známy, ale veľmi talentovaný režisér Michal Haruštiak. "Klip sa nakrúcal v najväčšom barokovom kaštieli na Slovensku vo Veľkom Bieli. Je to úžasné miesto s "pohnutou" históriou. Počas dôb komunizmu, tento režim podobné historicky cenné stavby s okázalou architektúrou z duše nenávidel, takže v tejto barokovej 'perle' zriadil ženský ústav pre duševne choré. Kus z týchto zvláštnych energií je tam cítiť dodnes," hovorí Juraj Péč.


Známych hercov presvedčila skladba, počúvali ju aj na pľaci
 
V surreálnom klipe sa hlavných úlohách predstavili populárni herci Zuzana KanóczĽuboš Kostelný. V epizódnej úlohe sa predstavila aj Rebeka Poláková. "Nakrúcanie bolo veľmi príjemné, aj keď trošičku náročnejšie. Dobrá nálada však bola na pľaci po celý čas a to aj vďaka chlapcom. Som poctená, že som mohla spolupracovať na videoklipe pre Čisté Tvary a ešte k tomu k takej úžasnej pesničke ako je Prach Prikryl Nás, s hlbokým textom a veľkou hudbou, ktorá sa dostáva až pod kožu. Bol to pre mňa zážitok a zo srdca prajem pesničke úspech," vyznala sa Zuzana Kanócz. 

"Spolupráca bolo absolútne úžasná. Ľubo aj Zuzana sú výborní herci, skvelí ľudia a veľkí profesionáli. Pre nás je veľkým komplimentom fakt, že ku spolupráci ich presvedčila najmä skladba samotná. Veľmi sa im páčila a sami si ju dokonca niekoľkokrát vyžiadali pustiť na pľaci počas nakrúcania, aby sa vedeli lepšie dostať do svojich rolí," spomína na nakrúcanie Juraj Péč. 

Singel Prach Prikryl Nás bude súčasťou nového albumu, ktorý vyjde v októbri. Hoci názov zatiaľ kapela neprezradila, na jej oficiálnej stránke sa už dá predobjednať CD aj vinylová 2xLP verzia v limitovanej edícii 300 kusov. Novinku si fanúšikovia budú môcť vypočuť aj na turné, ktoré štartuje 15. októbra v Košiciach. Keďže Čisté Tvary koncertujú veľmi zriedkavo, každé ich vystúpenie je pre fanúšikov veľkým sviatkom. Zoskupenie je pritom často označované ako jedna z najlepších slovenských koncertných kapiel. V roku 2009, pred niekoľkoročnou pauzou, si Čisté Tvary v tejto kategórii vyslúžili od poslucháčov Rádia_FM aj nomináciu v rámci Radio_Head Awards. Ich štyri jesenné vystúpenia s novým albumom budú preto výnimočným zážitkom.

Jesenné koncerty kapely Čisté Tvary:

15. 10. - Košice, Tabačka Kulturfabrik      
16. 10. - Prešov, Christiania     
23. 10. - Martin, Barmuseum             
24. 10. - Bratislava, Klub LOFT!

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Novinky Čistých Tvarov môžete sledovať na oficiálnych stránkach www.cistetvary.sk www.facebook.com/CistetvarySk.

Foto: AZYL Production & BEANimagine

Súvisiaci interpreti: Čisté Tvary