Anglická speváčka a hudobníčka PJ Harvey, ktorá sa minulý štvrtok premiérovo predstavila na Slovensku v rámci festivalu Pohoda, bude na jeseň v rámci svojho európskeho turné koncertovať aj v Poľsku a Českej republike.

Štyridsaťšesťročná interpretka vystúpi 13. októbra v pražskom Fóre Karlín, deň predtým zahrá vo varšavskej hale Torwar. V rámci koncertnej šnúry, ktorá odštartuje 10. októbra v Kodani a skončí sa 6. novembra v Reykjavíku, sa okrem spomínaných miest predstaví aj v Kolíne, Amsterdame, Bruseli, Paríži, Miláne, Lisabone či Londýne. Jej koncert na Pohode patril medzi to najlepšie z jubilejného 20. ročníka, ak ste si ho nechali ujsť, určite sa oplatí zájsť na niektorú zo zastávok jesennej šnúry.


PJ Harvey, celým menom Polly Jean Harvey, začínala vo formácii Automatic Dlamini. V roku 1991 založila PJ Harvey Trio, s ktorým vydala štúdiovky Dry (1992) a Rid Of Me (1993).

Po rozpade skupiny pokračovala sama, pričom ako sólistka debutovala nahrávkou To Bring You My Love (1995). Nasledovali albumy Is This Desire? (1998) a Stories From The City, Stories From The Sea (2000), ktorý jej priniesol prvú Mercury Prize. Tú si vyslúžila aj za štúdiovku Let England Shake (2011), čím sa stala jedinou interpretkou, ktorá toto ocenenie získala viac ako raz. Svoj zatiaľ posledný štúdiový album The Hope Six Demolition Project vydala v apríli. Na konte má ešte nahrávky Uh Huh Her (2004) a White Chalk (2007) ako aj dve kolaborácie s bývalým kolegom z Automatic Dlamini Johnom Parishom.

V roku 2013 jej britská kráľovná Alžbeta II. udelila nižší Rad britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire). V roku 2014 zas získala čestný doktorát londýnskej Goldsmiths University. Hudobníčka sa nedávno zúčastnila na 20. ročníku festivalu Pohoda.

Zdroj: SITA (Pjharvey.net, archív)
Foto: SITA/Tomáš Somr

Súvisiaci interpreti: PJ Harvey