Bratislava sa stala súčasťou tohtoročného turné írskeho pesničkára a speváka Glena Hansarda, ktorý sa preslávil hudbou k filmu Once a piesňou Falling Slowly, za ktorú spoločne s Češkou Markétou Irglovou dostal Oscara. Svoj sólový album predstaví 18. augusta v Ateliéri Babylon.

Štyridsaťdvaročný Glen Hansard, ktorého dva razy nominovali aj na Grammy, je zakladateľom skupiny The Frames, s ktorou vydal osem štúdiových albumov. Zatiaľ posledný s názvom The Cost vyšiel v roku 2006. Vtedy prišla na trh aj jeho prvá nahrávka bez tejto kapely - eponymný album projektu The Swell Season, v ktorom pôsobí s Irglovou. Dvojica má na konte tiež nahrávky Once Soundtrack (2007) a Strict Joy (2009). 

Hoci sú už niekoľko rokov rozídení, aj z textov na jeho aktuálnom albume Rhythm and Repose (2012), ktorý je jeho prvou sólovkou, je zjavné, že ich vzťah je pre Glena naďalej dôležitou témou. Na sólovej dráhe kráča v šľapajách svojich vzorov Leonarda Cohena, Boba Dylana či Brucea Springsteena a medzi veľkých fanúšikov jeho hudby patria aj také celebrity ako Bono Vox či Eddie Vedder z Pearl Jam.

Ako sám hovorí, život z času na čas musí bolieť, aby nás vzápätí mohol potešiť: "No shit, no roses." Glenove teórie o živote podfarbené jeho hypnotickou gitarou, dávkou exhibicionizmu a írskej nespútanosti, ktorá charakterizuje aj jeho sprievodnú kapelu, sľubujú silný koncertný zážitok. Potvrdiť to môžu všetci, ktorí zažili bratislavské vystúpenie The Swell Season - práve Hansard bol dôvodom, pre ktorý to bol jeden z top koncertov roka 2010.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Silvia Turnerová z agentúry Ore Pole.

Súvisiaci interpreti: Glen Hansard