Svetoznáma speváčka Lara Fabian, ktorá si slovenské publikum prvýkrát podmanila v marci 2012, sa tento rok opäť vráti do Bratislavy. V stredu 3. júna vystúpi na exkluzívnom koncerte pod otvorenou strechou Aegon arény NTC. Samozrejme, len ak to počasie umožní.

Narodila sa v Belgicku, detstvo však prežila so svojou talianskou mamou na Sicílii. Jej otec bol gitaristom v kapele vtedy populárnej popfolkovej skupiny Petula Clark. Na začiatku malá Lara len dochádzala na hodiny klasického spevu, keď však vo svojich ôsmich rokoch dostala od rodičov klavír, jej hudobné nadanie sa mohlo rozvinúť naplno. Začala skladať svoje prvé piesne a bolo len otázkou času, kedy si jej výnimočný talent všimne svet. Osudovým sa jej po profesionálnej aj osobnej stránke stalo stretnutie so skladateľom Rickom Allisonom. Bola to láska na prvý pohľad a vtedy 20-ročná Lara sa s ním okamžite odsťahovala do kanadského Quebecu a vydala tam svoju prvú platňu Lara Fabian.

Jej nádherný hlas, ktorý rezonuje priamo v srdciach poslucháčov, spočiatku obdivoval iba frankofónny svet. Navyše Lara Fabian okolo seba nikdy nemala manažment, ktorý by ju tlačil k "popovému mainstreamu" - vždy si vyberala z rôznych hudobných žánrov a kultúr to, čo sama chcela svojou tvorbou publiku odovzdať. Medzinárodný úspech však na seba nedal dlho čakať a dodnes predala milióny nosičov po celom svete. Lara počas svojej úspešnej kariéry spolupracovala s hviezdami ako Céline Dion, Sheryl Crow, Robbie Williams, Alanis Morissette, ale taktiež so Stevenom Spielbergom, ktorému naspievala soundtrack k filmu A. I. Umelá inteligencia.

Poslucháči z celého sveta na jej tvorbe obdivujú kombináciu popu, šansónu, world music, jazzu, či klasickej hudby, pričom spieva v rôznych jazykoch (francúzsky, anglicky, španielsky, portugalsky či rusky). Naživo dokáže svojou hudbou aj bez výpravnej šou zaplniť velké sály, na spomínanom koncerte v roku 2012 si v Inchebe vystačila len s trojicou muzikantov. Ako však naznačuje trailer k tohtoročnému turné, tentokrát to možno až také intímne nebude a zaznieť by mali všetky veľké hity ako sú Je t'aime, Adagio, Tout, I Will Love Again alebo Je suis Malade. Od poslednej návštevy Slovenska navyše do jej diskografie pribudol zatiaľ najnovší album Le Secret (2013).


Zdroj: TASR, archív Hudba.sk
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lara Fabian