Americká rocková kapela Eagles of Death Metal sa vrátila do parížskeho klubu Bataclan, aby si uctila pamiatku 89 obetí teroristického útoku, ktorý sa tam odohral počas jej vystúpenia 13. novembra.

Spevák Jesse Hughes, gitarista Dave Catching a bubeník Julian Dorio premáhajúc emócie položili pred koncertnou halou kvety a v tichosti si prečítali odkazy, ktoré tam zanechali ľudia. Frontman kapely sa neskôr prihovoril skupine fanúšikov, ktorí tam prišli.

V emotívnom rozhovore pre magazín Vice predtým povedal, že chce v Bataclane odohrať ďalší koncert čo najskôr: "Chcem, aby sme boli prvou kapelou, ktorá bude hrať v Bataclane, keď sa znovu otvorí, pretože som tam bol, keď stíchol. Naši kamaráti tam išli, aby videli rock'n'roll, a zomreli. Ja tam pôjdem znova a budem žiť."

Jesse Hughes z EODM pri Bataclane, 8.12.2015 Zdroj: AP Photo/Jacques Brinončlenovia EODM pri Bataclane, 8.12.2015 Zdroj: AP Photo/Jacques Brinon

Eagles of Death Metal v pondelok vystúpili ako hostia na koncerte írskej kapely U2 v parížskej AccorHotels Arene. Obe skupiny spolu predstavili skladbu People Have The Power speváčky a spisovateľky Patti Smith, potom kalifornskí rockeri predviedli pieseň I Love You All The Time z nového albumu Zipper Down (2015).

Po koncerte sa formácii z írskeho Dublinu poďakovali prostredníctvom sociálnej siete Facebook "Chceme sa srdečne poďakovať za všetko, čo pre nás naši bratia z U2 urobili po útokoch z 13. novembra. Pripomenuli nám, že zlí ľudia si nikdy nevezmú deň voľna, a preto nemôžeme ani my... A my si ho nikdy nevezmeme".


Eagles of Death Metal (EODM) vznikli v roku 1998 v kalifornskom meste Palm Desert. Formáciu založili Jesse Hughes a Josh Homme, známy aj z kapiel Queens of the Stone Age a Them Crooked Vultures. Dvojica vydala v roku 2004 prvý album Peace, Love, Death Metal a nadviazala naň nahrávkami Death By Sexy (2006), Heart On (2008) a spomínanou novinkou Zipper Down. Na konte majú tiež DVD By Sexy (2006). S kapelou vystupujú aj Dave Catching, Matt McJunkins, Julian Dorio a Eden Goldino.

Zdroj: SITA (Reuters, bbc.com, archív)
Foto: AP Photo/Jacques Brinon

Súvisiaci interpreti: Eagles Of Death Metal