V americkom Detroite pomenujú diaľnicu po legendárnej soulovej speváčke Arethe Franklin. Guvernérka štátu Michigan Gretchen Whitmer v pondelok podpísala návrh zákona, na základe ktorého dostane časť diaľnice M-10 názov Aretha L. Franklin Memorial Highway.

Demokratická guvernérka vo vyhlásení uviedla, že speváčkina "kreativita a hlas prispeli našej hudobnej a kultúrnej histórii v Michigane". Podporovatelia pomenovania diaľnice po zosnulej interpretke tvrdia, že je to vhodný spôsob, ako si uctiť hudobnú a kultúrnu ikonu, ktorá v Detroite vyrastala. Niektorí republikánski politici však proti návrhu legislatívy oponovali s tým, že sa takýmto spôsobom uctievajú padnutí záchranári alebo vojenskí veteráni.

Aretha Louise Franklin bola jednou z najúspešnejších interpretiek všetkých čias. Získala 18 cien Grammy. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ju zaradil na prvé miesto rebríčka 100 najlepších speváčok všetkých čias a v roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorú uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy.

Na konte mala viac ako tri desiatky albumov. Medzi jej najväčšie hity patria skladby ako I Never Loved A Man (The Way I Love You), Respect, Baby I Love You, (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, (Sweet Sweet Baby) Since You've Been Gone, Think, The House That Jack Built, Spanish Harlem či I Knew You Were Waiting (For Me), ktorú s ňou naspieval zosnulý spevák George Michael. Kráľovná soulu zomrela 16. augusta 2018 v Detroite v dôsledku rakoviny pankreasu. Dožila sa 76 rokov.


Zdroj: SITA 
Foto: AP Photo/Matt Rourke

Súvisiaci interpreti: Aretha Franklin