Rok 2018 po samovražde dídžeja Aviciiho a takmer smrteľnom predávkovaní Demi Lovato prináša ďalší šokujúci skrat mladého umelca, ktorý ešte nemal ani 30 rokov. Americký raper Mac Miller na rozdiel od známej speváčky predávkovanie drogami neprežil, v piatok (7.9.) ho našli mŕtveho v jeho dome v Kalifornii. Mal iba 26 rokov a skvele rozbehnutú kariéru.

Mac Miller, vlastným menom Malcolm James McCormick, na seba strhol pozornosť hip-hopových fanúšikov aj vydavateľstiev už ako tínedžer - najmä po tom, ako v roku 2010 vydal svoj štvrtý mixtape s názvom K.I.D.S. Už rok na to nasledoval okrem ďalších dvoch neoficiálnych nahrávok aj jeho oficiálny albumový debut Blue Slide Park (2011), s ktorým okamžite dobyl Billboard 200. Bol to prvý nezávisle distribuovaný debut od roku 1995, ktorý sa dostal na vrchol amerického albumového rebríčka.

Tento komerčný úspech sa mu už prekonať nepodarilo, no s každou ďalšou nahrávkou si získaval stále väčšie uznanie hudobných kritikov a rešpekt hip-hopovej scény. Sila jeho tvorby spočívala v tom, že na rozdiel od väčšiny raperov bol zároveň skladateľom a často i producentom svojich skladieb. Okrem rapu zvládal aj spev a ako samouk ovládal hru na bicie, gitaru, basgitaru aj klavír. To všetko sa premietalo v jeho tvorbe, ktorá je veľmi muzikálna a podčiarkuje emócie, ktoré do svojej hudby dával. Vo svojich textoch bol veľmi osobný, otvorene hovoril o svojich obavách, snoch, vzťahoch i závislosti, ktorá sa mu napokon stala osudnou.


Počas svojej krátkej, no veľmi plodnej kariéry stihol spolupracovať s menami ako Talib Kweli, Pharrell Williams, Cee-Lo Green, Kendrick Lamar, Miguel, Pete Rock, Vince Staples, Danny Brown, Thundercat, Dâm-Funk, Flying Lotus, Schoolboy Q, Anderson .Paak, Tyler the Creator, Big Sean, Chase & Status, Maroon 5 a mnohými ďalšími. Ako producent tvoril aj pod pseudonymom Larry Fischerman.

Niekoľko skladieb nahral aj s Arianou Grande, s ktorou od augusta 2016 takmer dva roky tvorili pár. Speváčka sa s ním rozišla tento rok v máji, pričom hovorila o ich vzťahu ako o "toxickom", zjavne narážajúc na spevákovu závislosť. "Nie som opatrovateľka alebo matka a žiadna žena by nemala cítiť, že ňou vo vzťahu musí byť," uviedla na Twitteri po ich rozchode.

V roku 2016 Mac Miller vydal svoj štvrtý štúdiový album The Divine Feminine, ktorý je poctou ženám a tomu, čo sa od nich počas svojho života naučil. Práve počas nahrávania skladby a nakrúcania videoklipu My Favorite Part (feat. Ariana Grande) sa dvojica dala dokopy. Poznali sa však už dlhšie, už v roku 2013 spolu nahrali singel The Way zo speváčkinho debutového albumu Yours Truly.


Rozchod s o rok mladšou speváčkou Mac Miller reflektuje na svojom poslednom albume s názvom Swimming, ktorý vydal iba pred mesiacom - 3. augusta. Na nahrávke, ktorá je rapovo-spievanou kombináciou hip-hopu, neo soulu a synth-funku, hovorí aj o svojich slabostiach, celkový odkaz nahrávky je však optimistický a naznačuje osobnostný rast mladého umelca. O to väčším šokom je pre fanúšikov jeho náhla smrť. Práve v piatok mal nakrúcať nový videoklip a na jeseň mal naplánované veľké turné k novému albumu.

Na jeho úmrtie reagovali na sociálnych sieťach kolegovia ako Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Shawn Mendes, Chance The Rapper, Charlie Puth a ďalší. "Neviem, čo povedať… Mac Miller ma zobral na moje druhé turné v živote. Ale okrem toho, že mi pomohol rozbehnúť kariéru, bol to aj jeden z najmilších ľudí, akých som poznal. Skvelý chlapík. Naozaj som ho miloval. Som z toho úplne zlomený. Nech mu Boh žehná,"napísal Chance The Rapper na Twitteri.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Owen Sweeney/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Mac Miller