Kanadská rocková kapela Arcade Fire zverejnila nový singel a videoklip Reflektor. Skupina, ktorá za svoj tretí album The Suburbs (2010) získala Grammy v najprestížnejšej kategórii Album roka, prekvapila fanúšikov zaujímavou zmenou zvuku, epickým videoklipom aj exkluzívnym hosťom.

Reflektor je prvým singlom z očakávaného rovnomenného albumu. Na internet skladba unikla už v sobotu, oficiálne a v plnej kvalite ju však Arcade Fire zverejnili až v pondelok večer - spolu s čierno-bielym videoklipom plným symboliky, o ktorý sa postaral slávny režisér hudobných videí Anton Corbijn. Členovia kapely sa v ňom predstavili v maskách, záhadnou postavou je muž z kúskov zrkadla a nechýbajú ani disco gule. Hudobníci hrajú tiež na korbe nákladného auta, zatiaľ čo líder kapely Win Butler šoféruje a jeho manželka a členka kapely Régine Chassagne vedľa neho spieva sprievodné vokály a krátke slohy vo francúzštine.

Skladba je jednou z najtanečnejších v pestrej diskografii kapely, no zároveň má aj veľmi silnú atmosféru a originálny zvuk, ktorý dokresľujú perkusie, elektronika, gitary či saxofón a v závere sa dostáva do popredia aj klavír a sláčikové nástroje. Novú inšpiráciu do tvorby kapely priniesol James Murphy z už neexistujúcej formácie LCD Soundsystem, ktorý Kanaďanom pomohol nadviazať na tanečný singel Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) - posledný z oceňovanej nahrávky The Suburbs - a posunúť ich zvuk k temnejším odnožiam moderného disca.

Výnimočnosť skladby Reflektor stojí okrem bohatého zvuku najmä na vokálnych harmóniách, ktoré podčiarkuje v druhej polovici krátky, no nezameniteľný príspevok britskej legendy Davida Bowieho. Jeho cameo predstavuje pomyselný vrchol pesničky. Alebo skôr začiatok jej vyvrcholenia - záverečná súhra klavíra a slákov totiž tanečnú energiu skladby aj jej emocionálnu výpoveď posúva na ďalšiu úroveň.

Arcade Fire nahrali skladbu, ktorá bude nepochybne na najvyšších priečkach koncoročných rebríčkov. A o niekoľko rokov bude patriť nielen k piesňam redefinujúcim zvuk jednej veľkej kapely, ale možno aj celej tejto dekády. Nič podobné totiž v tých predchádzajúcich nevzniklo.

Okrem klasického videoklipu predstavila kapela k novému singlu aj interaktívne video. Zabaviť sa s ním môžete na stránke www.justareflektor.com.


Sedemčlenná skupina Arcade Fire patrí medzi najvýznamnejšie kapely "nultého" desaťročia. Na scéne debutovala nahrávkou Funeral (2004), ktorá je podľa britského magazínu Gigwise ôsmym najlepším albumom vydaným v nultých rokoch 21. storočia, teda v rokoch 2000 - 2009. Podľa Pitchforku je ich prvá štúdiovka dokonca druhou najlepšou na svete v spomenutom období. Po Funeral nasledovala nahrávka Neon Bible (2007), s ktorou dobyli kanadský albumový rebríček a v americkom a britskom rebríčku sa dostali na dvojku.

Najväčší komerčný úspech zaznamenali s treťou štúdiovkou The Suburbs (2010), s ktorou obsadili prvú priečku aj v americkom a britskom rebríčku. Arcade Fire s ňou na 53. ročníku udeľovania hudobných cien Grammy bodovali v najprestížnejšej kategórii Album roka. Podľa magazínu Rolling Stone je The Suburbs štvrtým najlepším albumom roka 2010, americký magazín Billboard ho v podobnom rebríčku zaradil dokonca na druhú priečku.

Nový album s názvom Reflektor vyjde 28. októbra. Skupina už zverejnila aj obal znázorňujúci súsošie, ktorého autorom je Auguste Rodin. Štvrtú nahrávku Arcade Fire sme zaradili medzi 22 najočakávanejších albumov tohtoročnej jesene.

Autor: Patrik Marflák (+biografia od SITA)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Arcade Fire