Bývalí členovia už nefungujúcej anglickej kapely Led Zeppelin sa opäť stretli. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnili spoločnú fotografiu, na ktorej spevák Robert Plant drží v ruke pracovnú verziu očakávanej knihy Led Zeppelin By Led Zeppelin.

Publikácia sa dostane na trh v októbri a vznikla pri príležitosti 50. výročia vzniku legendárnej skupiny. Na 400 stranách ponúkne detaily z histórie formácie a veľa fotografií z koncertov, zákulisia či nahrávacích štúdií. Množstvo záberov sa pritom doteraz nedostalo na verejnosť.

Kapela Led Zeppelin vznikla v roku 1968 v Londýne, pričom pôvodne sa volala New Yardbirds. Okrem Planta ju tvorili aj gitarista Jimmy Page, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Z nej pochádza aj pieseň Stairway To Heaven, ktorá je jednou z najznámejších skladieb skupiny. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej z roku 1969 a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom.

Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov. V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Zdroj: SITA (consequenceofsound.net, archív)
Foto: Twitter.com/ledzeppelin

Súvisiaci interpreti: Led Zeppelin