Kronos Quartet je asi najznámejším sláčikovým kvartetom na svete a jedným z najžiadanejších súborov súčasnej klasickej hudby. Počas svojej viac ako 40-ročnej existencie stihol tento súbor vydať viac ako 50 nahrávok, odohrať tisíce koncertov a predať viac ako 1,5 milióna nosičov.

Kronos Quartet je ovenčený mnohými oceneniami - okrem iného aj cenou Grammy za najlepší výkon v oblasti komornej hudby, pričom na túto cenu bolo kvarteto nominované celkovo deväťkrát. Súbor sa špecializuje najmä na súčasnú a novú hudbu, jeho repertoár tvorí viac ako 850 diel. Pravidelne spolupracuje s mnohými svetoznámymi hudobnými skladateľmi ako napríklad s americkými tvorcami minimal music Terrym Rileym a Philipom Glassom, ktorý na Viva Musica! festivale vystúpil minulý rok, ale aj velikánmi pop music Davidom Bowiem, Paulom McCartneym či Björk.

Interpretácia Kronos Quartet nezostáva uzavretá len v koncertných sálach - môžeme ju počuť aj na soundtrackoch k filmom The Fountain, Requiem for a Dream alebo Veľká nádhera. V rámci Viva Musica! festivalu vystúpi Kronos Quartet 19. augusta vo Veľkom evanjelickom kostole v Bratislave v súčasnom zložení - David Harrington (1. husle), John Sherba (2. husle), Hank Dutta (viola) a Sunny Yang (violončelo).

Zatiaľ potvrdené koncerty Viva Musica! festivalu 2016:

8. júla - Mischa Maisky - Veľký evanjelický kostol
22. júla - Edita Gruberová (dirigent: Peter Valentovič) - Nová budova SND
12. augusta - Richard Galliano - Veľký evanjelický kostol
19. augusta - Kronos Quartet - Veľký evanjelický kostol


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu. Viac sa dozviete na stránkach www.vivamusicaagency.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.

Foto: Jay Blakesberg - Kronosarts.com

Súvisiaci interpreti: Kronos Quartet