Keď dojatý skladateľ vo februári po niekoľkých prídavkoch opúšťal pódium v bratislavskej Slovnaft aréne, asi len málokto veril, že sa na Slovensko ešte vráti. Vzhľadom na jeho zdravotné problémy počas predchádzajúcej šnúry je o to príjemnejším prekvapením, že sa chce ani nie po roku sa vrátiť novým programom.

Legendárny taliansky hudobník len v máji ukončil jedno veľké turné, na ktorom si jeho hudbu len v Európe užilo vyše 150-tisíc ľudí, a už ohlasuje ďalšie. Ako informoval minulý týždeň, na budúci rok oslávi 60 rokov svojej profesionálnej kariéry skladateľa a dirigenta na svetovom turné s názvom The 60 Years of Music World Tour.

Prečítajte si: Hudobný génius v Bratislave: Morricone nás previedol svojím životom v hudbe

Iný zážitok

"Predstaviť moju hudbu naživo vo všetkých tých rôznych mestách ľuďom rôzneho veku či kultúrneho pôvodu je neuveriteľne radostnou skúsenosťou. Na budúci rok budem oslavovať moju 60-ročnú profesionálnu kariéru, počas ktorej som zložil vyše 600 diel," uviedol Ennio Morricone v oficiálnej správe o pripravovanom turné.

"Prinesiem úplne nový program s novými vrcholmi, na ktorých už pracujem. Samozrejme, vždy tam budú klasické skladby zo skvelých westernov Sergia Leoneho a filmu The Mission. Ale celkový zážitok bude tentokrát iný. Plánujem zaradiť napríklad aj suitu s úryvkami hudby, ktorú som skomponoval pre sedem rôznych filmov, ktoré všetky získali Oscara," prezradil.

Jeho druhý bratislavský koncert v priebehu necelého roka sa uskutoční 19. januára opäť v Slovnaft aréne (Zimný štadión O. Nepelu). Turné, na ktorom bude 86-ročný umelec opäť dirigovať viac než 200 hudobníkov a spevákov, odštartuje 15. januára v pražskej O2 aréne, dva dni pred Bratislavou ešte zavíta do Budapešti. Medzi prvými ohlásenými zastávkami sú aj februárové vystúpenia v Dubline, Londýne, Kolíne nad Rýnom, Antverpách a Amsterdame.

Mohlo by vás zaujímať:

V tesnej blízkosti majstra: Slovák Zdenko Hanout tri dni fotil Ennia Morriconeho

Napísal špeciálnu omšu

Pomedzi prípravy na turné čaká maestra významná udalosť. Už túto stredu 10. júna bude dirigovať špeciálnu omšu venovanú Pápežovi Františkovi. V unikátnom diele, ktoré skomponoval pri príležitosti 200. výročia obnovenia Spoločnosti Ježišovej (inak Rád jezuitov) Pápežom Piom VII., použil aj tému zo spomínaného filmu The Mission, ktorý je príbehom jezuitského misionára v Južnej Amerike.

Stredajšia slávnostná udalosť, počas ktorej dielo zaznie v podaní Orchestra Roma Sinfonietta a dvoch speváckych zborov prvý a poslednýkrát, sa uskutoční v Kostole del Gesù v centre Ríma.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Music-news.com, Enniomorricone.org)
Foto: Zdenko Hanout

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone