Pressburg Saxophone Quartet je jediné slovenské profesionálne saxofónové kvarteto, ktoré sa venuje najmä interpretácii vážnej hudby. Svoj nový album Musica Slovaca sa rozhodli venovať slovenským skladateľom a všetky skladby na ňom sú v tejto podobe svetovými premiérami.

Skladieb slovenských autorov pre saxofónové kvarteto je ako šafranu. Dôvody môžu byť rôzne, vnímanie saxofónu ako jazzového nástroja, v minulosti absentujúci kontakt s kvalitnými interpretmi klasického saxofónu a tým pádom chýbajúci dôvod pre komponovanie pre tento nástroj, či iné dôvody. Tak či onak, od roku 1846, keď bol saxofón patentovaný Belgičanom Adolphom Saxom, bolo prvé slovenské saxofónové kvarteto skomponované až v roku 1988 a až do nedávnej minulosti pre takéto zoskupenie vzniklo, v porovnaní s inými krajinami, skladieb iba minimum.

Členovia v tomto roku jubilujúceho Pressburg Saxophone Quarteta sa už od svojho vzniku v roku 2014 venujú prinášaniu úplne neznámeho repertoáru pre saxofónové kvarteto z pera zahraničných autorov, no svojimi koncertnými výkonmi motivujú aj slovenských skladateľov k tvorbe nových diel pre toto zoskupenie.

Vyvrcholením týchto snáh bolo nahratie albumu, na ktorom sa spojilo historicky prvé slovenské saxofónové kvarteto z roku 1988 od Tadeáša Salvu s dielami súčasníkov (Jevgenij Iršai, Viliam Gräffinger, Peter Zagar, Marián Lejava, Milan Paľa) v kombinácii s dielami, ktoré boli pôvodne napísané pre iné nástrojové zloženie, no viacerí hudobní odborníci sa zhodujú, že ak by ich pôvodní autori mali k dispozícii kvalitných interpretov na saxofónoch, je veľmi pravdepodobné, že by sami napísali aj ich saxofónovú verziu. Takými dielami sú nesmrteľná Musica Slovaca Ilju Zeljenku a 7 fúg Jána Cikkera. Práve Musica Slovaca sa stala aj názvom tohto CD ako dokonalým vyjadrením jeho obsahu.

Bližšie nám zámer tejto nahrávky predstavil líder Pressburg Saxophone Quartet, klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič: "Nápad nahrať CD s prierezom slovenskej tvorby pre saxofónové kvarteto vo mne tlel už veľmi dlho a som rád, že sa nám ho tento rok podarilo zrealizovať. Žijeme v dobe lacných a povrchných hudobných show, preto je našou povinnosťou prinášať interpretačné umenie v čo možno najvyššej kvalite a snažiť sa tak vyrovnávať kultúrny úpadok našej krajiny."

"Som nesmierne rád a nesmierne si vážim, že zvuk saxofónového kvarteta a jeho zaujímavé interpretačné možnosti a nové techniky oslovili päť skvelých súčasných skladateľov, ktorí nám venovali svoje kompozície. Nahrávka vznikla vo vynikajúcich akustických podmienkach Empírového divadla v Hlohovci, takže neboli nutné žiadne dodatočné úpravy. Pri počúvaní CD tak poslucháči počujú presne taký zvuk, ako by boli v koncertnej sále, za čo vďačíme aj skvelému nahrávaciemu tímu Pavlík Records," dodal.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Janka Dekanková.