Na 16. ročníku multižánrového festivalu Pohoda vystúpi britská formácia Orbital, ktorá sa popri kapelách ako The Prodigy, Chemical Brothers, Underworld či Faithless radí medzi najväčšie mená elektronickej tanečnej scény. Ďalším z ťahákov nočného diania na festivale bude duo Chase & Status so svojím live projektom.

Orbital fungujú na scéne od roku 1989, pričom v rokoch 2004 až 2009 malo duo prestávku. Formácia patrí k priekopníkom elektronickej scény a podľa magazínu Q ide o jednu z "50 skupín, ktorú musíte vidieť predtým, než zomriete". Bratia Phil a Paul Hartnollovci majú za sebou vystúpenia na Glastonbury, Sónare, Coachelle i na Woodstocku a v zásobe také hymny klubovej scény ako Chime, The Box, Satan Live, The Saint, Style alebo Beached.

Orbital - zostrih z vystúpenia v Arcadia Spectacular na Glastonbury 2011

"Odmlka spôsobila, že dopyt po ich vzrušujúcej hudbe a legendárnych vystúpeniach ešte vzrástol. Teraz sú späť a v plnej sile," uvádzajú organizátori Bažant Pohody. Samotní hudobníci hovoria o svojom návrate na scénu ako o novom začiatku. "Vnímam to ako naše vôbec najpríjemnejšie obdobie," hovorí Phil Hartnoll. "Je to stále lepšie a lepšie. Akoby to bol nový začiatok."

Dvojica už v apríli uvedie na trh ôsmy štúdiový album Wonky, prvý po ôsmich rokoch od vydania nahrávky Blue Album (2004). Na očakávanej novinke, ktorú predstavia okrem Pohody aj na českom podujatí Rock for People, hosťuje speváčka Zola Jesus a raperka Lady Leshurr. Z albumu už predstavili skladby Straight Sun a Never. Obe sú dôkazom, že kapela nemieni žiť len zo svojej veľkej minulosti.

Orbital - Never

Impulzom pre nahratie albumu sa stal s nadšením prijatý comebackový koncert na festivale Big Chill 2009, kde vystúpili ako hlavné hviezdy programu. "Orbital znovu ožili, zresetovali, dali sa dokopy – a bolo to ozaj skvelé," spomínajú organizátori festivalu. Po roku plnom vypredaných koncertov a euforických festivalových vystúpení nasledoval ďalší rok, ktorý bratia strávili túlaním sa po svete a hraním DJských setov.

Nový album nahrávali doma v Brightone. V Londýne nahrávku zmixoval medzinárodne uznávaný hudobný producent Mark "Flood" Ellis, ktorý má za sebou spoluprácu s hviezdami ako PJ Harvey, U2 a Nine Inch Nails. "Flooda si pamätám hlavne zo všetkých tých elektronických záležitostí ako Cabaret Voltaire, Depeche Mode a Renegade Soundwave," vraví Paul Hartnoll. "Zároveň má solídny štrukturálny prehľad o hudbe, pretože nie je iba producentom jej tanečnej odnože. Vychádza skôr z holistického hľadiska, čo je spôsob, akým radi postupujeme aj my."

Orbital - The Box 

Chase & Status sú zase poprední súčasní reprezentanti drum&bassu a dubstepu. Dvojica Saul Milton a Will Kennard spolu funguje od roku 2003. Vydali dva albumy - More than Alot z roku 2008 a vlaňajší No More Idols. V rámci svojho žánra patria medzi najoceňovanejších interpretov, päťkrát bodovali na Drum and Bass Awards, raz na Q Awards.

Zároveň sú vyhľadávanými producentmi - spolupracovala s nimi napríklad Rihanna alebo Snoop Dogg, na ich nahrávkach hosťovala Delilah aj raper Plan B a na konte majú tiež oficiálne remixy pre Craiga Davida, Hadouken!, The Prodigy, Dizzee Rascala, Examplea, White Lies alebo Claire Maguire.

Chase & Status feat. Mali - Let You Go

Na Pohode vystúpi dvojica so svojím live projektom, v ktorom ju na pódiu doplňajú MC Rage a bubeník Andy Gangadeen. "Zažili sme ich na britskom Bestivale a patrili k tomu najenergickejšiemu, čo sme videli. Sme radi, že v tohtoročnom programe doplnia doteraz potvrdené silné mená elektronickej hudby ako Caribou, The Asteroids Galaxy Tour, Totally Enormous Extinct Dinousaurs, Emika, Chew Lips, Les Trucs, Naive New Beaters či Submotion Orchestra," hovorí PR manažér festivalu Mário Gešvantner.

Chase & Status - No More Idols Live (zostrih z koncertu v Leedse, 2011)

Na festivale Bažant Pohoda 2012, ktorý sa uskutoční od 5. do 7. júla na letisku v Trenčíne, sa tento rok okrem spomenutých predstavia aj Lou Reed, Elbow, Kasabian, Bat for Lashes, Aloe Blacc, The Horrors, The Kooks, Yann Tiersen, Public Enemy, White Lies, Anna Calvi, Two Door Cinema Club, Dry the River, Guillemots, S.C.U.M., Emilíana Torrini, Warpaint, Portico Quartet, Stealing Sheep, Jamaican Legends, Givers, Owiny Sigoma band, Bomba Estéreo, Orquesta Típica Fernandez Fierro, Zapaska, Kitty, Daisy & Lewis, King Krule, Fixers, Movits!, Little Roy, JuJu, Amatorski, Screaming Females, Gemma Hayes, The Alaev Family, Susanne Blech, The Victorian English Gentlemens Club, Hjálmar, Villagers, The Plastic People of the Universe, Bonus, Floex, Fiordmoss, The Maggie's Marshmallows, Čoko Voko a Puding pani Elvisovej.

Permanentka stojí v súčasnosti 85 eur, na mieste bude stáť 99 eur. V predpredaji sú v ponuke aj lístky pre držiteľov preukazov ZŤP a ZŤP-S, parkovanie pre osobné automobily i karavany. V súčasnosti je predaných viac ako 12-tisíc vstupeniek, pričom kapacita podujatia zostáva obmedzená na 30-tisíc ľudí v areáli.

Orbital - Halcyon

Zdroj: SITA, Pohodafestival.sk, pm
Foto: Facebook.com/OrbitalOfficial

Súvisiaci interpreti: Orbital