S prichádzajúcou jarou sa vlieva nová energia do žíl nám všetkým, a výnimkou nie je ani Michal Horák. Čoraz obľúbenejší český pesničkár, ktorý si postupne získava už i publikum na Slovensku, v týchto dňoch opäť zaraďuje vyššiu rýchlosť svojej sľubne rozbehnutej kariéry, a ešte mu pri tom elegantne veje frak. Môžete sa o tom presvedčiť sami v jeho novom klipe situovanom do 20. rokov 20. storočia k songu Malý lidi jsou taky lidi z vlaňajšieho albumu Ideální čas se nezbláznit a následne v apríli na špeciálnych koncertoch s Filharmóniou Hradec Králové.

"Vzhľadom ku klasickému jazzovému nádychu skladby sme sa s videoklipom uberali k šantánu (zábavný podnik kabaretného typu – pozn. autora) začiatku minulého storočia, kde hrá živá kapela a snaží sa zabaviť vyberanú spoločnosť. No a aby to nebolo také prvoplánové, uviedli sme dej klipu do paralelného vesmíru, kedy je medián spoločnosti dieťa a ktokoľvek nad 150 cm je vlastne nevídaná kuriozita. Priznám sa, že toto bol hlavne môj výmysel, ale režisér Michael Nováček to stvárnil ešte lepšie, než to bolo v mojej hlave," komentuje Michal Horák videonovinku, v ktorej nechýba prekvapivé rozuzlenie na záver.

Klip navyše nielenže vtipne reflektuje "roky zbierania zážitkov s nie príliš vysokým vzrastom", ale nechýba tu ani hlbší podtext s charitatívnym presahom. "Keby som mal dostať korunu vždy, keď počujem "v klipoch vyzeráš väčší", tak by som si mohol dovoliť kúpiť trebárs nejaký fakt drahý dezert. Okrem toho, že by mala pesnička pobaviť a trebárs i povzbudiť ľudí, ktorým rovnako ako mne nebolo dané dočiahnuť na najvyššie poličky, tak sme videoklip k pesničke cielili na pomoc ZŠ špeciálnej v mojom milovanom Neratově, kde je o miestnych "malých ľudí" s veľkou láskou postarané a ktorí si podporu určite zaslúžia. Niekoľko z nich si vo videoklipe dokonca zahralo," dopĺňa držiteľ titulu Objav roka v ankete popularity Český slávik 2021.

Michal sa aktuálne venuje najmä intenzívnym prípravám na dva aprílové koncerty s Filharmóniou Hradec Králové pod taktovkou Stanislava Vavřínka, ktoré sa stanú ďalším míľnikom v jeho kariére. "Keď prišla ponuka urobiť koncert s filharmóniou, najskôr som sa dosť zľakol, pretože takmer 13 rokov hrám sám a len posledných pár rokov s kapelou. Ale akonáhle som počul prvú úpravu od až nespravodlivo geniálneho hudobníka Honzy Lstibůrka, tak som vedel, že to jednoznačne chcem uskutočniť," približuje.

"To nebude len môj koncert v sprievode filharmónie, to budú moje pesničky v osobitom prevedení niekoľkých desiatok najlepších muzikantov z Královéhradecka, ktorého ja môžem nejakou záhadou byť súčasťou. Na aranžmánoch pracujeme spolu s Honzom a každá z pesničiek bude úplne iná, a napriek tomu to stále budem ja. Neskromne musím povedať, že si myslím, že to bude fakt bomba. Teším sa na to šialene," vyznáva sa Michal Horák, ktorý v rámci koncertov chystá tiež krst svojho - posledné tri roky priebežne pripravovaného - spevníka, "ktorý je zároveň i knižkou poviedok, fotiek a básničiek".

O výnimočnosti dvoch aprílových koncertov svedčí i fakt, že prvý večer (8. apríl) je s polročným predstihom už prakticky vypredaný a na 9. apríla ostáva posledných pár vstupeniek. Ak sa fanúšikom vstupenka neujde, nemusia zúfať, a môžu si Michala nájsť na jednom z jeho letných koncertov s kapelou, prípadne na jeho jesennom sólovom turné. "Tento rok budem mať naozaj poriadne nabitý. Bude zábava skĺbiť to všetko s doktorátom a výučbou na Pedagogickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci, ale zatiaľ to zvládam a všetko ma to dosť baví a napĺňa," dodáva Michal Horák.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Adriana Nievelt.