Už túto sobotu 12. októbra sa v klube Fuga v Bratislave uskutoční spoločné vystúpenie amerického dua The Body a berlínskej experimentálnej producentky Dis Fig. Koncert je súčasťou ich spoločného svetového turné k albumu Orchards of a Futile Heaven, ktorý vydali vo februári tohto roka.

The Body je americká skupina, ktorá netradične narába so zvukom a jeho deštrukciou. Albumy Christs, Reedemers (2013) či No One Deserves Happines (2016) sa stali klasikami experimentálneho metalu. Z tejto scény spolupracovali s takými menami ako Thou, Full of Hell alebo Vampillia. Metalová škatuľka je im však priúzka, duo Chip King (gitary, vokály) a Lee Buford (bicie nástroje, programovanie) sa nebránili ani intímnejším spoluprácam ako napríklad pri folkovejšom poňatí s BIG|BRAVE.

Svoju elektronickú podobu ukázali svetu na tohtoročnej nahrávke s berlínskou producentkou Feliciou Chen alias Dis Fig. Ich dlho očakávaný spoločný album Orchards of a Futile Heaven je dokonalou syntézou dvoch síl – víriacou melodikou a opojnými rytmami, vrstvením hustej miazmy skreslenia s intenzívnymi beatmi a vzletným hlasom, ktorý si razí cestu k rozhrešeniu.

"Vždy som chcel tvoriť ťažkotonážne veci, ale zároveň som nemal naozaj rád tvrdšiu gitarovú hudbu. Nič z toho mi totiž nepripadalo dostatočne razantné. Človek nemôže byť taký tvrdý ako stroj," hovorí Lee Buford z The Body a Felicia Chen dodáva: "Ja na tom milujem tú rovnováhu. Len na stroj sa nikdy nedokážete napojiť tak, ako na ľudskú bytosť. To je dôvod, prečo je pre mňa táto kombinácia taká silná. Nechcem sa skrývať. Myslím, že nič nás nespája tak empaticky ako hlas iného človeka.

Valcujúca sila albumu vytvoreného v čase osobnej krehkosti presahuje akýkoľvek očakávaný hluk a drsné textúry, ktoré sa typicky spájajú s The Body aj s Dis Fig. Naživo môžete mágiu, ktorá vznikla ich spojením, zažiť v sobotu 12. októbra vo Fuge. 

O support sa postarajú slovenské a české projekty. Hospital Brut je poriadne hlasný industrial noise z Ostravy, nasledovať bude bratislavké Koleso Nešťastia, ktorého synthetizátorové algoritmické reflexie tohto sveta nenechajú nikoho ľahostajným a Laura Plis so svojou sofistikovanou kolážou rôznych elektronických žánrov.

Koncert organizujú Forum Absurdum v spolupráci s festivalom Hradby Samoty a Music Press Production ako edíciu klubovej akcie Plnka. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

The Body & Dis Fig vystúpia vo Fuge Zdroj: PR

Tlačovú správu o koncerte pre Hudba.sk upravil Peter Grznár, ktorý vám z koncertu prinesie aj reportáž.