Pre mnohých boli dôvodom, prečo sa po rokoch vrátiť na Pohodu. Jedno z najväčších lákadiel festivalu však len pár dní pred očakávanou slovenskou premiérou zo zdravotných dôvodov ruší všetky júlové termíny rozbehnutého európskeho turné. Kapela Queens of the Stone Age (QOTSA) toto leto nepríde ani na festival Colours of Ostrava či ďalšie podujatia vo Francúzsku, Nemecku, Rakúsku, Rumunsku, Chorvátsku a Grécku.

"Queens of the Stone Age žiaľ na Pohode 2024 nevystúpia. Zo zdravotných dôvodov rušia nadchádzajúce koncerty, vrátane Pohody a ostatných európskych festivalov a koncertov. Veríme, že všetci z kapely budú čoskoro v poriadku a na Pohodu sa vrátia v najbližšom možnom termíne. Snažíme sa o kapelu roky a neprestaneme, kým ich v Trenčíne na letisku neuvidíme. Je nám ľúto, že sa to napokon nepodarí tento rok," napísali organizátori festivalu Pohoda, ktorý začína už vo štvrtok 11. júla.

Zmeny v programe oznámia čoskoro

QOTSA mali na Pohode vystúpiť v sobotu (13.7.). Ako organizátori obsadia uvoľnený headline slot, sa dozvieme v najbližších hodinách. "O zmenách v programe vás budeme informovať v najkratšom možnom čase. Všetkým, ktorí sa na Pohodu chystajú, ďakujeme aj v mene kapely za pochopenie a dôveru," uvádza Pohoda na sociálnych sieťach.

Nájsť vhodnú náhradu za tak veľké meno v tak krátkom čase je zrejme neriešiteľná bookerská úloha, ktorá by mohla dopadnúť k spokojnosti sklamaných fanúšikov len pri obrovskej dávke šťastia. Je možné, že v tak krátkom čase napokon dôjde len k posunom koncertov z iných časov alebo pódií. V prípade Pohody ani to nie je zlá alternatíva – mohlo by sa napríklad prekrývať menej silných mien. Konkrétne v sobotu večer kapely Thievery Corporation a Mount Kimbie, ktoré majú podobnú cieľovku a ich koncerty sú naplánované na sobotu o 22:45 (po slote QOTSA) na najvzdialenejších veľkých pódiách.

Vypadnutie headlinera na poslednú chvíľu samozrejme zamrzí, najmä tých, ktorí si kúpili vstupenky kvôli tejto alt-rockovej legende. Ak sa v najbližších hodinách rozbehne sekundárny predaj, dajte si pozor na podvodníkov.

Náhla operácia lídra skupiny

"QOTSA s ľútosťou oznamuje, že Josh Homme sa musí okamžite vrátiť Spojených štátov, aby podstúpil neplánovanú operáciu (emergency surgery). Robili sme, čo bolo v našich silách, aby sme pre vás mohli hrať, ale pokračovať v turné nie je možné," uviedla kapela v oficiálnom vyhlásení. Zdravotné problémy 51-ročného hudobníka, speváka a skladateľa zatiaľ neboli bližšie špecifikované.

Skupina naposledy vystúpila v sobotu 6. júla v talianskom Miláne, kde odohrala celý koncert. Európske letné turné QOTSA začalo 7. júna na nemeckom festival Rock am Ring, skupina sa predstavila aj na ďalších podujatiach v Nemecku, Anglicku, Španielsku, Švajčiarsku, Francúzsku a Taliansku. Spolu stihla pred zrušením turné v Európe odohrať trinásť koncertov. Augustové termíny koncertov zatiaľ zostávajú platné.

Colours už oznámili náhradu, do Ostravy príde Tom Morello

Väčšina ostatných júlových festivalov, ktoré zasiahla správa o zrušenom turné QOTSA, má na improvizovanie s programom o niečo viac času než Pohoda. Výnimkou je len francúzsky festival Jardin Sonore, ktorý štartuje už zajtra (10.7.). Medzi podujatia, ktoré sa v krátkom čase stihli postarať o viac či menej uspokojivého "náhradníka", patrí najväčší český festival Colours of Ostrava, na ktorom mali byť QOTSA budúcu stredu 17. júla hviezdou otváracieho večera.

"Kapele prajeme, nech sa čo najskôr v zdraví vráti na pódiá. Ďalším usporiadateľom držíme palce, veríme, že si so situáciou poradia. Dojednať vystupujúcich, najmä headlinerov ako Queens of the Stone Age, je dlhodobý proces. Dramaturgiu každého ročníka skladáme starostlivo viac ako rok dopredu," približuje festival vo vyhlásení vážnosť situácie, v ktorej sa zo dňa na deň ocitlo osem európskych festivalov.

V slote, ktorý mal na Colours patriť QOTSA, nakoniec vystúpi nemenej zvučné meno rockovej scény – gitarista Rage Against The Machine Tom Morello so svojím sólovým projektom / kapelou. Podľa organizátorov bol pôvodne v jednaní na ročník 2025, napokon sa narýchlo dohodli, že do Ostravy príde už tento rok.

"Vďaka skvelej dvadsaťštyrihodinovej práci nášho tímu sme mohli počas veľmi krátkej chvíle potvrdiť hudobníka, ktorý verím, že poteší fanúšikov Josha Homma a jeho kapely, a osloví i nových poslucháčov. Rage Against the Machine sa naposledy kvôli covidu do Prahy nedostali a indície, že by sa kapela vrátila na pódiá, nie sú. Preto som šťastná, že si niektoré z ich ikonických skladieb budeme môcť pripomenúť práve v podaní jedného z najlepších gitaristov sveta. Naša nová hviezda stredajšieho programu Tom Morello privezie do Česka prvýkrát svoju vlastnú šou, ktorá je hitom tohtoročnej festivalovej sezóny v Európe," teší sa z novej hviezdy festivalu Colours of Ostrava jeho riaditeľka Zlata Holušová.

Ak by sa Pohode podobný zázrak za dva dni nepodaril, stále sa je aj v Trenčíne na čo tešiť. A hlavne držím palce, aby už žiadne ďalšie podobné šoky v prípade Pohody a vlastne celej slovenskej festivalovej scény tento rok neprišli.

Autor: Patrik Marflák