Skupina Billy Barman v marci a apríli odohrá sériu špeciálnych akustických koncertov, na ktorých vystúpi spolu s piatimi speváčkami zo Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Turné bude mať šesť zastávok na Slovensku a dve v Českej republike, pričom v Bratislave hudobníci po niekoľkých mesiacoch ticha rozozvučia Starú tržnicu.

"Dali sme dohromady špeciálne hudobné teleso, postavené na čisto akustických nástrojoch a krásnych hlasoch dievčat zo SĽUK-u. K folklóru a horám máme blízko, často nám pomáhajú pri písaní textov," povedal o netradičnom spojení spevák Juraj Podmanický pred minuloročným premiérovým koncertom v tejto zostave, ktorý sa konal v rámci festivalu Tatra Flowers na Téryho chate vo Vysokých Tatrách.

Práve pre toto špeciálne vystúpenie vytvorili program, ktorý je čisto akustický, a v lone prírody zaspievali fanúšikom a turistom niekoľko svojich pesničiek bez použitia zvukovej techniky a mikrofónov. "
Keďže koncert na Térynke bol bez akéhokoľvek ozvučenia, vymysleli sme mu špeciálny názov: Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u potichu," dodáva Podmanický.



Po priaznivých ohlasoch od ľudí sa kapela rozhodla postaviť v podobnom duchu celý program a vyraziť s ním na jar na turné. Diváci uvidia jeden spoločný akustický koncert, počas ktorého sa budú obidva súbory striedať, pričom v niektorých piesňach sa spoja, resp. sa budú prelínať.

"
Hráme akusticky a potichu, bez veľkej súpravy bicích a bez samplov, takže je to celé oveľa viac postavené na hlasoch. Bude to výzva, lebo je to dosť iné ako bežný koncert, ale strašne nás to baví," hovorí o akustickom hraní gitarista Jozef Vrabel.

Kapela k turné, ktoré odštartuje 17. marca v Trenčíne, nakrútila aj promo video. Hrá v ňom s päticou speváčok pieseň (Jej) sloboda, ktorá aj na albume Dýchajúce obrazy vyčnieva akustickým zvukom inšpirovaným ľudovou hudbou.


Skupina Billy Barman vznikla v roku 2008 a na konte má albumy Noční jazdci (2010), Modrý jazyk (2013) a spomínané Dýchajúce obrazy (2016). Získala niekoľko cien Radio_Head Awards, naposledy za album roka 2016.

Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u POTICHU:

17. 3. - Trečín, Piano Club
23. 3. - Žilina, Synagóga
24. 3. - Banská Bystrica, Záhrada
6. 4. - Prešov, PKO
7. 4. - Košice, Kasárne Kulturpark
11. 4. - Bratislava, Stará Tržnica
16. 4. - Praha, Lucerna Music Bar
17. 4. - Brno, Fléda

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Billy Barman a dievčatá zo SĽUK-u POTICHU Zdroj: PR

Redakciu Hudba.sk za kapelu Billy Barman informoval Miloš Oríšek. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Lousy Auber

Súvisiaci interpreti: Billy Barman