Na festivale Uprising je už zvykom, že popri reggae, dub a dancehall hviezdach si na svojich hrdinov môžu zaskákať aj fanúšikovia hip-hopu. Tento rok bude zastúpenie tohto žánra mimoriadne silné v rámci domácej scény, no tradične nebude chýbať ani zvučné meno zo zahraničia.

Po rapových ikonách ako sú Roots Manuva, Delinquent Habits či KRS-One tentokrát na Zlaté piesky v auguste zavíta legendárna newyorská formácia Onyx. Veteráni americkej hip-hopovej scény patria medzi najvýznamnejších predstaviteľov boombap gangsta rapu a hardcore hip-hopu. Svoju hudbu v 90-tych rokoch úspešne miešali s metalom a rockom, vďaka čomu sa dostali do pozornosti širokej verejnosti.

Formácia, ktorej mentorom a producentom bol sám Jam Master Jay z Run-D.M.C., vznikla v roku 1988 v New Yorku v zložení Fredro Starr, Sonny Seeza a Big DS, neskôr sa k nim pridal aj Sticky Fingaz. Debutovali v roku 1993 albumom Bacdafucup, no po jeho vydaní skupinu opustil Big DS, ktorý sa chcel venovať sólovej kariére. Zvyšní traja členovia následne vydali štúdiovky All We Got Iz Us (1995), Shut 'Em Down (1998), Bacdafucup Part II (2002), Triggernometry (2003) a kompilácie Cold Case Files: Murda Investigation (2008) a Cold Case Files Vol. 2 (2012). Vlani vydali hneď dva albumy - Wakedafucup a Turndafucup, na ktoré nadviazali tento rok EPčkou Against All Authorities. Všetky tri spomínané nahrávky však nahrali už iba Fredro Starr a Sticky Fingaz.

Práve vďaka tejto dvojici raperov je značka Onyx známa energickými a dych vyrážajúcimi vystúpeniami, o čom sme sa niekoľkokrát mohli presvedčiť aj na Slovensku. Hity ako SlamThrow Ya GunzShifteeRaze It UpLast Dayz, All We Have Iz Us alebo Shut 'Em Down tentokrát zaznejú aj na Uprisingu. Rapové duo bude na pódiu sprevádzať DJ Illegal zo Snowgoons a ako hosť aj kanadský raper Snak The Ripper


Zahraničné hviezdy doplní aj početná rapová reprezentácia z domácej scény - AMOStrapo, Supa, Boy Wonder, komplet zastúpenie stajne Spirit Music Label, teda Majk Spirit, Otecko, Cigo, Elpe a s nimi DJ Grimaso a DJ Roman Zámožný, ale aj nováčikovia Dornkappel a Bekim. Skôr zverejneným hip-hopovým menom sú Holanďania Dope D.O.D.

Hlavnými hviezdami tohtoročného Uprisingu budú britská skupina UB40, súčasník a spoluhráč legendárneho Boba Marleyho Bunny Wailer z Jamajky a americký spevák Matisyahu. Okrem nich sú potvrdenými interpretmi aj Anthony B, Mad Professor & Earl 16, Chuck Fenda, Cham & Mad People Gang, Jah Sun, Shy FX, Beardyman, Snak The Ripper, Dope D.O.D., Brother Culture, Solo Banton, Mungo's Hi Fi, Soom T, Irie Maffia, Earl Gateshead, Cian Finn, Panda Dub, Skarra Mucci, O.B.F. Soundsystem & Shanti D, Danny Ranks, Sara Lugo & Next Generation Family, Symbiz Sound & Zhi MC, Cookie The Herbalist a Little Pepe.

Vstupenky na podujatie, ktoré sa koná 21. a 22. augusta, stoja momentálne 40 eur. Táto cena platí do 17. júna, následne sa zvýši o 5 eur. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnych stránkach www.uprising.sk a www.fb.com/uprisingreggaefestival.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová, PR manažérka Uprising Reggae Festivalu.

Súvisiaci interpreti: Onyx