Hviezdne noci s novou festivalovou edíciou navštívia viaceré priestory s rôznorodou atmosférou. Zo synagógy na garáže, spod Rondla do kostola.

Pod kupolou Novej Synagógy vystúpia nielen zahraniční headlineri, ale aj slovenskí interpreti v špecifickom koncertnom nastavení. Stanica Žilina-Záriečie zase ponúkne bezpečné útočisko s čerstvo nazelenalým parkom a na mestskú perifériu žilinských elektrární návštevníkov prepraví festivalový autobus. Práve garáže v industriálnej časti Žiliny budú hostiť piatkovú klubovú noc ABFALL. Priestorový program doplnia sakrálne podlahy Evanjelického kostola a priesečník s centrom mesta – novovybudovaná Tržnica.

Gitary aj techno. Z Londýna i z Detvy. Jazz i Trap. Berlin aj Manson

Najväčšia porcia hudobného programu sa bude konať v priestrannej Novej Synagóge, ktorá bude hostiť denné koncerty priamo pod kupolou i večerné vystúpenia headlinerov programu. Návštevníkov bude symbolicky pri otvorení vítať dychovka pod vedením Mira Tótha, ktorého meno okamžite predznamenáva určitý zvrat. Funeral Marching Band predstaví svôj
vlastný pohľad na folklórne pochodové a pohrebné piesne s prímesou free jazzu aj improvizácie.

Na otvárací koncert pod holým nebom následne nadviaže Nina Kohout a svoje verzie modulovaného folklóru predstaví i headlinerka piatkového programu – katalánska speváčka Marina Herlop.

Ťažko si predstaviť vhodnejší žánrový mix pre hlavnú sálu Synagógy ako liečivý a náladovo expresívny jazz Alabastera DePlumea. Jeho mantrické a zvukovo vybúšné skladby na pomedzí soulu, jazzu a rocku rozoznejú festival v sobotu. Ešte predtým, ale v špecifickom akustickom koncerte v doprovode piana vystúpi Vojtik a svojím DJ setom večer uzavrie FVLCRVM.

Presvetlenej synagóge bude headlinovať ukrajinská skladateľka a speváčka Svitlana Nianio. Jedna z výrazných postáv kyjevského undergroundu (ešte ako členka legendárnej kapely Cukor Bila Smerť) v súčasnosti začína po vydaní jej strateného albumu Transilvania Smile vo vydavateľstve Shukai dostávať opäť priestor, ktorý si jej citlivý mix folklóru a ambientu tak zaslúži.

Poobedný experimentálny all-stars program doplní slovensko-maďarská speváčka Adela Mede a improvizátorské trio Kordík / Szabó / Krupa.

Veľkým unikátom bude organový koncert Petry Hermanovej, ktorá v sprievode organistu Dennyho Wilkeho predstaví svoj uhrančivý album In Death's Eyes v evanjelickom kostole a nadviaže tak na atmosféru sakrálnych priestorov Novej Synagógy.

Opozíciu voči atmosféricky komorným priestorom bude tvoriť priateľské prostredie Stanice Žilina-Záriečie, kde v intímnych kulisách pod Rondelom vystúpi aktuálna špička českej (Ida the Young, Karolina Beranova) i slovenskej (Dominik Prok, Eversame) indie scény.

Na klubový program návštevníkov v piatok zavezie festivalová kyvadlovka. Priestory ABFALLu v mizanscéne elektrární a železníc prítomnosťou zaplní pestrý lineup na čele s Berlin Manson a Kodikim.

Piatkový program Hviezdnych nocí:

Piatkový program festivalu Hviezdne noci 2024 Zdroj: PR

Sprievodný program povedie festivalová intervencia v novej žilinskej Tržnici s dennou rave-kou, ktorú povedie DJ Yangovica z radov SwineDaily. Diskusné fórum, tentokrát v kurátorstve Michaela Papcuna (Kapitál), načrtne témy hudobnej publicistiky a úloh lokálnych vydavateľstiev. Diskutovať budú Daniel Vadas, Julie Pátá, Hudobný guru alebo Jakub Juhás.

Skúmať mesto budete môcť aj cez optiku komentovaných prechádzok, ktoré Žilinu popíšu z trochu inej perspektívy. Piatková prechádzka sa dotkne témy umenia vo verejnom priestore s projektom Revízia a v sobotu vás Hviezdne noci v sprievode Michala Chudíka zavedú k funkcionalistickým pamiatkam Žiliny vrátane vybraných festivalových priestorov.

Sobotný program Hviezdnych nocí:

Hviezdne noci, sobota Zdroj: PR

Hviezdne noci presunom do Žiliny značne uľahčujú ubytovacie a dopravné podmienky pre návštevníkov. Festival poskytuje možnosť ubytovania v stanovom mestečku v areáli Stanice Žilina-Záriečie i zľavu v partnerských hoteloch Boss, Slovakia a Grand.

Tretia predpredajová vlna s limitovanými lístkami za 39 eur je momentálne v predaji. Lístky je možné kúpiť aj na jednodňový alebo blokový program na jednotlivé koncerty. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnej stránke www.hviezdnenoci.sk/festival.

Festival Hviezdne noci 2024 z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Prevádzkovateľom Kultúrneho centra Hviezdne noci a usporiadateľom festivalu je občianske združenie Filmový klub Bytča.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala Zuzana Frištiková. Správu sme upravili.