Do finálových kôl súťaže Hlas Česko Slovenska sa prebojovalo dvadsaťštyri talentovaných speváčok a spevákov. V nedeľu sa na veľkom pódiu v priamom prenose predstavila dvanástka z nich. Večer patril tímom Rytmusa a Josefa "Pepu" Vojteka, obaja sa po dnešnom "vylučovacom vydaní" rozlúčia s jedným zo svojich zverencov.

Úlohou koučov v tejto fáze súťaže je čo najlepšie a najkomplexnejšie pripraviť svojich zverencov na ich vystúpenie. Príprava spočíva v prvom rade vo vhodnom výbere či odporučení skladby, no nemenej dôležitý je javiskový prejav, pohyb či zovňajšok. Tieto všetky zložky totiž určite vplývajú na divákov, ktorí sa v tejto fáze súťaže stávajú dôležitými. Svojich favoritov totiž môžu vo finálových kolách podporovať SMS hlasmi. 

Ako prví zabojovali súťažiaci z tímu Josefa Vojteka, ktorí sa v úvode prvého finálového večera predstavili spoločnou skladbou Simply the Best od Tiny Turner s výraznou speváckou podporou svojho kouča. Následne sa už každý zo spevákov predstavil ako jednotlivec sám za seba. Rockový uragán predviedol Jakub "Jackie" Pohle, ktorý za gitarového sprievodu svojho kouča Pepu Vojteka odpálil skladbu Born to Be Wild. Kouč Rytmus mu poradil trocha ubrať, ale inak zdôraznil, že mu nemá čo vytknúť. Michal David vyzdvihol emócie, ktoré z jeho vystúpenia sálali.

Naopak, mierne sklamaná schádzala po svojom vystúpení z pódia Kristína Zakuciová, ktorá si vybrala pieseň Bad Romance od Lady Gaga. Rytmus poukázal na to, že sa k nej táto vyslovene popová skladba príliš nehodí, nakoľko ju podalo rockovo. Z pohľadu Michala Davida išlo o mierne afektovaný prejav. Samotný kouč Pepa priznal, že chceli do tejto skladby vniesť trocha rockového ducha, čo zrejme trocha prehnali.

Kristína však v hodnotení koučov nedopadla najhoršie. Za najslabší výkon večera označil Rytmus vystúpenie Veroniky Vrublovej, ktorý poukázal na to, že vo svojom veku 16 rokov ešte nie je dostatočne vyzretá. Naopak na adresu herečky a speváčky Barbory Švidraňovej, ktorá predviedla ťažkú skladbu Rolling in the Deep od Adele, koučovia nešetrili slovami chvály. Michal David sa netajil nadšením: "Toto bol perfektný a kultivovaný prednes. Bolo to pre mňa dokonalé číslo." Z tváre kouča Pepu Vojtka sme mohli čítať hrdosť a spokojnosť. Barboru ocenil slovami, že na Slovensku vyrástla jedna veľká speváčka.

Barbora Švidraňová - Rolling in the Deep (Hlas Česko Slovenska 2012)

Rovnako spoločným vystúpením odštartovala svoje pôsobenie vo finálových kolách šestica spevákov z Rytmusovho tímu. Podporil ich aj ich kouč, ktorý si s nimi nielen zaspieval, ale dokonca si na chvíľu sadol i za bicie. Famózny výkon predviedla Nikoleta Spalasová s piesňou Halo od Beyoncé. Svojím spevom očarila Nikoleta nielen Rytmusa, ktorý bol na svoju zverenkyňu patrične hrdý, ale i Daru: "Takto má znieť dokonalá speváčka."

Minimalistické vystúpenie s maximálnymi emóciami. Tak by sa dalo nazvať vystúpenie Adama Koubka, ktorý sa počas svojho vystúpenia sám sprevádzal na piane, čím výrazne ukázal svoju muzikálnosť. Keď k tomu pripojil príjemný hlasový prejav v skladbe Kiss from a Rose od Seala, tak výsledok nemohol byť iný než skutočne kvalitný.

Jedinú slovenskú skladbu sme mohli počuť z úst Juraja Zaujeca, ktorý si v skladbe Držím ti miesto dovolil vtipne pozmeniť text ("oblíž mi gaštany"). Pavol Habera sa môže sťažovať u kouča Pepu Vojteka, ktorý to má údajne na svedomí. U Zaujeca treba oceniť aj jeho drajv a prácu s publikom, ktoré stihol za krátky čas získať na svoju stranu.

Energiu a dobrú náladu so sebou na pódium priniesol aj Michal Chrenko, ktorému veľmi dobre sadla hitovka I Need a Dollar. No na druhej strane Michal David výber skladby neocenil, pretože nemal pocit, že v nej bol priestor na to, aby prejavil svoj hlas. Ostatní koučovia však boli spokojní. 

Bodku za prvým finálovým kolom dala Anna Veselovská. Pieseň Jar of Hearts od Christiny Perri odspievala opäť v sprievode gitary, ktorá k nej v tejto súťaži už neodmysliteľne patrí. Možno povedať, že podala znova absolútne bezchybný výkon. Kúzlo jej vystúpenia zhrnul jej kouč Rytmus: "Si pre mňa zázračné dieťa, pretože si mladá a máš vyspievaný hlas. Som rád, že som teraz pri tvojej ceste hore pri tebe."

Anna Veselovská - Jar of Hearts (Hlas Česko Slovenska 2012) 

Takýmito pozitívnymi slovami končil prvý finálový večer, ktorého vyvrcholenie si budú môcť televízni diváci vychutnať v pondelok večer. Z oboch tímov, ktoré sa v nedeľu večer predstavili, musí opustiť súťaž jeden spevák.

Svojich favoritov môžu v súťaži podržať práve diváci. Z každého tímu totiž automaticky postúpia do ďalšieho finálového kola dvaja súťažiaci s najvyšším počtom diváckych hlasov. Ďalších dvoch postupujúcich vyberie kouč a zostávajúci dvaja súťažiaci zabojujú o svoj postup v speváckom súboji, na základe ktorého kouč tímu rozhodne o tom, kto postúpi ďalej a kto súťaž opustí. O všetkom sa rozhodne už dnes večer.

Zloženie tímu Pepu Vojteka:

Daniel Mrózek
Jakub Pohle
Markéta Poulíčková
Barbora Švidraňová
Veronika Vrublová
Kristína Zakuciová

Zloženie Rytmusovho tímu:


Kristýna Daňhelová
Michal Chrenko
Adam Koubek
Nikoleta Spalasová
Anna Veselovská
Juraj Zaujec

--
Autorka: Miroslava Kuracinová
Foto: Hlascs.markiza.sk