Košická legenda progresívneho metalu sa vracia na pódium po dlhých rokoch mlčania. V klube Rodeo na Sídlisku KVP v Košiciach vystúpi 15. decembra po 20:00. Na programe sú skladby z prvej demonahrávky, ale tešiť sa môžete aj na úplne nové kompozície, ktoré budú súčasťou debutového albumu.

Vystúpenie bude špeciálne z mnohých dôvodov. V zostave nebudú chýbať všetky nástroje potrebné pre tento žáner a za symbolické vstupné (1 euro, no môžete pokojne prispieť viac) uvidíte gitaristov Richarda Kozára a Olivera Markusa, basgitaristu Petra Hozzu, bubeníka Paľa Fabiána, klávesáka Maroša Zakuťanského i speváka Petra Hajdu. Okrem nich by sa mali pravdepodobne objaviť špeciálni hostia - pôvodní členovia, klávesák Matúš Ferko a vokalista Dušan Marko.

Dvojhodinový koncert sa odohrá v priestoroch, kde noví majitelia zabezpečili profesionálne ozvučenie pódia, efekty a svetlá. Koncert by mal byť nahrávaný na záznam, ktorý by sa pri troche šťastia mohol dostať na DVD nosič. Celý program potrvá dve hodiny.


Kapela Amatae Adea predstavuje jednu zo špičiek slovenského progresívneho metalu. Ich dynamické, kompozične pestré a technicky náročné skladby boli a sú zárukou vysokej kvality. Trojskladbové demo z roku 2007 je pre fajnšmekrov cenným artiklom, skladby už žijú vlastným životom a na Youtube si našli svojich ďalších priaznivcov.

Skupina má v zálohe nielen osvedčenú klasiku, ale i čerstvo upečené songy, ktoré by sa v budúcom roku mohli objaviť na debutovom albume. Význam a zásluhy tejto kapely preveril čas, fanúšikom zostáva už len doceniť jej návrat. A návrat v rodnom meste by veru mal byť presvedčivý.

Autor: Marek Danko
Foto: archív kapely