Nedeľná noc bude patriť odovzdávaniu cien Grammy. Ceremoniál sa uskutoční v Staples Center v Los Angeles. O moderovanie sa postará 38-ročná speváčka Alicia Keys. Najviac nominácií, konkrétne osem, si v 61. ročníku podujatia vyslúžil raper Kendrick Lamar. O jednu menej má Drake.

31-ročný Kendrick Lamar však môže získať najviac sedem zlatých gramofónikov, keďže v kategórii Najlepšia rapová skladba má hneď dve nominácie, a to vďaka skladbám King's Dead a Win. Okrem toho môže uspieť aj v kategóriách Nahrávka roka, Album roka, Skladba roka, Najlepší rapový výkon, Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca a Najlepšia skladba pre vizuálne médiá.

Novinkou tohto ročníka je zvýšenie počtu nominovaných v štyroch hlavných kategóriách - Nahrávka roka, Album roka, Skladba roka a Najlepší nováčik - z päť na osem. V aktuálnom ročníku sa do veľkej miery prekrývajú nominácie v kategóriách Skladba roka a Nahrávka roka. V oboch sú totiž nominované tie isté skladby až od šiestich interpretov - Kendrick Lamar, Brandi Carlile, duet Lady Gaga a Bradleyho Coopera, Childish Gambino, Drake a Zedd s Maren Morris a Grey. Zoznam nominácií v kategórii Skladba roka dopĺňajú piesne od Elly Mai a Shawna Mendesa, do kategórie Nahrávka roka sa zmestili aj tohtoročné hity od Post Maloneho a Cardi B.

O cenu za album roka sa uchádzajú Cardi B, Brandi Carlile, Drake, H.E.R., Post Malone, Janelle Monáe, Kacey Musgraves a tiež Kendrick Lamar, ktorý s ďalšími umelcami nahral soundtrack filmu Čierny panter (2018). V kategórii Najlepší nováčik zabojujú H.E.R., Chloe x Halle, Dua Lipa, Margo Price, Bebe Rexha, Jorja Smith, Greta Van Fleet a Luke Combs.

Počas večera vystúpia napríklad Miley Cyrus, Dua Lipa a St. Vincent, Post Malone a Red Hot Chili Peppers, Shawn Mendes, Lady Gaga a Mark Ronson, Travis Scott či Diana Ross. Moderátorkou ceremoniálu bude speváčka Alicia Keys.

Prehľad nominácií na ceny Grammy v hlavných kategóriách:
  
Album roka: 

Janelle Monae - Dirty Computer
Post Malone - Beerbongs & Bentleys
Kendrick Lamar - Black Panther
H.E.R. - H.E.R.
Brandi Carlile - By The Way, I Forgive You
Kacey Musgraves - Golden Hour
Cardi B - Invasion of Privacy
Drake - Scorpion

Pieseň roka: 

Kendrick Lamar & SZA - All the Stars
Zedd & Maren Morris & Grey - The Middle
Ella Mai - Boo´d Up
Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow
Brandi Carlile - The Joke
Childish Gambino - This Is America
Shawn Mendes - In My Blood
Drake - God´s Plan

Nahrávka roka:

Post Malone & 21 Savage - Rockstar
Kendrick Lamar & SZA - All the Stars
Zedd & Maren Morris & Grey - The Middle
Lady Gaga & Bradley Cooper - Shallow
Brandi Carlile - The Joke
Cardi B, Bad Bunny & J Balvin - I Like It
Childish Gambino - This Is America
Drake - God´s Plan

Nováčik roka: 

Jorja Smith
Dua Lipa
Chloe X Halle
Greta Van Fleet
H.E.R.
Margo Price
Bebe Rexha
Luke Combs

Zdroj: SITA 
Foto: Facebook.com/kendricklamar

Súvisiaci interpreti: Drake, Kendrick Lamar