Vo veku 81 rokov zomrel v utorok americký hudobník a spevák Glen Campbell. Naposledy vydýchol 8. augusta v Nashville v Tennessee, prehral dlhoročný boj s Alzheimerovou chorobou. Americkému dvojtýždenníku Rolling Stone potvrdili smutnú správu zástupcovia vydavateľstva Universal Music Group i rodinní príslušníci.

"S ťažkým srdcom oznamujeme, že náš milovaný manžel, otec, starý otec a legendárny spevák a gitarista Glen Travis Campbell zomrel," uviedla rodina na Facebooku.

Glen Campbell sa narodil 22. apríla 1936 v Billstowne v Arkansase. V mladosti sa začal učiť hrať na gitare, jeho vzorom bol Django Reinhardt. Ako 14-ročný odišiel zo školy a presťahoval sa so strýkom do Wyomingu, kde spolu hrávali v baroch. V roku 1958 dal dohromady vlastnú skupinu Glen Campbell & The Western Wranglers a začiatkom 60-tych rokov sa presťahoval do Los Angeles. Od roku 1960 pôsobil ako štúdiový gitarista, no od decembra 1964 do marca 1965 zažil aj veľkú koncertnú slávu, keď počas turné kapely The Beach Boys zastúpil Briana Wilsona.

V roku 1966 sa rozhodol pre sólovú dráhu. Popularitu si získal v decembri 1968 skladbou Wichita Lineman, ktorá sa dostala na 3. miesto americkej singlovej hitparády. V TOP 40 mal Campbell počas svojej kariéry 21 skladieb, dve z nich - Rhinestone Cowboy v septembri 1975 a Southern Nights v apríli 1977 - sa dostali až na prvé miesto. Počas kariéry vydal viac ako 60 albumov, vrátane tohtoročného Adiós. Na konte má aj niekoľko koncertných záznamov či kompilácií. Podľa odhadov predal viac ako 45 miliónov albumov.

V roku 2005 ho uviedli do Siene slávy country hudby. Šesťnásobnému držiteľovi prestížnej Grammy udelili toto ocenenie aj za celoživotné dielo. Nominovali ho tiež na Oscara a dva razy na Zlatý glóbus. Mal aj svoju televíznu šou The Glen Campbell Goodtime Hour (1969 - 1972). V roku 1969 sa objavil vo westerne Skutočná guráž. James Keach o ňom nakrútil dokument Glen Campbell: I'll Be Me (2014). Spevák, ktorý bojoval so závislosťou od alkoholu a kokaínu, sa štyri razy oženil, mal päť synov a tri dcéry.


Zdroj: TASR + SITA
Foto: AP Photo/Danny Johnston

Súvisiaci interpreti: Glen Campbell