Začať bohužiaľ nemôžeme ináč, ako rozlúčkou s bývalým frontmanom Stone Temple Pilots a Velvet Revolver. Na druhej strane nás ale potešili novinky Cradle of Filth a SikTh.

Šrot týždňa

Veľmi smutná správa k nám dorazila z americkej Minnesoty. Vo veku 48 rokov nás nečakane opustil Scott Weiland. Aj keď v poslednej dobe svojim fanúšikom veľa dôvodov na radosť nedával, jeho pôsobenie v legendárnych zoskupeniach Stone Temple Pilots a Velvet Revolver nemožno prehliadnuť. Dôvodom jeho úmrtia vraj bola zástava srdca, údajne spôsobená predávkovaním. Jeho manželka poprela, že by bol Weiland pod vplyvom drog. Avšak polícia na mieste našla malé množstvo kokaínu. Ten objavili aj v batohu basáka The Wildabouts. Nech už to bolo, ako chce, veríme, že bude odpočívať v pokoji. (pm)


Magnety týždňa

Stránka Metalsucks streamuje nové EP anglických SikTh. Je to veľmi akčná šestica, ktorá si rada veci komplikuje a na minialbume Opacities to veľmi pekne počuť. Ani na sekundu si neoddýchnete. Pánom hudobníkom je právom pripisované pionierstvo v žánre, ktorý ešte nemal meno, keď ho v roku 2003 na prvom albume začali hrať. Novinka však obsahuje omnoho viac než len "peripherný" djent. Prácu svojich žiakov totiž povyšujú na novú úroveň. (ak)

Matadori temnej estetiky Cradle of Filth priniesli nový videoklip k piesni Blackest Magick in Practice z ich najnovšieho „zväzku hororu a romantiky“ – Hammer of the Witches, ktorý vyšiel v júli. Album je inšpirovaný stredovekou literatúrou a podľa Daniho Filtha najmä knihou Malleus Maleficarum, ktorá popisuje, ako proti čarodejniciam bojovať. Fandov kapely iste poteší ich zastávka na letnom festivale More Than Fest, ktorý sa uskutoční koncom augusta 2016 vo Zvolenskej slatine. Line-up akcie doplnia tiež Dragonforce, Ensiferum, Freedom Call, Stratovarius či André Matos. (ak)


Novinky

Na konci januára vydajú Dream Theater epické dielo The Astonishing s 34-mi skladbami. Malý darček nám ale nachystali ešte pred Vianocami. The Gift of Music je presne to, čo od tohto legendárneho zoskupenia môžeme čakať. Jediným rušivým prvkom je téma dystopickej budúcnosti, ktorá skladbe proste nesedí. (pm)


Neuveriteľne ma teší sledovať ľudí, ktorí nemajú gitaru ako hudobný nástroj, ale ako ďalšiu časť svojho tela. Jedným z nich je napríklad aj Joe Holmes. Jeho aktuálna kapela Farmikos vydala nové video k skladbe Scapegoat. Perfektne demonštruje to, o čom som vyššie písal. Bonus? Po jej vypočutí nebudete mať pocit, že sa len niekto chcel ukázať, ako vie hrať na gitare. (pm)


Kapela Baroness, ktorá savanský stoner rock spojila s priamočiarou pesničkovou formou, vydáva 18. decembra post-traumatický album Purple. V auguste 2012, krátko po vydaní predošlej nahrávky Yellow & Green, mala kapela autonehodu. Hlavný skladateľ, gitarista a vokalista John Baizley, tiež autor všetkých obalov kapely, ako aj obalov pre Kylesa, Black Tusk či Kvelertak, mal ťažko zranenú ruku. V najťažších chvíľach rekonvalescencie, kedy mu dokonca hrozila amputácia, mu do nemocnice podľa Blabbermouth zavolal James Hetfield s povzbudivými slovami. Nielen jeho entuziazmus hudobníkovi pomohol tieto chvíle prekonať. Dnes mu ruka drží pohromade vďaka dvom titánovým plátom, tridsiatim skrutkám a nejakému drôtu. Kapela uplynulý týždeň zverejnila skladbu Morningstar. (ak)


Gothic rocková kapela Beseech nevydala nič nové celých desať rokov. Teraz sa prezentujú coververziou folkovej piesne Highwayman z roku 1977, ktorej autorom je Jimmy Webb. Temní Švédi pripravili nový album My Darkness, Darkness, ktorý vyjde 4. marca. (ak)


Dvaja narušení Frantíci zvaní kl.K a Hth sa už od roku 2000 vyžívajú v experimentovaní s black metalom a zvukmi všeobecne a svoje snaženie pomenovali Spektr. Koncom januára im na značke Agonia Records vyjde tretia štúdiovka The Art to Disappear, ktorá veru bude ťažké mäsko. Aspoň tak sa javí zverejnený song Through the Darkness of Future Past, do ktorého ťaživej atmosféry sa dostanete po niekoľkonásobnom vypočutí. (ak)


Po dlhšej dobe sa ozvala newyorská štvorica Glassjaw. Chalani z Long Islandu hrajú taký dosť škaredý hardcore, s občasným grungeovým nádychom a mimoriadne výraznou basou. Ak vás to ťahá k tomuto žánru, určite skúste novinku New White Extremity. (pm)



Trochu tradičnejší a priamočiarejší prístup k hardcoreu majú týpci z projektu Converse Rubber Tracks. Carve Your Niche a ich silný odkaz svetu. Buďte dobrí. (pm)



A ak by sme mali ísť do extrému, tak skončíme niekde pri kapele Venomous Concept. Dvaja členovia z Brutal Truth, dvaja z Napalm Death, plus jeden gitarista. Kick Me Silly – VC III bude grind punk ako vyšitý. Už len vydržať do 9. januára. Dovtedy nám budú znieť aspoň skladby RiseAnthem. Streamovať ich môžete na Blabbermouth. (pm)

Anders Jakobson a Mieszko Talarczyk z legendárnych Nasum mali pred takmer dvadsiatimi rokmi chvíľkový projekt Bloodshed. Stihli nahrať len tri skladby, ktoré sa nikdy nedostali na verejnosť. To už čoskoro zmení švédsky label Bone Records. Demo vydá v limitovanej edícii 500 vinylov. Ak by ste radi závan death metal zo starej švédskej školy, nech sa páči. (pm)



Haluze týždňa

Nedávno zverejnený mash-up vyvracia vlastné slová Baracka Obamu, že nie je spevákom z Korn. Ťažko mu to teraz veriť, keďže Freak on a Leash vie zanôtiť veľmi dobre. Kuriózne tvrdenie z jeho úst vypadlo pri odovzdávaní mediale vojakovi, ktorého po zraneniach v Afganistane bol v nemocnici pozrieť sám Jonathan Davis, na čo vojak zareagoval slovami: „Mám halucinácie?“ Redaktorka Loudwire, vo videu udalosti hodnotí slovami: „Zdá sa teda, že neuvidíme tak skoro Obamu spievať Freak on a Leash.“ Vážne? (ak)


Tvorcovia počítačovej hry Fallout 4 majú zrejme radi Katatoniu. V jednom z terminálov, ktoré môžete v hre odomknúť, možno nájsť správu od seržanta menom J. P. Renkse, ktorá obsahuje slová piesne Dead Letters z ich poslednej radovky Dead End Kings. Firma Bethesda studios údajne umiestnila tajný odkaz na švédsku kapelu aj do predošlej hry The Elder Scrolls V: Skyrim. (ak)


Banjo Guy Ollie sa dostal ku ďalšiemu coveru. Tentokrát si do parády zobral Killing in the Name od Rage Against the Machine. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/ScottWeiland

Súvisiaci interpreti: Cradle Of Filth, Scott Weiland