V programe prestížneho českého festivalu, ktorý sa tento rok uskutoční už po šestnásty raz, za ostatné dva týždne pribudli ďalšie mimoriadne zaujímavé mená. V najnovšej várke sú to traja výnimoční pesničkári - Michael Kiwanuka, King Creosote a Sam Lee. Ešte predtým organizátori potvrdili účasť speváčky LP a elektronickej legendy UNKLE.

Najznámejším z troch britských pesničkárov, ktorých usporiadatelia zverejnili tento týždeň, je soulovo-neofolkový spevák a gitarista Michael Kiwanuka. Narodil sa v západnom Londýne v rodine imigrantov z Ugandy. Už počas školy budil pozornosť s gitarou a obdivom k Bobovi Dylanovi, Nirvane alebo Jimimu Hendrixovi. Namiesto očakávaného R&B zahral spolužiakom na večierku Tears in Heaven od Erica Claptona. S debutom Home Again dosiahol v roku 2012 vrchol britskej hitparády, získal nomináciu na Mercury Prize, predskakoval Adele a do štúdia si ho pozval Kanye West.

Umelecké a osobné pochybnosti pri natáčaní druhého albumu Hate & Love rozptýlil s pomocou amerického producenta Danger Mousea (The Black Keys, Gorillaz, Gnarls Barkley, Beck). Kreatívne na ňom presiahol hranice bežného soulu a aj skrz jeho horkosladký a melancholický podtón mu boli právom udelené dve nominácie v tej najťažšej konkurencii na BRIT Awards a na Mercury Prize. 


King Creosote, občianskym menom Kenny Anderson, pochádza z východoškótskeho kraja Fife, historického centra prastarého keltského kráľovstva Piktov a miesta spojeného s prírodou, ktorá jeho tvorbu nadovšetko inšpiruje a ovplyvňuje od samotného začiatku. Hudobne sa pohybuje medzi tradíciami a modernou, starým a novým, akustickými nástrojmi a elektronikou. Najviac sa preslávil v roku 2011 s albumom Diamond Mine, za ktorý získal nomináciu na Mercury Prize. Podieľal sa na ňom aj producent Jon Hopkins, blízky spolupracovník Briana Ena a Coldplay.

Názov jeho posledného albumu Astronaut Meets Appleman vyjadruje tak trocha Kingovu nostalgiu za časmi, keď deti neviseli na internete a na mobilných telefónoch. Jeho dcéra dostala hračku kozmonauta, vraj celkom peknú. Potom jej mama vzala obyčajné jablko, strčila doň pár drievok a vykúzlila z neho jablkového muža. Hračku, ktorej malé dievča dalo okamžite prednosť.


Sam Lee má tiež na konte nomináciu na Mercury Prize, okrem toho získal aj pozvanie na veľtrh WOMEX, ocitol sa na obálke magazínu fRoots, kde taktiež bezkonkurenčne vyhral prestížnu anketu o najlepší svetový album world music. Neobyčajný spevák vystupujúci s kapelou Sam Lee & Friends vysoko zabodoval aj v ostro sledovaných Folk Awards, ktoé vyhlasuje BBC Radio 2, a minulý rok s prehľadom vyhral výročnú anketu magazínu Songlines.

Vynikajúci hudobníci zo Samovej doprovodnej kapely nemajú s folkom vlastne nič spoločné. Prichádzajú z jazzovej, klasickej a experimentálnej rockovej scény. So Samovým mäkkým hlasom vytvárajú tajomné a podivuhodné roztrasené zvukové koláže. "Chcem robiť hudbu pre ľudí, ktorý predtým folk nikdy nepočuli, uviesť ho v úplne novej podobe a spochybniť to, čo si pod ním doteraz predstavovali," tvrdí Sam Lee.


Z úplne iného súdka je tvorba projektu UNKLE, ktorú fanúšikom elektronickej hudby netreba špeciálne predstavovať. Anglická formácia, ktorej spoluzakladateľom je James Lavelle, má na konte päť albumov - Psyence Fiction (1998), Never, Never, Land (2003), War Stories (2007), End Titles... Stories for Film (2008) a Where Did the Night Fall (2010). So skupinou už spolupracovali aj DJ Shadow, Thom Yorke, Jason Newsted, Richard Ashcroft z kapely The Verve či Mike D z Beastie Boys. Minulý rok mohli fanúšikovia na Colours zažiť dídžejskú verziu projektu, tentokrát príde celá kapela.


Americká speváčka LP pôvodne na Colours of Ostrava tento rok hrať nemala. Organizátori však pripravili na 28. marca jej samostatný koncert v Prahe a ten sa vypredal tak rýchlo, že sa rozhodli presvedčiť ju aj k účinkovaniu na festivale. "LP v Roxy ste vykúpili asi za 15 minút a na mnohých z vás sa nedostalo, aj keď ste od rána čakali, až to začne. Nám bolo hneď jasné, že to takto nemôžeme nechať, keď ste sa na LP tak tešili. Robíme Colours pre vás a nechceli sme vás sklamať... Tak sme celý víkend telefonovali, mailovali, potvrdzovali, menili a znovu potvrdzovali každý detail, aby sme vám mohli urobiť radosť. A podarilo sa," napísali ešte na konci januára na Facebooku.
 
Speváčka a skladateľka, vlastným menom Laura Pergolizzi, má na konte albumy Heart-Shaped Scar (2001), Suburban Sprawl & Alcohol (2004), Forever for Now (2014) a Lost on You (2016). Medzi jej úspešné single patria napríklad Into the Wild, Muddy Waters a najmä Lost on You, ktorý z nej urobil jeden z najväčších objavov minulého roka. Skladba sa už niekoľko mesiacov pohybuje na vrchole rebríčkov hranosti v českom i slovenskom éteri. Ako skladateľka sa podieľala na piesňach interpretov ako Christina Aguilera, Rihanna, Rita Ora, Cher alebo Heidi Montag.

Prečítajte si: Androgýnna speváčka LP dokazuje, že konvenčnú krásu k úspechu nepotrebuje


Šestnásty ročník Colours of Ostrava prebehne od 19. do 22. júla opäť v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic. K skôr oznámeným menám patria Jamiroquai, Imagine Dragons, Norah Jones, alt-J, Birdy, Moderat, Laura Mvula, Benjamin Clementine, Afro Celt Sound System alebo Nouvelle Vague.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér festivalu pre Slovensko Zdenko Hanout. Viac sa dozviete na oficiálnom webe www.colours.cz.

Súvisiaci interpreti: Michael Kiwanuka