Už takmer štyri desaťročia stojí na čele nezvyčajného hudobného zoskupenia Hradišťan tvorivá osobnosť a huslista Jiří Pavlica. Koncerty skupiny patria k nezabudnuteľným zážitkom plným prekrásnej hudby a pozitívnej energie. 18. decembra vystúpia v Bratislave.

Hradišťan spolupracuje s osobnosťami z rôznych kultúr z celého sveta. Je častým hosťom domácich i zahraničných festivalov tradičnej, alternatívnej, ale aj vážnej hudby. Pravidelne kooperuje s rozhlasom, televíziou a filmom, koncertoval na štyroch svetových kontinentoch, ale aj v najmenšom štáte sveta Vatikáne. Doteraz vydal viac ako tridsať zvukových nosičov a na mnohých ďalších jeho členovia spolupracovali.

Jiří Pavlica (umelecký vedúci, husle, spev) stojí na čele hudobného súboru Hradišťan od roku 1978. Pôvodne folklórna kapela sa vplyvom jeho umeleckého vedenia a dramaturgie premenila v alternatívne hudobné zoskupenie, ktoré obsiahne oblúk od ľudových tradícií až po oblasť súčasnej hudby. Hudba Hradišťana s bravúrnosťou spája rôzne hudobné žánre a prúdy, je tak právom považovaná za originálny fenomén českej kultúrnej scény. Ďalšími členmi skupiny sú Alice Holubová (spev), David Burda (klarinet, flauty, spev, manažment), Milan Malina (cimbal, spev), Roman Gill (kvinton, spev), Milan Gablas (kontrabas, spev) a Josef Fojta (klávesy, perkusie, spev). 

V druhej polovici decembra Hradišťan zavíta aj do nášho hlavného mesta. Bratislavský koncert 18. decembra bude výnimočný aj tým, že na ňom zaznejú okrem krásnych tradičných hradišťanovských skladieb aj novinky z vianočného albumu Pozdraveno budiž světlo, ktorý vychádza v týchto dňoch. Album obsahuje známe ľudové koledy aj nové autorské piesne. Ich spoločným menovateľom je okrem vianočnej nálady aj symbolika svetla, iskry a nádeje, ktoré nás sprevádzajú nielen v tomto období, ale počas celého nášho života.

"Verím, že v každej zo skladieb je zakódovaný aspoň malý kúsok svetla, ktoré v tme svieti, tma ho nepohltí a osvecuje každého človeka,“  hovorí o albume Jiří Pavlica. V bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole po prvýkrát zaznejú aj dve časti Pavlicovej vianočnej omše Missa brevis pastoralis v jeho autorskej interpretácii. Ako špeciálny hosť sa predstaví bratislavský spevácky zbor Gloria Dei.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Redakciu Hudba.sk informoval Pavol Maruščák z agentúry Dr. Horák.

Foto: Hradistan.cz

Súvisiaci interpreti: Hradišťan