Keď niektorá z kapiel Maynarda Jamesa Keenana ohlási čokoľvek nové, väčšinou je okolo toho dosť veľa poprasku. Ináč tomu nie je ani pri očakávanom štvrtom albume A Perfect Circle.

Magnet týždňa

Od Emotive, tretej štúdiovky kapely A Perfect Circle uplynulo už takmer trinásť rokov. Po nedávnom vyhlásení je jasné, že sa čoskoro dočkáme aj štvrtej. Aj keď pri Maynardovi človek nikdy nevie. Trochu nádeje nám však APC dali minulý štvrtok, keď počas svojho aktuálneho turné predstavili naživo úplne novú skladbu Feathers. A ako už určite tušíte, je skvelá, aj keď trochu pomalá. (pm)


Šroty týždňa

Švédi Ghost okolo seba tiež vedia spraviť pekný rozruch. V minulosti už trikrát "vymenili" svojho frontmana, takže sme sa dopracovali až na Papa Emeritusa III. Aktuálne štyria bezmenní ghúlovia odišli z kapely a zažalovali ich lídra. Ako dôvod uvádzajú nejasnosti vo financiách, ktoré mal na starosti práve Papa (pravým menom Tobias Forge). Ten počas dlhých rokov tvrdil, že kapela ešte nie je zisková, a preto jej členom nemôže vyplácať požadované odmeny. Teraz iba zostáva čakať, či ide len o pokus získať si pozornosť a dôvod na "výmenu" lídra alebo sú Ghost naozaj v troskách. (pm)

Smutnú správu máme pre fanúšikov Lamb of God. Randy Blythe, frontman formácie, v relácii Sixx Sense ohlásil, že po aktuálnom turné so Slayer a Behemoth si dajú prestávku. Bližšie informácie zatiaľ nevieme, ale samozrejme sa s vami podelíme, akonáhle sa k nám dostanú. (pm)


Zomrel Paul O'Neill, zakladateľ rockového súboru Trans-Siberian Orchestra, v ktorom sa vystriedalo mnoho členov. O'Neill bol tiež producentom, textárom a skladateľom, spolupracoval s Aerosmith či Metal Church, no najviac s kapelou Jona Olivu Savatage, pre ktorých produkoval a spolukomponoval desať albumov. Mal 61 rokov. (ak)


Novinky

Nové informácie tu máme z dielne Queens of the Stone Age. Páni na Facebooku začali promovať niečo s názvom Twentyfive. Či ide o názov singla, albumu alebo je to niečo úplne iné, zatiaľ nevedno. (pm)

Max a Iggor Cavalerovci prinesú svoj cirkus Return to Roots do Viedne, kde zahrajú v rámci turné MTV’s Headbanger Ball Tour 2017. Sprevádzať ich budú Overkill, Insomnium a Deserted Fear. Poznačte si dátum 3. december a miesto, ktorým je viedenský Gasometer. Kuknite na plagátik a vypočujte si znovu Roots. (ak)


Fínski heavymetalisti Wintersun vystrojili najúspešnejšiu crowdfundingovú kampaň, akú si metalový žáner pamätá. Projekt, ktorý v roku 2003 vznikol ako bočák vtedajšieho vokalistu Ensiferum Jariho Mäenpää, chce svoju tretiu štúdiovku vydať svojpomocne, a tak hudobníci na Indiegogo založili zbierku pre fanúšikov. Od 28. februára vyzbierali viac ako 435-tisíc eur! To je rozpočet, s ktorým takmer tromfli i krajanov Nightwish. Tí pol melóna potrebovali na nahratie desať rokov starého albumu Dark Passion Play. Wintersun si však peniaze zohnali sami. Fínskemu symfometalu sa jednoducho darí. Album The Forest Seasons vyjde niekedy v júli. (ak)


Novú platňu, dokonca dvojalbum, pripravujú aj Nóri, ktorých názov si nespleťte s úspešnými Fínmi - Vintersorg. Andreas Hedlund na jeho nahrávaní spolupracuje so svojím dvorným gitaristom Mattiasom Marklundom a novým basákom Simonom Lundströmom. Kompozícia je však čisto Hedlundovou parketou. Dvojalbum Till fjälls: Del II je konceptuálnym nástupcom debutu Till fjälls, dôležitej folkmetalovej nahrávky konca 90. rokov. O dátume vydania a trackliste informuje Napalm Records na svojom Facebooku. (ak)


Crawl Back to God je názov novinky od Full of Hell, ktorá vám hneď takto na začiatok týždňa odpáli hlavu. Ale tak nejak v dobrom. Teda ak holdujete extrémnym odnožiam metalu. Počúvajte na Metal Injection. (pm)

A keď je reč o extreme metale, v žiadnom prípade nemôžeme opomenúť fantastickú novú skladbu od Vallenfyre. Kill All Your Masters je z prichádzajúceho albumu Fear Those Who Fear Him a vyjde na začiatku júna. Ako to dovtedy vydržíme fakt netuším. (pm)


Donald Trump je, zdá sa, novou umeleckou inšpiráciou pre väčšinu amerických extrémnych kapiel. Grindcore-isti Phobia si ho dali na obálku nového albumu Lifeless God, ktorý 2. júna ponúkne dvadsať brutálnych anti-trumpovských rubačiek pre vaše potešenie. Skúste prvý singel Damaged a začnite sa tešiť. (ak)


The Obsessed sú legendárnou kapelou Scotta "Wina" Weinricha, ktorý účinkoval v zostavách Shrinebuilder, Saint Vitus či The Hidden Hand a "prevádzkuje" aj sólovú značku Wino. Po dlhých trinástich rokoch práve vydali svoju štvrtú štúdiovku a príjemne odsýpajúci hard-rockový vypaľovák Sacred je prvým singlom z nej. Rovnomenný album vychádza u Relapse Records. (ak)


Turistická sezóna začala, a tak tu máme hudbičku vhodnú na šplhanie do skál či potenie sa na turistických chodníčkoch. Scale the Summit, to je inštrumentálna náladotvorná gitarovka, ktorá je dokonalým soundtrackom k očumovaniu vetrom ošľahaných skál a pitiu vody z horských potôčikov. Stačí sa Vám pozrieť na obal novinky In a World of Fear a pochopíte, o čom hovorím. Album vychádza 19. mája. (ak)


Haluze týždňa

Haló všetci! Anthony Vincent a jeho "10-sekundové songy" sú späť. Tentokrát s Give It Away od Red Hot Chili Peppers v dvadsiatich rôznych štýloch, napríklad Guns N' Roses, Korn, Slipknot, Rage Against the Machine, či Black Sabbath. Chalan je proste dobrý. (pm)


Pugtopsy je nová kapela vedená chrápajúcim mopslíkom Pupcake-om, ktorý do nového singlu Snorts of Sorrow obstaral vokály a hral tiež hlavnú úlohu v klipe. Temné psie chrapoty v tandeme so zlovestným pohľadom mopsla, ktorého ste ráno zabudli vyvenčiť, to je presná charakteristika tohto monštrózneho počinu. Pustite si k ranným granulkám! (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/aperfectcircle/

Súvisiaci interpreti: A Perfect Circle, Lamb of God