Záver roka býva rôzny. Každý si v ňom nájde to svoje. Ako tak pozerám na výber tohtotýždňových článkov, záver roka, ale aj celý rok 2013, bude dosť znepokojujúci. Stačí si pozrieť nové video Rammstein, či trailer ku filmu Roba Zombieho. Ak to pôjde aj ďalej týmto trendom, začínam sa nového roka naozaj báť.

Ak ste fanúšikmi rôznych znepokojujúcich vecí, určite si nenechajte ujsť nový film The Lords of Salem, ktorý režíroval Rob Zombie. Podľa najnovších informácií sa do kín dostane koncom apríla 2013. Ale ak chcete byť znepokojený už teraz, pozrite si znepokojujúci trailer.


Zrejme sa ale nejedná o ojedinelú vec a na filmy od hudobníkov si budeme musieť zvyknúť. Ďalším je dokument o legendárnom nahrávacom štúdiu Sound City, ktorý nielen režíroval, ale aj produkoval Dave Grohl. Dátum vydania je 2. februára, pre nedočkavcov a zábudlivých je pripravená aj možnosť predobjednávky. A samozrejme je tu aj trailer.


Ešte sa ale na chvíľu vrátim k znepokojujúcim veciam. Do rovnakej kategórie by sa totiž dalo zaradiť aj video ku klavírnej verzii Mein Herz Brennt od kapely Rammstein. V hlavnej úlohe sa v ňom predstavuje spevák Till štylizovaný do podoby zvláštnej bytosti niekde na pomedzí Jokera a Raťafáka Plachtu v pochmúrnej industriálnej miestnosti. Nuž, slovami ťažké opísať. Pozerajte.


Pamätáte si ešte Jasona Newsteda? Ok, nebudem rýpať. Bývalý basák Metallicy už čoskoro predstaví svoj vlastný projekt, ktorý nesie jeho meno. Podľa Jasonových slov bude nahrávka dostupná už o mesiac a bude na nej hrať aj spievať. Viac informácií nájdete na Loudwire a všade možne.

Medzitým Metallica práve dnes vydáva lajfku Quebec Magnetic. Ak stále váhate, či sa oplatí kúpiť, pozrite si záznam Master of Puppets. Oplatí sa.


Kto by to bol povedal, že svetlo sveta uzrie ďalší album Deep Purple? Je to tak! Viac informácií priniesol spevák legendárneho zoskupenia Ian Gillan pre Classic Rock.

Holandský Within Temptation budú už čoskoro oslavovať 15. výročie. Pri tejto príležitosti si povedali, že je načase spraviť niečo iné. Tým sú cover verzie najrôznejších songov od Behind Blue Eyes (The Who), až po Gotyeho hit Somebody That I Used Know. Ako to dopadlo? Posúďte sami.


Jerry Cantrell, gitarista Alice in Chains, pre magazín Guitar World potvrdil, že kapela dokončila nahrávanie piatej štúdiovky. Za spomenutie určite stojí, že na nej spolupracovali s producentom Nickom Raskulineczom, ktorý sa podieľal napríklad na albumoch Deftones, Foo Fighters a asi 20 ďalších (mimochodom, kariéru začínal v Sound City Studios, ktoré spomínam vyššie). Prvý song z neho bude Hollow a na svetlo sveta sa dostane už 18. decembra.

To, že Queens of the Stone Age chystajú nový album, už vieme. Že na ňom spolupracovali aj Dave Grohl, Trent Reznor a Nick Oliveri, vieme tiež. Ale predstava, že bude "temnejší", "bohatší" a najmä "zvláštnejší", je trochu náročná. Presne to povedal frontman QOTSA Josh Homme v rozhovore pre BBC Radio 1. Ech, takto nás zbytočne napínať!

Na moje prekvapenie sa hudobné videá ešte stále robia aj na Slovensku. A to nielen popové, ale aj metalové. Rust2Dust vydá už 12. decembra video, ktoré zachytáva vystúpenie kapely na festivale Wacken Open Air 2012, na čo sú celkom právom hrdí. Zatiaľ kukajte aspoň teaser.


Nové videá: The Contortionist – Dreaming Schematics, Upon a Burning Body – Sin City, The Fucking Wrath – The Question.


Nové lyric video: Chevelle – Fizgig.

Záverečná: Keby ste si náhodou nevšimli, blížia sa Vianoce. Pre niektorých príležitosť ako stráviť hodiny nakupovaním (alebo čakaním na parkovacie miesto), pre iných zas možnosť vyzdobiť svoj dom svetielkujúcimi potvorami, ktoré okoloidúcim epileptikom radosť rozhodne nespravia. Sú ale ľudia, ktorí túto záľubu dotiahli na úplne novú úroveň. Vychutnávajte túto svetelnú šou na motívy šiestich songov od Metallicy! (Vďaka za objavenie tohto skvostu patrí magazínu Loudwire)


Autor: Pavol Magic
Foto: Universal

Súvisiaci interpreti: Rammstein, Rob Zombie