Zimomriavky mávame často. Niekedy dobré, niekedy veľmi nepríjemné. Po tele nám prebiehali aj počas súdneho procesu s Randym Blytheom z Lamb of God. A po chrbte vám určite prebehnú aj po zhliadnutí nových videí Cult of Luna a Escape the Fate.


Šrot týždňa


Keď začnete rýpať do Trenta Reznora, môže sa vám to vypomstiť. Napríklad tak, že vás dá verejne na šrot. To sa stalo aj v nedávnej diskusii na Reddit, v ktorej Reznor spolu s kapelou How to Destroy Angels diskutovali s fanúšikmi na tému nového albumu. Jednému sa nepáčilo, že HTDA podpísali zmluvu s veľkým vydavateľstvom, keď už "sú aj tak milionári" a spýtal sa, kedy si bude môcť kúpiť zubnú pastu Nine Inch Nails.

Odpoveď? "Sorry, the WiFi on our yacht is having issues. We can’t get your full question to load. Try sending me an email at gofuckyourself@youcunt.com." (Prepáčte, WiFi na našej jachte má výpadky. Nedarí sa nám zobraziť celú vašu otázku. Pošlite mi prosím email na adresu poj**sa@typ**a.com.) (pm)


Magnet týždňa

Randy Blythe z kapely Lamb of God úspešne uzavrel veľmi smutnú kapitolu jeho života. Cez týždeň ho pražský súd oslobodil od obvinenia za ublíženie na zdraví s následkom smrti. Pred odchodom z Prahy sa ešte stretol s rodinou zosnulého fanúšika. Neskôr napísal, že do Prahy sa len tak skoro nevráti. Čo je celkom pochopiteľné. (pm)


Novinky

NPR zverejnilo stream soundtracku Sound City: Real to Reel. Dokument, ktorý režíroval multifunkčný Dave Grohl, zachytáva históriu štúdia Sound City a jeho analógového mixpultu Neve. Práve pomocou neho sa zrodilo viacero legendárnych albumov. Po zatvorení štúdia v roku 2011 Dave mixpult kúpil a presunul do vlastného nahrávacieho štúdia Studio 606. Na soundtracku sa okrem Davea mihlo množstvo známych tvárí od Paula McCartneyho po Trenta Reznora. Soundtrack bude dostupný od 12. marca.


Americkí powermetalisti Kamelot vystúpia v Bratislave. Viac v našom článku z nedele. (ak)

Doslova a do písmena zimomriavkové video nakrútili ľudia z fínskeho hudobného videoblogu Off the Record. Sú na ňom členovia Cult of Luna, hrajúci live akustickú verziu singlovky Passing Through z albumu Vertikal. Pieseň zahrali v prístave v Helsinkách, za typicky fínskeho mrazivého počasia. Sneženie, vietor, nešváry počasia a k tomu chladná severská pieseň. Pozerajte na tomto odkaze. (ak)

Nemeckí technickí metalisti War from A Harlots Mouth nedávno vydali videoklip k songu Vertigo. Pesničku možno nájsť na ich najnovšom počine Voyeur, ktorý bol vydaný nedávno v októbri. Ak ste album nepočuli, stále máte možnosť treba klikať na stream. (ak)


Tony Iommi napísal pieseň zvanú Lonely Planet, ktorá poslúži ako arménsky príspevok do súťaže Eurovision Song Contest, každoročnej medzinárodnej hudobnej súťaže. Je to vraj rocková balada, ktorú na tejto súťaži predstaví kapela Dorians. Iommiho s Arménskom spájajú dobročinné aktivity. Po zemetrasení v roku 1988 pomáhal nájsť prostriedky na pomoc pol milióna bezradným ľuďom. Spolu s Ianom Gillianom z Deep Purple vytvoril kapelu WhoCares, ktorej aktivity zhromaždili peniaze pre hudobnú školu v regióne. Semifinále Eurovízie začne 14. mája. (ak)

Legendy melodického metalu Stratovarius predstavujú video k druhému singlu Halcyon Days z poslednej radovky Nemesis. Závery klipu boli nakrútené v Litve režisérom menom Pekka Hara. Zachytáva motív piesne o hľadaní pokoja v duši. V rámci Európskeho turné k albumu vystúpia aj v Bratislave. (ak)


Znie to možno neuveriteľne, ale Iggy and The Stooges sú späť. Už na konci apríla im vyjde nový album Ready to Die. Ako ochutnávku k nemu kapela zverejnila prvý song – Burn. Je to proste starý dobrý Iggy, takže si to vychutnajte. (pm)


Rockoví experimentátori Polkadot Cadaver práve vydali nový klip. Kapela pochádzajúca z Marylandu vznikla na základoch už nefungujúceho avantgardného projektu Dog Fashion Disco a pokračuje v jej odkaze. Singel Last Call in Jonestown z rovnomenného albumu, ktorý sa do sveta dostane 14. mája, si môžete pozrieť a vypočuť pod textom. (ak)


Českí blackmetalisti Master's Hammer, ktoré sú na scéne už niekoľko desaťročí, vyhrali cenu Anděl v kategórii Hard & Heavy. Reprezentovala ich najnovšia nahrávka Vracejte konve na místo. Nahrávka tiež skončila na prvom mieste v hlasovaní cien pre vinylové nahrávky Best Czech Vinyl Disk. (ak)

Nová hudba

The Darkness
With a Woman (video)


Ugly Kid JoeI’m alright (video)


Escape the FateUngrateful (video)


In This MomentAdrenalize (lyric video)


Black Sabbath - koncert z roku 1975


Haluz týždňa

Mashupy sú ešte stále veľmi obľúbené. A ja sa tomu nečudujem. Ináč by nemohli vzniknúť také skvosty, ako Slipknot vs. Justin Bieber (Psychosocial Baby). Najnovšie sa blisol chalan, ktorý si hovorí PomDeter a na Soundcloud zavesil mashup Nine Inch Nails a Carly Rae Jepsen.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Instagram / drandallblythe

Súvisiaci interpreti: How to Destroy Angels, Lamb of God