Po debutovom singli Big Brother a júnovej novinke Knocks, ktorá je prvou skladbou z pripravovanej EP nahrávky, vydáva mladá speváčka a autorka Soňa Kmeťová svoj ďalší singel. Pesnička s názvom Quiet Crowded Room je o rozporuplných pocitoch mladého človeka v dnešnej spoločnosti a o tom, ako mnohí ľudia radšej volia pohodlnú pasivitu pred bojom za lepší život.

"Quiet Crowded Room vznikla na začiatku roku 2018, keď som sa vrátila domov z jedného z protestov, ktoré sa vtedy konali na námestiach takmer v každom meste," približuje Sona Kmet prvotný impulz k napísaniu piesne. Opisuje v nej zmiešané pocity mladého človeka v dnešnej spoločnosti, kde sa ľudia často na veci pozerajú "cez sklo", ako na niečo vo vitríne, dané a nemeniteľné. 

Mladá autorka sa skladbou vysporadúva aj so svojím vlastným postojom k realite každodenného života a rieši dilemu, či radšej utiecť a schovať sa alebo zápasiť. Skladbou seba samotnú aj iných vyzýva k tomu, aby sme sa chopili iniciatívy a pokúsili sa aktívne zmeniť to, s čím nesúhlasíme. V piesni samozrejme nechýba kúsok tínedžerského sentimentu.

"Som frustrovaná z mnohých vecí, ktoré v našej krajine vnímam. Nielen z médií ale aj od generácie mojich rodičov a učiteľov počúvam o korupcii a strate ideálov. Mnohí chcú radšej utiecť od všetkého kamsi preč. Veľa mladých ľudí má ambície študovať v zahraničí. Tieto nové príležitosti nám otvárajú mnoho dvier a vďaka tomu okúsime, aké je to žiť v iných krajinách. Je pochopiteľné, že mnoho z nás sa domov už nevráti, pretože tu po skúsenostiach s inými spoločnosťami nevidíme perspektívu. Keďže moderný svet ponúka toľko možností, rozumiem voľbe opustiť niečo, čomu na prvý pohľad nevieme pomôcť a začať s čistým štítom niekde inde. Lenže, aj napriek všetkým negatívam, sa chcem v našej krajine snažiť o zmenu a som presvedčená, že nastanú lepšie časy," hovorí Soňa s nádejou.


Odísť alebo zostať

Mladá umelkyňa dodáva, že v piesni nechce kritizovať iných, zrkadlo nastavuje nielen svojim rovesníkom ale aj samej sebe. V texte sa všetkým prihovára v mene ich svedomia a motivuje ľudí k tomu, aby prejavili ochotu meniť veci k lepšiemu. Aby len nesedeli za oknom s vidinou jednoduchšieho a úspešnejšieho života na inom mieste.

"Ja sama prežívam túto dilemu v rôznych oblastiach, hlavne tých osobných. Je ťažké neustále sa stretávať so skostnatelosťou a konzervativizmom v našej spoločnosti a stále mať energiu konať zmenu. Najradšej by som tiež odišla na miesto, kde ľudia nie sú odsudzovaní za svoj názor, sexualitu či farbu pleti," priznáva speváčka, ktorá však zároveň odísť nechce.

"Keďže tu mám svoj domov, svoju milujúcu rodinu, priateľov, s ktorými ma spája množstvo spoločných zážitkov a záujmov, veľa som tu dostala, cítim zodpovednosť nenechať veci len tak. Nechcem riešiť iba svoje vlastné pohodlie. Nechcem sa iba ako divák pozerať cez sklenú stenu. Aj keď momentálne túžim vyletieť zo svojho obmedzujúceho hniezda, možno do iného mesta, inej krajiny či na opačný koniec zemegule, viem, že práve tu je môj domov. A o ten sa treba starať."

Vo svojej tvorbe Soňa používa veľa metafor. Už len samotný názov piesne - Quiet Crowded Room - má niekoľko významov. Jedným z nich je situácia, keď v izbe plnej ľudí kvôli šoku zavládne ticho. Nikto nevie ani len navrhnúť, ktorým smerom by sa všetci v miestnosti mali ďalej uberať, a preto každý (zatiaľ) mlčí. V širšom zmysle to tiež môže znamenať, že kvôli zbabelosti sa nikto nezmôže zakročiť ako prvý a spolieha sa na to, že problémy vyrieši niekto iný.

Zhudobnený vnútorný rozpor

Čo sa týka hudobného spracovania, rytmická sekcia, ktorú tvoria členovia kapely Darkness Positive Matej Richtarčík a Adrian Simonides v piesni dostala priestor naplno využiť svoj potenciál a inštrumentálne podporiť zmiešané pocity autorky. Úvod sa len pomaly rozbieha s klavírnym podmazom a osamotenou vokálnou sekciou, kde vynikne posolstvo speváčky. Čoskoro to však práve rytmika preradí do vyšších obrátok a celá vokálna sekcia sa pridáva v plnom nasadení a opakovane pozerá na svet spoza skla ("looking through the glass").

Zhruba v dvoch tretinách skladby prichádza opäť k rytmickému zlomu a zmene na agresívnejší zvuk, ktorý umocňuje obavu autorky, že všetko, čo jej táto spoločnosť a hlavne naša apatia vzala, vyústi k nezmenenej letargii a namiesto zmeny sa budeme pozerať na náš svet a spoločnosť iba cez sklo, asi ako pri návšteve ZOO. Speváčka novinku zverejnila spolu s lyric videom natočeným v intímnom priestore martinského baru Kocúr, kde je vo svojich úvahách opäť osamotená. Keď sa naskytne príležitosť posedenie si zadarmo spríjemniť, radšej odchádza mimo skla objektívu. Či sa pobrala preč do samoty alebo sa ide chopiť iniciatívy, sa dozvieme v jej ďalšej tvorbe.

Skladbu Quiet Crowded Room, tak ako všetky piesne na pripravovanom EP, ktoré vyjde ešte do konca leta, napísala samotná speváčka. Nahrávanie a mixovanie spracovali v tandeme s Tomášom Gulánom, s ktorým nateraz pripravujú aj prvé koncertné verzie. Zatiaľ budú skladby hrávať naživo iba v akustickom prevedení, aj keď Soniným snom je dostať ich na pódiá v plnej verzii.

Novinku môžete okrem Youtube počúvať na streamovacích službách.

Vypočujte si aj Sonin predchádzajúci singel Knocks:


Redakciu Hudba.sk informovala Soňa Kmeťová. Správu sme upravili a doplnili.