Slovenský spisovateľ a textár Daniel Hevier a skladateľ Rastislav Dubovský pripravili spoločnú skladbu Nádej Vianoc. Na nahrávaní piesne sa podieľali žánrovo rôznorodí interpreti ako Martin Harich, Zuzana Smatanová, Kamil Mikulčík, Patricia Janečková, Peter Lipa či Suvereno.

"Som nesmierne rád, že sa nám spoločne podarilo vytvoriť pieseň k najkrajším sviatkom roka, ktorá spája vynikajúcich slovenských umelcov. Ďakujem všetkým dvadsiatim sólistom, ktorí sa podieľali na tomto skvelom projekte a pridali do neho kúsok seba, a tiež skvelej spolupráci s RTVS. Obsadenie je žánrovo, hlasovo i vekovo pestré, ale myslím si, že dokonale zladené. Nechajte sa prekvapiť," uviedol Dubovský. 

V skladbe, ktorá je jedným z najväčších projektov svojho druhu na Slovensku, sa predstavili 
Martin Harich, Robo Papp, Zuzana Smatanová, Samuel Tomeček, Janais, Jana KocianováKamil Mikulčík, herečka Barbora Žilecká, operná senzácia Patricia Janečková, barytonista Pavol Remenár, milovníčka folklóru aj rocku Zuzana Mojžišová, zástupcovia jazzu Hanka Gregušová a Peter Lipa, raper Suvereno, členovia skupiny Hevi Dubi Komiks Band (Rastislav "Dubi" Dubovský, Petra "Huhu" Humeňanská, Marcela "Maca" Vilhanová, Ján "Džony" Morávek, Stanislav "Koco" Kociov), a na záver Miško Kaľavský ako reprezentant najvďačnejších fanúšikov vianočných piesní - detí.

Orchestrálny hudobný podklad nahrali vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu (SRo) hudobníci zo Symfonického orchestra SRo pod vedením dirigenta Maria Košika spoločne s Detským a dievčenským speváckym zborom SRo pod vedením dirigenta Adriana Kokoša. Sólové spevy a bicie (Stano Kociov) sa nahrávali zvlášť v bratislavskom štúdiu skladateľa Rastislava Dubovského - Dubovsky Music. Atmosféru v oboch štúdiách zachytáva videoklip z produkcie RTVS, ktorý zverejnili na Mikuláša.


Zaujímavosťou je, že autor textu Daniel Hevier práve v deň zverejnenia videoklipu, v nedeľu 6. decembra, oslavoval svoje 60. narodeniny. Celý rok sa tak preňho nesie v znamení šestiek - v rámci Hevi Tour 60 absolvoval 60 besied v 60 školách, kde sa stretol s viac ako 6-tisíc žiakmi. Vyvrcholenie netradičného turné sa uskutoční v sobotu 19. decembra o 18:00 v novej budove Slovenského národného divadla. Program s názvom S deťmi sa dá dohodnúť samotný oslávenec charakterizuje ako "veľkú hudobno-zábavnú fantasy pre deti a ich dospelých".

Pozvanie Daniela Heviera prijali skupiny Hevi Dubi Komiks Band (nový projekt, ktorý zhudobňuje umelcove pesničkové texty pre deti, pozn. red.), The Cellmates, Adela Banášová a jej Bryndzovníci, bratia Jobusovci, súbor Čečinka, členovia baletného súboru SND, raper Mystik, 20-členný gitarový súbor detí zo ZŠ Hlboká, žongléri Andrej + Damiano z Cirkuskusu, mladí umelci zo základných umeleckých škôl J. Kresánka a Mierová. Okrem vianočnej pesničky tak známy spisovateľ a textár oslávi narodeniny aj veľkolepým multižánrovým večerom. Viac informácií nájdete na www.snd.sk.

Text: Hudba.sk (zdroj: RTVS + Daniel Hevier ml.)
Foto: Youtube