Spojiť silné mená na jednom pódiu je väčšinou stávkou na istotu. Nie vždy to ale vypáli podľa predstáv. V poslednej dobe sa o tom presvedčili hneď niekoľkí – Korn, Slipknot, či Max Cavalera.

Šroty týždňa

Dajte dokopy dve úspešné kapely, ktoré spravia cover notoricky známeho songu – zaručený recept na úspech, však? To si zrejme povedali aj chalani z KornSlipknot, keď sa dohodli, že si na ich londýnsku šou pripravia prekvapenie a odohrajú Sabotage od Beastie Boys. Na koncerte to mohla byť celkom šupa. Ale keď si to pustíte takto do slúchadiel, tak je to vlastne trochu úbohé. (pm)


Omnoho lepšie nedopadol ani Max Cavalera (Soulfly, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura), ktorý sa podujal spolu s pánmi z kapiel HeathenAnnihilator na ďalšiu klasiku – Walk od Pantera. Smutný už je len pohľad na samotného Maxa, o jeho vystúpení nehovoriac. (pm)


Magnet týždňa

AC/DC cez týždeň oznámili, že na Grammy Awards a následne aj na turné na podporu albumu Rock or Bust sa k nim opäť pridá bubeník Chris Slade. Správa nezostala bez povšimnutia a fanúšikovia vyjadrili tomuto rozhodnutiu jasnú podporu. Po nedávnych trabloch Phila Rudda to asi nikoho neprekvapí. (pm)


Novinky

Down predstavili video k songu Conjure z ich ostatného EP Down IV – Part Two. Klip je poctou klasickým horrorom zo sedemdesiatych rokov a rozhodne stojí za pozretie. (pm)


Tradičný hardcore z Jersey si môžete vypočuť v podaní Old Wounds. Bloodpact je energická skladba, ktorá vás nenechá chladných ihneď od začiatku. (pm)


Severania sú známi skôr temnejšími žánrami ako black, doom, či death. Islanďania Muck však dokazujú, že im cudzí nie je ani hardcore. Video k Provoke Me si môžete pozrieť nižšie. (pm)


Na nový album od Enslaved sa už v redakcii nesmierne tešíme. In Times ale vyjde až začiatkom marca, takže si ešte chvíľu musíme počkať. Dovtedy však môžeme ulietať aspoň na skladbe Thurisaz Dreaming. Ou jé! (pm)


To, že Marián Greksa ako tvrdý rocker už roky čerí hladinu politiky (zatiaľ skôr tej komunálnej), je známa vec. Tiež sme sa pred pár rokmi dozvedeli, že v slovenskom parlamente je tajomná stupaj ešte tvrdšieho pagan metalu – poslanec Ľuboš Blaha (SMER-SD) hrával na klávesové nástroje v dnes už rozpadnutej skupine Ethereal Pandemonium. Ale prím metalistov v politike hrajú Gréci: do gréckeho parlamentu bol opätovne v nedávnych voľbách zvolený za stranu Zlatý úsvit zavalitý Giorgos Germenis z blackmetalovej formácie Naer Mataron (basa). Za zmienku určite stojí aj indonézsky prezident Joko Widodo, ktorý je fanúšikom kapiel Metallica, Napalm Death, či Led Zeppelin. (ip, pm)


Blacková stálica Marduk, ktorá je na scéne už 25 rokov, vystrčila práve svoje rožky spoza Baltického mora. Čerstvá nahrávka sa volá Fronschwein a ortodoxní fanúškovia tvrdia, že toto je to pravé blackové. Hľa, video k titulke. (ip)


VoivodAt the Gates, koníky v stajni Century Media vyjdú na splitku začiatkom apríla, a preto sa rozhodli pre upútavku novou skladbou prostredníctvom neuveriteľne nepochopiteľného oficiálneho videa. (ip)


Call of the Void budúci týždeň vydajú nový album Ageless. Titulnú skladbu si môžete vypočuť nižšie, stream celého albumu má magazín Decibel. (pm)



Pain of Salvation
, proggy kapelka zo Švédska nedávno vydala album akustických prerábok vybratých hitov, zvaný Falling Home. Aktuálne im vyšiel videoklip k rovnomennej skladbe, ktorý bol nakrútený na Islande. Daniel Gildenlow, ktorý si minulý rok odležal štyri mesiace v nemocnici kvôli infekčnej chorobe so zverejnením videa prisľúbil aj nový album, na ktorom sa momentálne pracuje a na ktorom sa, ako to je dnes populárne, kapela vráti ku koreńom. (ak)


Aj iná švédska kapela - Katatonia - hrá akusticky. Ich posledný album, ktorý vyšiel v takejto komornej podobe sa volá Dethroned & Uncrowned a kapela s ním bola na európskom turné, ktoré sa odohrávalo namiesto zafajčených klubov v katedrálach a kostoloch. 30. marca vyjde hudobný film zvaný Sanctitude, ktorý zachytáva takýto koncert v londýnskej Union Chapel. Pod textom si môžete pozrieť dlhý trailer na uvedený počin. (ak)


30. januára vyšiel desiaty štúdiový album nemeckej powermetalovej legendy Blind Guardian. Kapela, ktorá je na scéne už viac než tri desaťročia, mlčala päť rokov, aby priniesla hodinovú porciu hudby, ktorú kritika prijala veľmi pozitívne. A aj keď osobne nie som fanúšikom powermetalového žánru, chválim label Nuclear Blast, ktorý na ľahko dostupnom serveri YouTube zverejnil stream celej nahrávky Beyond the Red Mirror v jednom videu. (ak)


Veľmi očakávaným v radoch prog-rockerov je nový sólový album anglického multiinštrumentalistu Stevena Wilsona, ktorý sa do sŕdc fanúšikov zapísal so svojou kapelou Porcupine Tree. Jeho štvrtá sólovka sa volá Hand. Cannot. Erase. a jej koncept vychádza z príbehu mladej angličanky Joyce Vincentovej, ktorá zomrela vo svojom byte a jej telo našli až po dvoch rokoch. Bola krásna a úspešná a predsa nikomu celý ten čas nechýbala. Klipovka Perfect Life je priamočiarejšou elektro-rockovou baladou, no nahrávkou sa budú iste vinúť aj komplikovanejšie inštrumentálne štruktúry. Tešíme sa na 2. marca. (ak)


Haluz týždňa

Nové video zo série Sock Puppet Parody si na paškál zobralo klasiku Master of Puppets od Metallica. Pozrite si Master od Sock Puppets v podaní Lintallica. Nemôžem si pomôcť, ale ich tvorcovia sú fakt dobrí. (pm)


Internetom celý týždeň koloval mashup Taylor SwiftNine Inch Nails. Mix je zložený zo skladieb Shake It OffThe Perfect Drug. A prekvapivo spolu idú perfektne dokopy. Navyše, mashup aj video sú spravené tak profesionálne, až sa naskytne otázka, či v tom nemá prsty niekto z produkcie mladej speváčky. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško, (ip)
Foto: youtube.com / KornChannel

Súvisiaci interpreti: Korn, Slipknot