Anglický spevák a hudobník Phil Collins skončil v londýnskej nemocnici po tom, ako spadol v hotelovej izbe. Muzikant utrpel rany v blízkosti oka, pričom jeho zranenia si vyžiadali niekoľko stehov. Lekári mu nariadili niekoľko dní odpočinku, takže dva z naplánovaných koncertov musel preložiť na nové termíny.

Podľa vyhlásenia jeho zástupcov na sociálnej sieti Facebook interpret išiel Phil Collins v noci na toaletu, pošmykol sa a vrazil hlavou do stoličky. Úraz 66-ročného muzikanta pravdepodobne zapríčinili jeho dlhoročné problémy s chrbticou a držaním tela. Od roku 2007, kedy ho počas turné kapely Genesis začali trápiť bolesti stavcov, podstúpil niekoľko operácií. Minulý rok na tlačovej konferencii ku comebackovému turné navyše prezradil, že od roku 2015 má v jednej nohe zníženú citlivosť, takže pribudli aj ťažkosti s chôdzou. Uviedol tiež, že už nikdy nebude môcť hrať na bicích tak ako predtým.

Incident sa stal uprostred jeho vypredanej série koncertov v Londýne, kde v nedeľu, v pondelok a v stredu odohral tri koncerty v Royal Albert Hall. Ďalšie dva mali nasledovať dnes a zajtra, no po úraze sa ich rozhodol preložiť na 26. a 27. novembra. 66-ročný hudobník, ktorý sa fanúšikom ospravedlnil za odklad koncertov, najbližšie vystúpi v nedeľu 11. júna v Kolíne nad Rýnom.

Tohtoročné turné je jeho prvým po niekoľkoročnej pauze. Ohlásil ho minulý rok s tým, že jeho dvaja najmladší synovia "chcú vidieť, čo robí ich otec". Návrat na scénu následne potvrdil vydaním kompilácie The Singles a autobiografie Not Dead Yet (dá sa preložiť ako "Ešte nie som mŕtvy"), podľa ktorej nazval aj turné.

Okrem spomínaných miest vystúpi aj v Paríži (spolu päť večerov medzi 18. a 23. júnom) a Dubline (25.6.). V Londýne sa okrem Royal Albert Hall predstaví aj 30. júna v Hyde Parku. Vystúpenie pod holým nebom v rámci podujatia British Summer Time je podľa oficiálnej stránky Philscollins.com jeho jediným exkluzívnym festivalovým koncertom v Európe.


Phil Collins sa stal známym ako člen skupiny Genesis, v ktorej pôsobí s prestávkami od roku 1970. S kapelou vydal úspešné albumy ako napríklad Selling England By The Pound (1973), Duke (1980), Abacab (1981), Genesis (1983), Invisible Touch (1986) či We Can't Dance (1991). Od roku 1981 pôsobí aj ako sólový interpret a na konte má osem štúdioviek, pričom tá zatiaľ posledná s názvom Going Back vyšla v roku 2010.

Medzi jeho najznámejšie hity patria skladby ako In the Air TonightYou Can't Hurry LoveAgainst All Odds (Take A Look At Me Now)Easy Lover (feat. Philip Bailey)One More NightTwo HeartsAnother Day In Paradise a I Wish It Would Rain Down. Na konte má napríklad sedem cien Grammy, Oscara či dva Zlaté glóbusy a v roku 2010 ho s ostatnými členmi Genesis uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA (Nme.com, archív), Hudba.sk
Foto: AP Photo/Darron Cummings/File

Súvisiaci interpreti: Phil Collins