Dystopic Requiem Quartet (David Danel, Anna Veverková, Adam Pechočiak, Andrej Gál) nahrali novú skladbu Nénia pre Ukrajinu skladateľa Miroslava Tótha, ktorá je súčasťou pripravovaného filmu Žena novej doby v réžii Anny Gruskovej. Nénia znamená žiaľ alebo bolesť nad smrťou, pohrebnú pieseň, ale aj starobylý plač.


14. marca uplynie rok od vydania hudobného diela slovenského skladateľa Miroslava Tótha, ktoré má názov Black Angels Songs. Medzinárodne uznávaný slovenský hudobník a autor ho venoval rodičom Fedora a Egona Gála, ako aj všetkým obetiam vojny, násilia a diktátorských režimov. Skladbou, ktorú nahral Dystopic Requiem Quartet, reagoval aj na nevysporiadanú vojnovú minulosť v našej krajine.

Žiaľ, do roka sme sa ocitli v situácii, že žijeme reálnu vojnovú prítomnosť, ktorú sme si pred pár týždňami len ťažko vedeli predstaviť a ťažko sa pri nej hľadajú slová. Tóth ju preto opäť "komentuje" prostredníctvom hudby. Skladba Nénia pre Ukrajinu bola nahratá počas tretieho dňa od vypuknutia vojny u nášho východného suseda. Kvarteto s hudbou Miroslava Tótha tak reaguje a odsudzuje ruskú agresiu. Žial je tu vyjadrený bezmocnosťou a nemožnosťou okamžite zastaviť vraždenie nevinných.


Samotný film hovorí príbeh Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej, ktorá bola zavraždená pre svoje demokratické názory a účasť na Slovenskom národnom povstaní. Desivé výjavy vraždenia nevinných ľudí v súčasnosti sa tak spojili s históriou.

Premiéra filmu bude 30. marca 2022 v Banskej Štiavnici. Film vyrobili Reminiscencie, RTVS - Rozhlas a televízia Slovenska a Slovenské banské múzeum. Vznik filmu podporil Audiovizuálny fond.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Martina Kotláriková z emARTA. Správu sme upravili a doplnili.