Skupina Komajota v sobotu odpremiérovala nový videoklip k aktuálnemu singlu Verím. Prešovčania v ňom ako prví na Slovensku využili filmový silikón, s ktorým pracovali svetoví režiséri vo fantasy filmoch ako Pán Prsteňov alebo Harry Potter. Prvé odozvy sú mimoriadne pozitívne, tvorcovia okrem samotného klipu zverejnili aj zaujímavo spracované video z natáčania.

V ateliéri pripravil štáb stenu, ktorá sa premenila na biologickú masu. Z nej sa hudobníci pokúšajú dostať von. Masa podľa tvorcov predstavuje spoločnosť, ktorá ich pohlcuje, a spevák skupiny Martin "Huso" Husovský sa ich snaží zachrániť.

"Ktokoľvek vie použiť počítačovú techniku. S Komajotou sme sa pustili do niečoho náročnejšieho. Chceli sme, aby to bolo autentické. Vyzerá to akoby Mišo (basgitarista) so Stanom (bubeníkom) naozaj vychádzali zo steny. Najprv im je vidieť ruky, neskôr celú tvár, ktorá sa derie von. Podobá sa skutočnej koži," vysvetľuje Michal "Kunes" Kováč, režisér a kameraman v jednej osobe, použitie filmového silikónu vo videoklipe.

Komajota - Verím

Príprava klipu trvala aj s prestávkami necelé štyri mesiace, keďže skupina bola v jeseni na koncertnej šnúre Elektro Tour. Natáčaniu venovali hudobníci spoločne s Kunesom a celým štábom desať dní. Časovo náročná bola aj postprodukcia. Celkovo sa na vzniku videoklipu podieľalo približne päťdesiat ľudí.

"Celé natáčanie bolo dosť punkové. Vojsť do lesa so stavebnou elektrocentrálou kvôli kamerám, behať po ruinách hotelov, kde sme zrazu objavili odkryté trojmetrové šachty a do toho točenie v interiéroch. Keď si pozriete Making of (na konci článku, pozn. red.), pochopíte, že to nebolo najjednoduchšie," spomína na prípravu videoklipu hlavný hrdina Huso. 

Výber pesničky pre nový videoklip bol na režisérovi. "Tušili, že si ju vyberiem, hlavne kvôli textu. Je najlepší, aký som v poslednej dobe počul. Hovorí o mnohých veciach," vysvetľuje Kunes.

Celý tím si natáčanie video klipu Verím pochvaľuje, aj napriek jeho technickej a finančnej náročnosti. Išlo sa na hranici rozpočtu, ktorí tvorcovia a kapela pre tento videoklip zohnali. Základom bolo dodržať scenár tak, aby súvisel s pesničkou, ktorá je postavená na metaforách. "Spoločnosť naháňa jednotlivca, ktorý myslí sám za seba. Keď ho doženie, utláča ho a pohlcuje - televíziou, rádiom, reklamami," objasňuje Kunes ústredný motív videa.

Komajota - Verím (Making of)


Informácie, foto a video za skupinu Komajota pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček. Viac informácií a aktualizované novinky nájdete na novom webe kapely www.komajota.sk a na Facebook stránke www.facebook.com/komajota.

Foto: Michal "Kunes" Kováč (titulné foto), Iveta Migašová (oficiálne foto kapely), Jaroslav Suchár (foto z nakrúcania klipu)

Súvisiaci interpreti: Komajota