Americká speváčka Taylor Swift mala už dnes odohrať prvý z troch koncertov na mestskom štadióne Ernst-Happel vo Viedni. Ďalšie koncerty sa mali konať 9. a 10. augusta. Rakúsky koncertný promotér Baracuda Music však včera vo večerných hodinách ohlásil zrušenie všetkých troch podujatí, ktorých sa malo zúčastniť takmer 200 000 ľudí. Dôvodom bola hrozba teroristického útoku.

"Po potvrdení vládnymi predstaviteľmi o plánovanom teroristickom útoku na štadióne Ernsta Happel nám nezostáva iná možnosť, ako zrušiť tri plánované vystúpenia kvôli bezpečnosti," uvádza Barracuda Music vo vyhlásení, niekoľko hodín po tom, čo polícia potvrdila, že zatkla 19-ročného rakúskeho občana za plánovanie bližšie nešpecifikovaného teroristického útoku vo Viedni, ktorého dejiskom mali byť koncert Taylor Swift.

Rakúske ministerstvo vnútra hovorí vo svojom tlačovom vyhlásení o dvoch zatknutých mužoch, obvinených z prípravy teroristického útoku. "Obaja podozriví sa radikalizovali na internete a podnikli konkrétne prípravné kroky na teroristický útok. Na základe aktuálnych hodnotení Štátnej bezpečnosti a spravodajstva o teroristických a extrémistických činoch, riaditeľstvo štátnej polície Viedeň zvýšilo bezpečnostné opatrenia najmä pri veľkých podujatiach. Stupeň varovania pred terorizmom v Rakúsku zostáva vysoký a neustále sa vyhodnocuje."

Rakúsky generálny riaditeľ pre verejnú bezpečnosť Franz Ruf na tlačovej konferencii povedal: "Podozriví sa zamerali na koncerty Taylor Swift. Zistili sme, že sa pripravuje na útok. Jasná hrozba bola odvrátená." Tvrdí sa, že 19-ročný podozrivý sľúbil svoju vernosť vodcovi Islamského štátu.

Vystúpenia vo Viedni mali byť predposlednou zastávkou Eras Tour na jeho európskej časti. Po nej malo nasledovať päť vystúpení na štadióne vo Wembley a v októbri sa speváčka vráti do Severnej Ameriky, kde koncom roka definitívne zakončí masívne turné.

Text: Hudba.sk (zdroj: Pitchfork.com)