Eugen Prochác a Ana Vyparinová Krsmanović spolu na albume Reflections v podmanivom spojení violončela a akordeónu vytvárajú vzácnu – farebnú, temperamentnú aj mysterióznu – symbiózu. Nahrávka, ktorá obsahuje skladby výnimočných slovenských aj balkánskych skladateľov, vznikla v produkcii dvojice Robert Pospiš & Martin Sillay a vychádza v ich vydavateľstve Real Music House.

Eugen Prochác a Ana Vyparinová Krsmanović pozývajú poslucháčov na spoznávanie tvorby ich hudobných spriaznencov. V tomto kontexte je nahrávka Reflections mimoriadne osobná. "Hrať vo dvojici nie je jednoduché. Je to skúška dvoch osobností. Zakaždým. Viesť, ustúpiť, spojiť sa. Eugen a Ana dokázali vytvoriť spojenie, ktoré silnie s každým ďalším počúvaním," hovorí producent albumu Robert Pospiš.

Ilja Zeljenka, Aladár Móži, Marek Piaček, Peter Zagar, Josip Štolcer-Slavenski, Slobodanka Bobana Dabović. Už len mená skladateľov a skladateliek naznačujú, že album Reflections má široký hudobný záber. "Výber jednotlivých diel nie je výsledkom náhody ale prepracovanej dramaturgie. Slovenská hudba v kontraste s balkánskou. Funguje to. A výborne. Ako vydavatelia a producenti nahrávky sme sa snažili o čo najdôveryhodnejší zážitok. Byť súčasťou hudby. To je tá najťažšia poslucháčska úloha. Vnímať špecifiká nástrojov a pulz jednotlivých skladieb. Eugen a Ana našli spoločný jazyk. Je ním hudba. Aj preto album Reflections rastie každým ďalším počúvaním," dodáva Pospiš.

Vydanie nahrávky podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. Realizácii albumu pomohla aj podpora Hudobného fondu a SOZA. Album vychádza vo vydavateľstve Real Music House, ktoré oslávi budúci rok pätnásť rokov svojej existencie a v rámci svojej histórie vydalo takmer 150 nahrávok domácich ale aj zahraničných interpretov.

"Nahrávka je výsledkom intenzívnej štúdiovej práce. Veríme, že značka Real Music House si za pätnásť rokov existencie vybudovala svoje postavenie na domácej hudobnej scéne. Kvalita, obsah, odkaz. To sú tri priority nášho vydavateľstva. Album Reflections v sebe spája všetky tri spomínané atribúty. Nám poslucháčom dáva jedinečnú príležitosť zažiť radosť z objavovania a následnej súhry. Je to strhujúca cesta," dopĺňa Martin Sillay, spoluzakladateľ vydavateľstva Real Music House.

Krst albumu prebehne v piatok 11. októbra o 19:00 v priestoroch hudobnín Hummel Music na Klobučníckej ulici v Bratislave (viac info na FB evente).

Zdroj: Real Music House (Hudba.sk edit)