Britská kapela Muse a ich vydavateľstvo Warner Music čelia žalobe zo strany istého Charlesa Bolfrassa, ktorý tvrdí, že skupina ukradla jeho nápad na sci-fi rockovú operu Exogenesis a žiada vysoké odškodné.

Bolfrass, ktorý podal žalobu v New Yorku, v súdnych dokumentoch tvrdí, že v roku 2005 kontaktoval členov Muse a tiež iné kapely s nápadom na sci-fi rockovú operu. Muse jeho nápad odmietli, neskôr ho však podľa neho použili v skladbách Exogenesis: Symphony Part 1 (Overture), Exogenesis: Symphony Part 2 (Cross-Pollination) a Exogenesis: Symphony Part 3 (Redemption), ktoré sa nachádzajú na ich piatej štúdiovke The Resistance (2009).

Hudobníkov obvinil aj z toho, že obal tohto albumu ukradli zo storyboardu jeho opery. Žiada preto od kapely a predstaviteľov Warner Music odškodné vo výške 3,5 milióna dolárov (v prepočte približne 2,74 milióna eur). 

Muse v zložení Matthew Bellamy, Christopher Wolstenholme a Dominic Howard vo svojej tvorbe spájajú alternatívu s hardrockom, progresívnym rockom, klasickou hudbou a elektronikou. Vydali zatiaľ päť albumov - Showbiz (1999), Origin Of Symmetry (2001), Absolution (2003), Black Holes And Revelations (2006) a spomínaný The Resistance (2009).

Prvého októbra im vyjde šiesta štúdiovka The 2nd Law, ktorá je podľa ich slov ovplyvnená Hansom Zimmerom či kapelou U2. Na svojom konte majú množstvo ocenení, ako napríklad päť MTV Europe Music Awards, päť Q Awards, deväť NME Awards, dve BRIT Awards, štyri Kerrang! Awards a jednu MTV Video Music Award. Za nahrávku The Resistance získali v roku 2011 cenu Grammy v kategórii Najlepší rockový album. 

Muse - Madness

Zdroj: SITA
Foto: Muse.mu

Súvisiaci interpreti: Muse