Niektoré kapely dokážu hrať roky v nezmenenej zostave a iné menia členov častejšie ako stíha Elán ohlasovať svoj posledný koncert. Našťastie je stálic ešte dosť a venovať sa im budeme aj tento týždeň. Reč bude o Deftones, Led Zeppelin, či Foo Fighters. V druhej kategórii sú hneď tri kapely, ktoré zmenili členov – Nightwish, Crippled Black Phoenix a Tesseract.

Pred pár týždňami ohlásili Deftones prvým songom príchod nového albumu Koi No Yokan. Na ich webe sa už objavila aj jeho obálka a dátum vydania – 13. novembra. Nevieme sa dočkať. A mimochodom – prvým singlom je Tempest.

Deftones - Tempest

Between the Buried and Me zverejnili 6-minútový kompilát z prichádzajúceho albumu The Parallax II: Future Sequence. Na prvé počutie na mňa pôsobil trochu nevyvážene, no album samozrejme na základe takých krátkych ukážok hodnotiť nemožno. Znie v ňom všetko možné, od jemných klavírnych sonetov až po naozaj tvrdé skladby.

Between the Buried and Me - The Parallax II: Future Sequence (album preview)

Simpsonovcov predstavovať netreba. A že sa v nich už vystriedalo množstvo rôznych hviezd je tiež dosť známe. Ale určite si na všetky nespomenieme. Magazín Loudwire spravil zaujímavý prehľad rockerov, ktorí sa už v legendárnom seriáli objavili.

Smutná správa k nám dorazila od Davea Grohla. Podľa jeho slov si Foo Fighters dávajú prestávku na neurčito. Ak ste ich teda nezachytili cez leto v Prahe (alebo niekde inde), máte smolu. Kým si ich opäť vychutnáte naživo, určite ubehne nejaká tá nedeľa...

Už v utorok bude mať premiéru dokument Celebration Day, ktorý zachytáva posledný koncert Led Zeppelin z roku 2007. Na YouTube sa už objavil aj teaser so skladbou Kashmir.

Led Zeppelin - Celebration Day (Kashmir teaser)

Cult of Luna v tichosti nahrali po piatich rokoch nový album. Novinka Vertikal vyjde začiatkom budúceho roka a je inšpirovaná nemým filmom Metropolis. "Uvedomujeme si, že fanúšikovia čakali na naše live vystúpenia večnosť, no nechceli sme hrať bez dokončenia nového materiálu." Tešte sa a zapíšte si dátum 3. máj 2013. Vtedy budú títo Švédi hrať na festivale Assymetry vo Wroclawi. Sledujte ich Facebook. (ak)

Skupine Machine Head vyjde 13. novembra už druhý live album. Tentokrát s trochu menej tradičným a nie veľmi publikovateľným názvom. Ale keďže sme na Slovensku, tak môžeme. Lajfka sa volá Machine Fucking Head Live. Tracklist nájdete na stránke kapely. Ak sa vám nechce čakať, pozrite si aspoň záznam celého koncertu z Rock am Ring 2012.

Machine Head - Rock Am Ring live 2012

Fínski Nightwish sa po piatich rokoch rozlúčili so speváčkou Anette Olzon. Ostatní členovia za ňou ale dlho nesmútili a zároveň s jej odchodom oznámili aj náhradu – Holanďanku Floor Jansen. Tá musela naskočiť do rozbehnutého koncertného vlaku, s kapelou sa predstavila už 1. októbra v americkom Seattli. Americké turné Nightwish potrvá do 14. októbra.

Počúvajte novú skladbu od Britov Crippled Black Phoenix, v ktorej počuť nového vokalistu menom John E. Vistic. Épečko No Sadness or Farewell k nám dorazí tento mesiac. Nového frontmana majú i Tesseract. Ashe O'Hara je už piaty v poradí. Uvidíme, ako dlho sa udrží. (ak)

Crippled Black Phoenix - Hold On (Goodbye To All Of That)

Tesseract - Nocturne

Dew-Scented prídu 23. novembra ako support kapely Testament zahrať do Bratislavy. Miesto: MMC, hlasitosť: vysoká. Tešíme sa.

Žilinčania Hopeless Youth ponúkajú na vypočutie svoju EP nahrávku Rotten World. V tamojšom bábkovom divadle sa veru nahrávajú pekné kusy. Zavrešťať si s nimi môžete aj naživo. 12. októbra v Liptovskom Mikuláši a o deň neskôr v Trenčíne. Bude tam s nimi ešte pol milióna iných kapiel. Info na bandzone. Bude hardcore! (ak)


Počúvajte My Dying Bride, TomahawkJeffa Loomisa. Pozerajte Aeon, Dethklok, či Primal Fear. (ak)

Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok o polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (všetko okrem ak), Adrián Kozák (ak) 
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin