Vzhľadom na nepriaznivé okolnosti musel manažment Grandmastera Flasha presunúť časť jeho európskeho turné na neskoršiu jeseň. Nový termín sa týka aj Bratislavy. Nemusíte sa však obávať, o svoj hip-hopový koncert roka neprídete.

Grandmaster Flash sa v bratislavskom MMC predstaví 6. novembra. Vstupenky zakúpené na pôvodný dátum 10.9.2021 zostávajú v platnosti na nový termín.

Počas vystúpenia zaznejú všetky jeho najväčšie hity v špeciálnej audiovizuálnej šou s názvom People, Places and Things. Organizátori z agentúry Music Press Production sľubujú aj niekoľko prekvapení. Nateraz môžeme prezradiť, že sa budú týkať 4 elementov hip-hopu (rap, DJing, break-dance, graffiti). Vstupenky sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Vo veku 63 rokov je Grandmaster Flash jednou z najrešpektovanejších a najdlhšie pôsobiacich postáv hip-hopovej kultúry. Aj vďaka nemu sa tento žáner zaradil k jazzu, soulu či funku a stal sa neodmysliteľnou súčasťou afroamerickej hudby a kultúry. Priekopník dídžejingu, scratchingu a inštrumentálneho hip-hopu bol pri tom, keď sa raperi a dídžeji presúvali z ulíc do štúdií. Zrodil sa tak obrovský fenomén, ktorý sa z pouličného umenia sociálne vyčlenených komunít stal dominantnou silou svetových hitparád.

Pre Grandmastera Flasha boli gramofóny a vinyly rovnako dôležité ako elektrická gitara pre Jimiho Hendrixa. Významnou mierou prispel
 k rozvoju dídžejingu a mixovania, keď ako prvý začal používať techniky ako backspin, scratching či punch phrasing. Spolupracoval s rapermi/MCs ako Sugar Hill, Kurtis Blow alebo Lovebug Starski a mal tiež vlastnú crew Grandmaster Flash and The Furious Five, v ktorej boli "zúrivou päticou" za mikrofónmi Robert Keith "Cowboy" Wiggins“, Melvin "Melle Mel" Glover, Nathaniel "Midd Creole", Eddie "Mr.Ness/Scorpio" Morris a Guy "Rahiem" Williams.

Okrem jednej z najslávnejších nahrávok raného hip-hopu The Message (1982), nahrala formácia skladby ako We Rap More MellowFlash To The BeatSuperrapinFreedomThe Birthday Party, či Adventures on the Wheels of Steel - prelomový singel definujúci zvuk old school hip-hopu.


Pripomenutím, aký veľký prínos znamenal Grandmaster Flash pre nástup hip-hopu, bol seriál The Get Down, v ktorom ho znázornil herec Mamoudou Athie, aj víťazstvo v ankete magazínu Rolling Stone, ktorý zvolil The Message za najlepšiu hip-hopovú skladbu všetkých čias. Hit z roku 1982 bol podľa editorov tohto časopisu prvou hip-hopovou piesňou, ktorá "povedala pravdu o modernom živote v amerických mestách".

Koncert jednej z najväčších ikon klasického hip-hopu sa uskutoční pod značkou Danube Music Day, ktorá chce prinášať na Slovensko prelomových a priekopníckych interpretov, ktorí výrazným spôsobom formovali hudobnú scénu (v oblasti zvuku, formy aj estetického vnímania), no napriek tomu u nás ešte nikdy nevystúpili, alebo len veľmi sporadicky.

Vstupenky:  

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)

Súvisiaci interpreti: Grandmaster Flash