Americká speváčka Lady Gaga si v utorok v Reykjavíku z rúk hudobníčky a mierovej aktivistky Yoko Ono, vdovy po legendárnom muzikantovi Johnovi Lennonovi, prebrala ocenenie za mier Lennon Ono Grant For Peace. Cenu v tvare skladačky puzzle dostala za svoj aktivizmus a tiež za to, že podľa Ono svojím albumom Born This Way mení "mentálnu mapu sveta".

"Lady Gaga je ako speváčka a skladateľka na vrchole. Keď ste jednotka, nechcete riskovať sám seba. Ona to však urobila," povedala pre agentúru Reuters Yoko Ono, ktorá na ceremoniáli v deň narodenín svojho manžela v Reykjavíku už tradične rozsvietila Imagine Peace Tower.

Kontroverzná hviezda ocenenie venovala mládeži. "Vyzývam vás k súcitu v tejto ére cynizmu," vyhlásila. Finančnú odmenu, ktorá je súčasťou tejto pocty, kontroverzná hviezda venovala nadácii Eltona Johna bojujúcej proti AIDS.

Lady Gaga bojuje za práva lesieb, gejov, bisexuálov a transsexuálov a založila nadáciu Born This Way, ktorá pomáha mladým ľuďom vyrovnať sa so spoločenskými predsudkami. Jej cieľom je zabrániť šikane, posilniť ich sebavedomie či pomôcť im s hľadaním práce. Speváčka sa angažuje i v boji proti AIDS a tiež finančne prispieva mnohým charitatívnym organizáciám.

Lennon Ono Grant For Peace dostali aj ďalší ľudia, vrátane ruskej punkovej skupiny Pussy Riot, ktorej tri členky za "výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou" odsúdili na dva roky väzenia. Grant im Yoko Ono odovzdala už v septembri na špeciálnom ceremoniáli v New Yorku, kde ho prevzal manžel uväznenej Nadeždy Tolokonnikovovej. Peniaze chcú využiť na to, aby im pomohli dostať sa na slobodu, čo sa jednej z nich - Jekaterine Samucevičovej - včera podarilo.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Brynjar Gauti 

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga, Yoko Ono