Odovzdávanie prestížnych cien Grammy tentokrát neurčilo jednoznačného víťaza ako po minulé roky. Najviac zlatých gramofónikov uplynulú noc v Staples Center v Los Angeles získali mužskí interpreti - spevák a skladateľ Gotye, raperi Jay-Z a Kanye West, rockeri The Black Keys, či elektronický producent Skrillex. Každý pritom triumfoval vo svojom žánri.

Uplynulú noc bol hudobný svet opäť svedkom oceňovania toho najlepšieho, čo sa v hudbe urodilo za posledných 12 mesiacov. Odovzdávanie cien Americkej hudobnej akadémie s názvom Grammy Awards opäť moderoval rapper LL Cool J. V Staples Center v Los Angeles však tento rok chýbal umelec, ktorý by po minuloročnom vzore Adele všetko "zhrabol". Počas večera sa najčastejšie skloňovalo viacero mien, ktoré bodovali v žánrových kategóriách zameraných na alternatívu, rock, rap a tanečnú hudbu.

Novinkou 55. ročníka bol zákaz nosenia oblečenia, ktoré odhaľuje viac ako je treba. Väčšina dám to akceptovala, no zákazy sú na to, aby sa porušovali, a tak nemohli chýbať ani "rebelky". Jennifer Lopez nechala fotografov kochať sa jej pravou nohou v celej jej dĺžke, Kelly Rowland si obliekla polopriesvitné šaty s geometrickým útvarom pripomínajúcim opak kosoštvorca na tom najsprávnejšom mieste a Katy Perry už tradične vytasila zbrane najťažšieho kalibru. Grammy Awards 2013 však boli tento rok charakteristické hlavne rôznorodosťou, pestrosťou a vyrovnanosťou.

Adele jedinú nomináciu premenila na ocenenie Zdroj: Matt Sayles/Invision/APAdele prísny dress code vyhovoval - pozrite si viac fotiek z Grammy

Čo žáner, to jednoznačný víťaz

V rámci štyroch hlavných kategórií bola najúspešnejšia kapela Fun., ktorá si odniesla ceny Najlepší nováčik a Najlepšia skladba (We Are Young so Janelle Monaé). Ako spomenul frontman skupiny Nate Ruess, prvé ocenenie je skutočne paradoxom, pretože kapela je na svete už 12 rokov. Ostatné dve najdôležitejšie kategórie si rozdelili Mumford and Sons (Album roka - Babel) a Austrálčan Gotye, ktorému s Nahrávkou roka Somebody That I Used To Know, sekundovala Novozélanďanka Kimbra.

Práve Austrálčan s belgickými koreňmi dominoval aj žánru alternatíva a domov si odniesol celkovo tri ceny. Jednu z nich aj za album Making Mirrors, hoci ten vyšiel pôvodne ešte v lete 2011. S rovnakým počtom cien odchádzali The Black Keys, ktorí prebrali všetky dôležité ocenenia v rámci rockových kategórií. Čo ich však v počte cien vyvyšuje nad ostatných je cena pre vokalistu a gitaristu Dana Auerbacha, ktorý bol označený za najlepšieho producenta neklasickej hudby za posledný rok. Ako producent je podpísaný aj pod nahrávkou Locked Down od Dr. Johna, ktorá nenašla premožiteľa v kategórii Najlepší bluesový album. Zaujímavosťou je fakt, že The Black Keys majú na konte už sedem štúdioviek, no na Grammy sa presadili až pred dvoma rokmi so šiestym albumom Brothers (2010). Rovnako ako tento rok, aj vtedy získali tri gramofóniky. 

V tanečnej sfére sa opäť zadarilo Skrillexovi. 25-ročný Kalifornčan zvíťazil rovnako ako vlani v troch kategóriách - Najlepší remix, Najlepšia tanečná nahrávka a Najlepší tanečný album. Na konte tak má už šesť zlatých gramofónikov zo siedmich nominácií, a to napriek tomu, že zatiaľ vydal len jeden štúdiový album - Bangarang. Trojka bola šťastným číslom aj pre duo Jay-Z a Kanye West. Tí pobrali všetko, čo sa dalo, v rapových kategóriách. Jay-Z má dohromady na konte už 17 zlatých gramofónikov, Kanye West ešte o štyri viac, a patria v tomto smere medzi najúspešnejších hudobníkov v dejinách. To isté platí aj pre jazzového klaviristu a skladateľa Chicka Coreu, ktorý tento rok získal dve ceny a zvýšil tak počet gramofónikov vo svojej zbierke na dvadsať. Rovnaký počet cien má na konte aj ďalší jazzový velikán Pat Metheny, ktorý si v nedeľu odniesol jeden gramofónik. 

Justin Timberlake a Jay-Z, Grammy Awards 2013 Zdroj: John Shearer/Invision/APJustin Timberlake a Jay-Z vystúpili na Grammy Awards 2013 - viac fotografií

Sklamania aj milé prekvapenia

Ocenenie za rapovo-spievanú spoluprácu so spomínanou rapovou dvojicou zdieľa aj producent The-Dream a nováčik Frank Ocean. Práve od neho sa tento rok očakávalo najviac, keďže získal najviac nominácií v hlavných kategóriách. Okrem spomínanej ceny sa ešte stal historicky prvým laureátom ceny za najlepší urban-popový album, vďaka čomu napokon premenil iba dve zo šiestich nominácií a v hlavných kategóriách vyšiel naprázdno. Napriek tomu dokázal podať pôsobivý výkon počas odspievania pesničky Forrest Gump. Nielenže bol oblečený v žltom saku s bežeckou čelenkou, ale aj LCD panel, ktorý zakrýval jeho syntetizátor, ukazoval jeho nohy bežiace v žltých nohaviciach.

Milým prekvapením sa stalo druhé Grammy po dlhej dobe pre Kelly Clarkson za najlepší popový album Stronger. V ďakovnej reči spomenula ako sa cestou na pódium "zahákla" o country speváčku Mirandu Lambert a pred ňou vystupujúcemu Miguelovi odkázala: "Neviem, kto dočerta si, ale musíme spolupracovať. To čo si predviedol, bolo neskutočne sexy."

Clarkson svojou nervozitou, trémou a civilným prejavom pripomínala tak trochu Adele, ktorá si nezabudla uťahovať zo svojho tehotenstva. "Umelci, čo obdržali túto cenu, získali aj enormný úspech a vyrazili na obrovské turné. Potom sa nechali nabúchať ako ja minulý rok," rozosmiala minuloročná veľká víťazka publikum pred odovzdaním ceny v kategórii Album roka. Otázne je, kto v čisto mužskej kapele Mumford & Sons sa nechá nabúchať ako prvý...

Mimochodom, zo zlatého gramofóniku sa opäť môže tešiť aj Češka Markéta Irglová s Írom Glenom Hansardom. Zvíťazili v kategórii Najlepší muzikálny album zásluhou diela Once: A New Musical. V roku 2008 bola dvojica vďaka filmu Once nominovaná na dve ceny, no nezískali ani jednu.

Vkusné vystúpenia a pocty legendám

Vystúpenia boli tento rok vyrovnané nielen technickou čistotou, ale aj svojou nápaditosťou a jedinečnosťou. Okrem vystúpení viacerých ocenených a nominovaných interpretov a dlho avizovaného úvodného ťahúňa v podobe kombinácie Elton JohnEd Sheeran, stál za to aj comeback Justina Timberlakea. Okrem svojho aktuálneho singla Suit & Tie, pri ktorom televízni diváci videli chvíľu čiernobielo a kde mu vyskočiac z publika "helfol" Jay-Z, odspieval aj Pusher Love Girl – pravdepodobne nasledujúci singel albumu The 20/20 Experience.


Najväčším hudobným súladom bola spolupráca Maroon 5Alicie Keys. Najprv začal Adam Levine a jeho chalani singel Daylight po prvý refrén, a následne sa na scéne objavila Alicia bubnujúc si intro k vlastnému singlu Girl On Fire v podobnom rozsahu. Napokon obaja splývali spievajúc pesničku jeden druhého.

 
Hudobnej pocty sa tento rok okrem iných dočkal aj Bob Marley. V podobe songu Could You Be Loved mu ju vzdali Bruno Mars, jemne nahúlene vyzerajúca Rihanna (pôsobila tak už na červenom koberci), Sting a synovia jamajskej legendy ZiggyDamian Marley. Vizuálny efekt spočíval hlavne v osvetlení vo farbách Jamajky a vysielaných fotografiách najobľúbenejšieho predstaviteľa reggae.


Elton John, Mumford & Sons, Mavis Staples, Zac Brown a Brittany Howard z formácie Alabama Shakes si zase uctili zosnulého rockového hudobníka a herca LevonHelma, ktorý zomrel vlani v apríli vo veku 71 rokov. Skladba The Weight od jeho domovskej kapely The Band zaznela počas toho, ako si na galavečere pripomínali významných hudobníkov, ktorí počas uplynulého roka opustili tento svet.

Kelly Clarkson vystúpením pripomenula tvorbu speváčky Patti Page, ktorá zomrela 1. januára 2013, a tiež 71-ročnej Carole King. Svoju krátku poctu mal aj legendárny jazzový klavirista Dave Brubeck. Uctili si ho ďalší slávni džezmeni Stanley Clarke, Kenny Garrett a spomínaný Chick Corea.

Prehľad ocenených na 55. ročníku Grammy Awards:
(vybrané kategórie, kompletný zoznam nájdete na www.grammy.com)

Hlavné kategórie

Nahrávka roka
Lonely Boy - The Black Keys 
Stronger (What Doesn't Kill You) - Kelly Clarkson 
We Are Young - Fun. Featuring Janelle Monáe 
Somebody That I Used To Know - Gotye Featuring Kimbra 
Thinkin Bout You - Frank Ocean 
We Are Never Ever Getting Back Together - Taylor Swift 

Album roka
El Camino - The Black Keys 
Some Nights - Fun. 
Babel - Mumford & Sons 
Channel Orange - Frank Ocean 
Blunderbuss - Jack White 

Skladba roka
The A Team - Ed Sheeran 
Adorn - Miguel 
Call Me Maybe - Carly Rae Jepsen 
Stronger (What Doesn't Kill You) - Kelly Clarkson 
We Are Young - Fun. Featuring Janelle Monáe 

Najlepší nováčik
Alabama Shakes 
Fun. 
Hunter Hayes 
The Lumineers 
Frank Ocean

Pop

Najlepší sólový popový výkon
Set Fire To The Rain [Live] - Adele 
Stronger (What Doesn't Kill You) - Kelly Clarkson 
Call Me Maybe - Carly Rae Jepsen 
Wide Awake - Katy Perry 
Where Have You Been - Rihanna 

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny
Shake It Out - Florence & The Machine 
We Are Young - Fun. Featuring Janelle Monáe 
Somebody That I Used To Know - Gotye Featuring Kimbra 
Sexy And I Know It - LMFAO 
Payphone - Maroon 5 & Wiz Khalifa 

Najlepší popový inštrumentálny album
24/7 - Gerald Albright & Norman Brown 
Impressions - Chris Botti 
Four Hands & A Heart Volume One - Larry Carlton 
Live At The Blue Note Tokyo - Dave Koz 
Rumbadoodle - Arun Shenoy 

Najlepší popový vokálny album
Stronger - Kelly Clarkson 
Ceremonials - Florence & The Machine 
Some Nights - Fun. 
Overexposed - Maroon 5 
The Truth About Love - Pink 

Tanečná hudba

Najlepšia tanečná nahrávka
Levels - Avicii 
Let's Go - Calvin Harris Featuring Ne-Yo 
Bangarang - Skrillex Featuring Sirah 
Don't You Worry Child - Swedish House Mafia Featuring John Martin 
I Can't Live Without You - Al Walser 

Najlepší elektronický/tanečný album
Wonderland - Steve Aoki 
Don't Think - The Chemical Brothers 
> Album Title Goes Here < - Deadmau5 
Fire & Ice - Kaskade 
Bangarang - Skrillex 

Tradičný pop

Najlepší tradičný vokálny popový album
Christmas - Michael Bublé 
A Holiday Carole - Carole King 
Kisses On The Bottom - Paul McCartney 

Rock

Najlepší rockový výkon

Hold On - Alabama Shakes 
Lonely Boy - The Black Keys 
Charlie Brown - Coldplay 
I Will Wait - Mumford & Sons 
We Take Care Of Our Own - Bruce Springsteen 

Najlepší hardrockový/metalový výkon 
I'm Alive - Anthrax 
Love Bites (So Do I) - Halestorm 
Blood Brothers - Iron Maiden 
Ghost Walking - Lamb Of God 
No Reflection - Marilyn Manson 
Whose Life (Is It Anyways?) - Megadeth 

Najlepšia rocková pieseň 
Freedom At 21 - Jack White 
I Will Wait - Mumford & Sons 
Lonely Boy - The Black Keys 
Madness - Muse 
We Take Care Of Our Own - Bruce Springsteen 

Najlepší rockový album 
El Camino - The Black Keys 
Mylo Xyloto - Coldplay 
The 2nd Law - Muse 
Wrecking Ball - Bruce Springsteen 
Blunderbuss - Jack White 

Alternatíva

Najlepší alternatívny album 
The Idler Wheel Is Wiser Than The Driver Of The Screw And Whipping Cords Will Serve You More Than Ropes Will Ever Do - Fiona Apple 
Biophilia - Björk 
Making Mirrors - Gotye 

Hurry Up, We're Dreaming - M83 
Bad As Me - Tom Waits

R&B

Najlepší R&B výkon
Thank You - Estelle 
Gonna Be Alright (F.T.B.) - Robert Glasper Experiment Featuring Ledisi 
I Want You - Luke James 
Adorn - Miguel 
Climax - Usher 

Najlepší tradičný R&B výkon
Lately - Anita Baker 
Love On Top - Beyoncé 
Wrong Side Of A Love Song - Melanie Fiona 
Real Good Hands - Gregory Porter 
If Only You Knew - SWV 

Najlepšia R&B pieseň
Adorn - Miguel 
Beautiful Surprise - Tamia 
Heart Attack - Trey Songz 
Pray For Me - Anthony Hamilton 
Refill - Elle Varner 

Najlepší urban contemporary album
Fortune - Chris Brown 
Kaleidoscope Dream - Miguel 
Channel Orange - Frank Ocean 

Najlepší R&B album
Black Radio - Robert Glasper Experiment 
Back To Love - Anthony Hamilton 
Write Me Back - R. Kelly 
Beautiful Surprise - Tamia 
Open Invitation - Tyrese 

Rap

Najlepší rapový výkon
HYFR (Hell Ya F***ing Right) - Drake Featuring Lil' Wayne 
N****s In Paris - Jay-Z & Kanye West 
Daughters - Nas 
Mercy - Kanye West Featuring Big Sean, Pusha T & 2 Chainz 
I Do - Young Jeezy Featuring Jay-Z & André 3000 

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca
Wild Ones - Flo Rida Featuring Sia 
No Church In The Wild - Jay-Z & Kanye West Featuring Frank Ocean & The-Dream 
Tonight (Best You Ever Had) - John Legend Featuring Ludacris 
Cherry Wine - Nas Featuring Amy Winehouse 
Talk That Talk - Rihanna Featuring Jay-Z 

Najlepšia rapová skladba
Daughters - Nas 
Lotus Flower Bomb - Wale Featuring Miguel 
Mercy - Kanye West Featuring Big Sean, Pusha T & 2 Chainz 
The Motto - Drake Featuring Lil' Wayne 
N****s In Paris - Jay-Z & Kanye West 
Young, Wild & Free - Snoop Dogg & Wiz Khalifa Featuring Bruno Mars 

Najlepší rapový album
Take Care - Drake 
Food & Liquor II: The Great American Rap Album, Pt. 1 - Lupe Fiasco 
Life Is Good - Nas 
Undun - The Roots 
God Forgives, I Don't - Rick Ross 
Based On A T.R.U. Story - 2 Chainz

Soundtrack a video

Najlepšia kompilácia piesní pre vizuálne médiá
The Descendants (Deti moje) - Various Artists 
Marley - Bob Marley & The Wailers 
Midnight In Paris (Polnoc v Paríži) - Various Artists 
The Muppets (Muppets) - Various Artists 
Rock Of Ages - Various Artists 

Najlepší soundtrack pre vizuálne médiá
The Adventures Of Tintin - The Secret Of The Unicorn (Tintinove dobrodružstvá) - skladateľ John Williams 
The Artist - skladateľ Ludovic Bource 
The Dark Knight Rises (Návrat Temného rytiera) - skladateľ Hans Zimmer 
The Girl With The Dragon Tattoo (Muži, ktorí nenávidia ženy) - skladatelia Trent Reznor & Atticus Ross 
Hugo (Hugo a jeho veľký objav) - skladateľ Howard Shore 
Journey - skladateľ Austin Wintory 

Najlepšia pôvodná pieseň pre film, televíziu alebo iné
Abraham's Daughter (z filmu Hry o život) - autori T Bone Burnett, Win Butler & Régine Chassagne; interpreti Arcade Fire 
Learn Me Right (z filmu Neskrotná) - autori Mumford & Sons, interpreti Birdy & Mumford & Sons 
Let Me Be Your Star (zo seriálu Smash) - autori Marc Shaiman & Scott Wittman; interpretky Katharine McPhee & Megan Hilty 
Man Or Muppet (z filmu Muppets) - autor Bret McKenzie; interpreti Jason Segel & Walter 
Safe & Sound (z filmu Hry o život) - autori T Bone Burnett, Taylor Swift, John Paul White & Joy Williams; interpreti Taylor Swift Featuring The Civil Wars 

Najlepšie krátke hudobné video
Houdini - Foster The People 
No Church In The Wild - Jay-Z & Kanye West Featuring Frank Ocean & The-Dream 
Bad Girls - M.I.A 
We Found Love - Rihanna Featuring Calvin Harris 
Run Boy Run - Woodkid 

Najlepšie dlhé hudobné video
Big Easy Express - Mumford & Sons, Edward Sharpe & The Magnetic Zeros & Old Crow Medicine Show 
Bring Me Home - Live 2011 - Sade 
Radio Music Society - Esperanza Spalding 
Get Along - Tegan & Sara 
From The Sky Down - U2 

Autor: Marek Majzon (text doplnený zo spravodajského servisu SITA)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: The Black Keys, Gotye