Extrémne vokály zostali, hudobne je to už ale viac popík. Behemoth na novinke dokazujú, že škatuľky pre nich nič nezamenajú a že každý temný song nepotrebuje blast beat. Album I Loved You at Your Darkest je tým najrockovejším v histórii kapely.

Magnety týždňa

Nová štúdiovka Behemoth I Loved You at Your Darkest vyšla uplynulý piatok. Koncepčný album nesúci názov podľa citátu z Biblie, je znovu plný antikresťanských textov a rúhania. Hudobne však paradoxne od black metalu odplával niekam bližšie k rocku, či dark metalu. Podľa vlastných slov Nergal totiž prestal počúvať Morbid Angel a dal sa na AC/DC. Ach jaj, kapely stárnu... pozrite si artový klip k príjemne plynúcemu singlu Bartzabel. Kapela sa začiatkom budúceho roku vydáva na turné, v rámci ktorého zakotví 12. januára v pražskom Fóru Karlín a 13. januára vo viedenskej Arene (ak)


Novinky

Opeth boli potvrdení ako headlineri na budúcoročnej akcii Vienna Metal Meeting. Jednodňový festival sa uskutoční 11. mája 2019 vo viedenskej Arene. Na dvoch pódiách okrem fantastických Švédov zahrajú aj Sólstafir, Urfaust, Rotting Christ, Benighted či Unleashed. Tešíme sa, že festival bude mať aj slovenského zástupcu - kapelu Doomas. (ak)


Vydanie očakávaného albumu Rammstein sa pomaly blíži, takže informáciami vás budeme zásobovať kedykoľvek sa objaví niečo nové. Posledné info máme z rozhovoru gitaristu Paula Landersa pre Music Radar. Aktuálne to vyzerá tak, že nová štúdiovka by mal vyjsť na jar 2019. (pm)

Druhý singel z novej štúdiovky The Ocean obohatil svojim vokálom Jonas Renkse z Katatonie. Jedenásťminútovka Devonian: Nascent je parádnym slaďáčikom, v ktorom sa v pomalom tempe buduje jedinečná progressive metalová atmosféra, typická pre tento nemecko-švajčiarsky súbor. Album Phanerozoic I.: Palaeozoic kapele vychádza 2. novembra. pripomíname, že 11. novembra The Ocean vystúpia v Bratislave spoločne s Američanmi Rosetta. (ak)


Kanadské synthwave duo zvané STRVNGERS vydáva album coververzií a B-sides, na ktorom uvedú zaujímavú verziu korňáckej hitovky A.D.I.D.A.S. v temne diskotékovom háve. Aj keď vyšla v roku 1996, duo ju prezentuje v oveľa modernejšom zvuku a s pozmenenými vokálmi. Vypočujte si ju na serveri Metalinjection. Na albume Exhumed vol. II kapela uvedie aj covery od Eddiho Murphyho, Billyho Idola a Nine Inch Nails. (ak)

Austrálski technici Psycroptic na novej skladbe Directive značne spomalili. Hudobne to teda nie je žiaden death metal, hrdelné vokály však trhajú vnútornosti a gitary sú poriadne groovy. Album As the Kingdom Drowns sa profiluje ako pestrá nahrávka. V celku si ju vypočujeme 9. novembra. (ak)


Architects produkujú presne ten druh metalcore-u, ktorého nie som cieľovkou. Zrážka gýčových melódií ako od chlapčenských kapiel s na efekt tvrdými refrénmi je však niečo, čo zabáva množstvo ľudí a tak je to asi dobre. Briti predstavili singel Royal Beggars zo štúdiovky Holy Hell, ktorá na trh príde tiež 9. novembra. Čo naň hovoríte? (ak)


AC/DC je jedným z najlepších austrálskych exportných artiklov. Preto nie je prekvapením, že si ich 45-te výročie uctila aj vláda a pre túto udalosť dala vyraziť 30 tisíc pamätných mincí. Desať z nich ešte získalo aj špeciálnu úpravu – trafili ich 3,5-milión voltovým výbojom. Mince sa dali kúpiť na eshope Austrálskej kráľovskej mincovne, ale asi vás neprekvapí, že už sú vypredané. (pm)

O kapele Hammerhedd ste ešte asi nepočuli, takže je na čase to zmeniť. Trio mladíkov z amerického Kansasu ako svoje inšpirácie uvádza kapely Gojira, Metallica a Meshuggah. Minulý víkend odohrali na Westport Oktoberfest krátky set, ktorý je jednoducho skvelý. Čoskoro by mali vydať svoje prvé EP. Verím, že zaujme nielen fanúšikov, ale aj nejaké dobré vydavateľstvo. Títo chalani totiž majú všetky predpoklady preraziť. Pre novinky sledujte ich stránku na Facebooku. (pm)

Nemeckí powermetalisti Blind Guardian znovu remasterujú a vydávajú svoj katalóg a pri tejto príležitosti ponúkajú aj štvordielny dokument mapujúci históriu kapely. 80 minút si vystačí len s rozprávaním žurnalistov s kapelou na gauči a archívnymi zábermi, no pokec je to veľmi nezáväzný a príjemný. (ak)


Accept minulý rok zahrali koncert na Wackene spolu s orchestrom, ktorý však netreba pchať úplne do každej muziky. V živej verzii skladby Balls to the Wall orchester vyčnieva namiesto toho, aby hudbu obohacoval. Kapela však živák uvedie na trh a to 23. novembra pod názvom Symphonic Terror. (ak)


Haluze týždňa

Dve mladé Japonky - Audrey a Kate - dokážu úsmev na našej tvári vyvolať s každým novým videom, ktoré vydajú. Najnovšie spravili cover Raining Blood od Slayer. Samozrejme sú opäť fantastické ako vždy. (pm)


Fanúšikovia v Čile to dokážu poriadne rozbaliť. Na nedávnom koncerte Cannibal Corpse sa do circle pitu zapojili snáď všetci prítomní. No a vyzeralo to nejak takto. (pm)

Satanisti Behemoth hnaní silnou nenávisťou k Bohu a ešte silnejším obchodným duchom, uviedli na trh unikátny produkt pre našich domácich miláčikov. Psie granulky v tvare obrátených krížikov. Lebo skladba God=Dog je vlastne len Nergalovým vyznaním, ako veľmi ľúbi svoju čivavku. Je preňho bohom. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.nuclearblast.de

Súvisiaci interpreti: Behemoth, Opeth