Speváčka a skladateľka Katarína Knechtová má radosť zo života. Dokazuje to novinkou Život nás má rád, ktorá je ústrednou skladbou novej slovenskej, presnejšie východniarskej, komédie Kavej z produkcie Daniela Dangla. Novinku zahrá Katka aj v rámci série pripravovaných špeciálnych koncertov Svety.

Autorkou hudby je samotná speváčka, text napísal Vlado Krausz. Videoklip nakrútil režisér Michal Nemtuda, ktorý v ňom použil aj zábery z očakávaného filmu. V klipe si okrem Knechtovej zahrali herečky Jana Kovalčiková a Anna Jakab Rakovská, všetky tri totiž pochádzajú z Prešova.

"Tvorcovia filmu ma oslovili koncom minulého roka. Nejaké nápady som v tom čase mala 'v šuflíku', no veľmi podstatné bolo pre mňa film najprv vidieť a navnímať. Po pozretí filmu som sa rozhodla, že do toho pôjdem a následne som oslovila Vlada Krausza na napísanie textu. Chcela som, aby skladba mala moderný aranžmán a zvuk, a aby v sebe niesla emóciu radosti zo života. Aby sme si napriek ťažkostiam, ktoré každodenný život prináša, vedeli s úsmevom na perách povzdychnúť, že ten život stojí za to," prezradila Katarína Knechtová.

Skladba Život nás má rád vznikala počas apríla v Katkinom domovskom nahrávacom štúdiu Basement v Prešove. Produkcie sa ujala Katka spolu s Adamom Kurucom, s ktorým spolupracovala už na niekoľkých singloch a projektoch. Mix a master mal na starosti Roman Šoltys zo štúdia Klakson.

"S Vladom Krauszom sme do piesne a textu chceli dostať tému, ktorá súvisí priamo s filmom, jej nosnou myšlienkou je mať radosť zo života. Veľa sme komunikovali aj s režisérom filmu Lukášom Zednikovičom. Na filme sa mi páči, že je to komédia a v týchto časoch, ktoré žijeme, si myslím, že je veľmi dôležité a dobré si niekedy oddýchnuť s nadhľadom práve pri takomto žánri. Navyše tematika je jasná – nezmyselnosť stereotypov a predsudkov," hovorí speváčka.

Tvorcovia filmu sa z jeho uvedenia na trh rozhodli urobiť udalosť – v júli sa v rôznych miestach Slovenska uskutoční päť podujatí s názvom KavejFest, na ktorých okrem samotnej premiéry filmu zažijete aj špeciálny program. Moderátor Juraj Tabaček privíta na pódiu hercov a herečky z filmu a ďalších zaujímavých hostí. "Film cez humor rozpráva, ako si niekedy sami komplikujeme život a nevnímame to, čo má skutočnú hodnotu. Je to o láske, priateľstve a rodine," priblížil režisér komédie Lukáš Zednikovič.

Katarína Knechtová, videoklip Život nás má rád Zdroj: archív K. Knechtovej

Videoklip plánovala Katarína Knechtová nakrúcať v exteriéri v Prešove a okolí, ale zladiť všetkých účinkujúcich bolo časovo veľmi náročné. V klipe totiž účinkujú aj hviezdy filmu Kavej Jana Kovalčiková a Anna Jakab Rakovská. Práve kvôli pracovnej vyťaženosti padlo rozhodnutie nakrúcať v Bratislave.

"Pre nepriaznivé počasie sme nakoniec všetci skončili v ateliéri v Novej Cvernovke. Réžie sa ujal Michal Nemtuda, s ktorým to bola moja prvá pracovná spolupráca. Musím povedať, že to bolo veľmi efektívne a profesionálne. Michal od prvej chvíle vedel, čo a ako chce. Nakrúcanie sme si s babami veľmi užili, s Jankou a Aničkou sa poznáme ešte z Prešova, odtiaľ všetky tri pochádzame. Veľká časť filmu Kavej sa v Prešove aj natáčala," opisuje Katka.

Keďže ide o filmový song, tak režisér Michal Nemtuda do videoklipu zakomponoval aj mnoho záberov z filmu Kavej. Skladba má dve verzie, jednu rádiovú a druhú verziu pre klip a film, a práve v tejto verzii majú aj herečky svoje vokálové party. "Všetky tri sme sa po dlhej dobe opäť stretli, a to rovno za mikrofónom v nahrávacom štúdiu, Anička ešte v tom čase tancovala v Let's Dance. Prezradím, že Anička s Jankou mali pred nahrávaním v štúdiu veľký rešpekt, až stres, avšak zvládli to výborne," pochválila kamarátky Katka Knechtová.  

Novú skladbu Život nás má rád zaradila Katka hneď po premiére do festivalového setu a prvýkrát ju naživo zahrá doma v Prešove, kde 20. júna vystúpi spolu s kapelou na podujatí Dni mesta Prešov. Novinku predstaví fanúšikom naživo aj na exkluzívnom Svety Tour 2024.

Katarína Knechtová – SVETY Tour 2024:

  • 22. 11. – Trenčín, ODA
  • 23. 11. – Bratislava, Stars Auditorium
  • 26. 11. – Prešov, Divadlo J.Záborského
  • 27. 11. – Žilina, Dom odborov
  • 28. 11. – Martin, Kino Strojár

Pozrite si trailer filmu Kavej:

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z NK Factory. Spravu sme upravili.