V rámci tohtoročnej Bažant Pohody po prvý raz zavítala na Slovensko aj indie-rocková kapela The Kooks. Jeden z headlinerov sobotného večera si festival doslova užíval, divákom muzikanti predviedli tradične dobrú rockovú šou, novinárom zas vysmiaty líder zoskupenia Luke Pritchard ochotne odpovedal na otázky.

The Kooks, ktorí sa v minulosti predstavili na susedných festivaloch ako je Frequency (2011) v Rakúsku či Rock For People (2010) v Čechách, ponúkli návštevníkom Pohody kvalitnú dávku britskej rockovej hudby a energickej šou v podaní Lukea Pritcharda povestného tanečným poskakovaním s gitarou v ruke a neustálym behaním po pódiu.

Setlist koncertu, ktorý podľa diváckej účasti patril k najžiadanejším z celej Pohody, bol vyskladaný tak, aby popri skladbách z ostatného albumu Junk of Heart (2011) zaznelo aj zopár hitov z predošlých dvoch štúdioviek Inside In/Inside Out (2005) a Konk (2008). Práve na tie početné publikum reagovalo podstatne živšie.

Pred koncertom sa konala tlačová konferencia, na ktorú prišiel nedočkavý spevák dokonca o pätnásť minút skôr. Okrem iného počas nej priznal, že na koncertoch má najradšej piesni Naive a She Moves In Her Own Way, ktoré vyšli na debutovom albume, naopak, najviac mu lezie na nervy song Do You Wanna z druhej štúdiovky.

Viac o tohtoročnej Bažant Pohode

Pritchard o novom albume a sólových projektoch

Podľa frontmana skupiny sa ich fanúšikovia môžu tešiť na ďalší album, na ktorom začnú muzikanti naplno pracovať po lete. "Je to dosť odlišný materiál," povedal o pripravovaných skladbách, na ktorých už začala kapela pracovať. Spomínaný album Junk of the Heart vydali The Kooks len minulý september, ale nového CD sa už nevedia dočkať.

"Dokončíme leto a po turné v Rusku budeme do konca roka pracovať na nových veciach," prezradil Pritchard. Aj keď by malo ísť o značný hudobný posun, Pritchard ubezpečil, že muzikanti chcú naďalej robiť rockovú hudbu.

Pritchard prekvapil vyhlásením, že dosť často rozmýšľa o vlastnom sólovom projekte, reálne sa však zatiaľ na nič nechystá, aby neohrozil práce na novej štúdiovke. "Pozoroval som veľa kapiel, ktorých líder začal vlastný sólo projekt a ďalší album tej skupiny už potom nebol taký dobrý. Nechcem, aby sa niečo také stalo. Keby som robil vlastný sólo projekt, už by som bol trocha mimo,” komentoval. Vlastný projekt pritom paradoxne rozbieha gitarista kapely Hugh Harris.

Autorka: Lea Podstanická
Foto: Igor Daniš

Súvisiaci interpreti: Kooks