Do Bratislavy sa po dlhšom čase vracia kultová česká hip-hopová formácia Prago Union. Medzičasom vydala nový album Vážná Hudba, ktorý vyvolal ovácie v českých médiách. A ako to pri Pragu už býva zvykom, na svoj bratislavský koncert si pozvali opäť to najlepšie zo slovenskej hiphopovej scény.

Po vypredaných dvojkoncertoch s Mojou rečou a Vecom tentoraz siahli po Beneho formácii Modré hory. Spoločný koncert Prago Union a Modrých Hôr sa uskutoční 11. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Prvých sto vstupeniek v uvádzacej cene 10 eur je už teraz k dispozícii na stránke www.orepole.sk.  

Prago Union ponúkajú namiesto tradičného hip-hopového chvastania vtipné metafory a slovné hračky, to všetko šikovne zarýmované a zasadené do beatov okorenených jazzom. Zakladateľom a duchovným otcom Prago Union je rapper Kato, ktorý sa stal známym už začiatkom 90. rokov ako Deph z legendárnej českej porevolučnej hiphopovej party Chaozz. Do Bratislavy privezú Prago Union, ako už tradične, kompletnú živú kapelu. Práve tá robí z Katových živých vystúpení neopakovateľné zážitky.

Nový album Vážná Hudba, ktorý u našich západných susedov hneď po jeho vydaní vyletel na tretie miesto v rebríčku najpredávanejších albumov, je podľa recenzentov jednoznačne najlepším doterajším počinom Prago Union a prekonal tak aj ich dosiaľ najkultovejší album Dezorient Expres z roku 2010. Podľa časopisu Rock & Pop novým albumom Kato a spol potvrdili, že hrajú úplne inú ligu ako celý zvyšok českej hiphopovej scény.

Už v roku 2011 odohrali Prago Union svoj bratislavský koncert so slovenským rapperom Benem, originálnym šušľajúcim básnikom, ktorý na rozdiel od iných hip-hoperov nerieši vymedzovanie si teritórií ani svoju domnelú nadradenosť, ale ľudské vzťahy a zmysel života. Tentoraz sa na pódiu Bene objaví so svojími kamarátmi Lyrikom a Rolandom Kánikom. Modré Hory v tomto zložení odohrali v poslednom čase niekoľko výnimočných koncertov a po piatich rokoch pripravujú nový album, z ktorého nám na bratislavskom koncerte určite dajú ochutnať.  


Informácie a foto pre redakciu Hudba.sk poskytol Tomáš Tauber z Ore Pole.

Súvisiaci interpreti: Prago Union