Americký jazzový hudobník Herbie Hancock sa predstaví 4. júla vo Viedni. Koncert sa uskutoční v budove Viedenskej štátnej opery a bude súčasťou podujatia JazzFest Wien, ktoré sa uskutoční od 9. júna do 10. júla. Okrem neho na festivale vystúpia napríklad aj Ludovico Einaudi, Miles Mosley alebo George Benson.

Sedemdesiatšesťročného Herbie Hancocka bude sprevádzať kapela v zložení Vinnie Colaiuta, James Genus, Lionel LouekeTerrace Martin. Vystúpenie bude zároveň súčasťou interpretovho letného európskeho turné, v rámci ktorého vystúpi aj o dva dni neskôr na Mlyn Jazz Festivale v poľských Wadoviaciach. Okrem toho zavíta napríklad tiež do Ľvova, Paríža, Rotterdamu, Kodane či Reykjavíku. 

Herbert Jeffrey Hancock sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 1961. Na konte má zatiaľ 41 štúdioviek a 62 kompilácií, pričom medzi jeho najúspešnejšie skladby patria Cantaloupe Island, Watermelon Man, Maiden Voyage, Chameleon či Rockit. V roku 2007 vydal album River: The Joni Letters, ktorým vzdal česť speváčke Joni Mitchell. Nahrávka, na ktorej hosťovali okrem samotnej Mitchell aj Leonard Cohen, Tina Turner alebo Norah Jones, získala aj cenu Grammy. Hancock má celkovo už štrnásť týchto prestížnych ocenení. Za soundtrack filmu Okolo polnoci (1986) zas dostal Oscara. 

Viedenský festival ako mesiac skvelej hudby

JazzFest Wien 2017 privíta v priestoroch Viedenskej štátnej opery okrem americkej hviezdy aj ďalších hudobníkov. Z Talianska pricestuje klavirista Ludovico Enaudi. Pozornosť budí aj osemčlenný ženský all-stars band The Ladies z Kanady či projekt Nemca Ulricha Drechslera. Zaujímavým môže byť spojenie opernej speváckej hviezdy Thomasa Quasthoffa s nemeckým popovým spevákom Maxom Mutzkem. Na klavíri bude ich spoločné vystúpenie sprevádzať Frank Chastenier.

Americký basgitarista Miles Mosley so skupinou má byť ďalším ťahákom viedenského jazzového festivalu. Známy je spoluprácou so spomínanou speváčkou Joni Mitchell. Veľký zážitok sľubujú aj výstúpenia speváčok Dee Dee Bridgewater a Madeleine Peyroux z USA. O saxofónové exhibície sa postarajú Ben Wendel a Jan Garbarek. Ten napriek priezvisku disponuje pasom Nórskeho kráľovstva.

Posledným avizovaným účinkujúcim tohtoročného JazzFestu Wien je americký gitarový mág George Benson. Festival sa uskutoční od 9. júna do 10. júla vo Viedni, podrobnosti nájdete na webe JazzFest.Wien.

Text: Peter Lehotský (SITA, JazzFest.Wien)
Foto: Douglas Kirkland

Súvisiaci interpreti: Herbie Hancock